Voorpagina Maatschappelijk

De wereld van de diversiteitsprofessional

Diversiteit en inclusie zijn hot. Het besef dat diversiteit een organisatie veel kan opleveren dringt tot steeds meer leidinggevenden en werknemers door. Uit meerdere onderzoeken blijkt ook de waarde van een divers personeelsbestand en het belang van een inclusieve werkomgeving.

Dit besef zorgt ervoor dat ‘diversiteitsprofessionals’ als paddenstoelen uit de grond schieten: zowel publieke en maatschappelijke organisaties als bedrijven hebben tegenwoordig een programmamanager diversiteit en inclusie, of een diversity officer.

Deze relatief nieuwe ‘wereld van de diversiteitsprofessional’ vormt het onderwerp van het nieuwe boek van onderzoeksjournalisten Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou. Het komende jaar interviewen zij 25 pioniers over hun ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie. 

Bouchallikht: “Organisaties spreken steeds meer uit te willen diversifiëren en inclusief te worden, al dan niet aangespoord door maatschappelijke ontwikkelingen, druk of economische belangen. Maar de vertaling naar actie en beleid blijft lastig, zoals onder andere blijkt uit de structurele uitdagingen en ophef rondom het gebrek aan diversiteit bij de politie.”

Papaikonomou: “Vaak gaat het over organisaties en beleid op een abstract niveau, maar juist diversiteitsprofessionals zitten heel dicht op dit proces. Wie zijn zij? Wat komen zij tegen binnen hun werkzaamheden en hoe gaan ze te werk?

Door hun verhalen op te tekenen en te verbinden, willen we proberen meer vat te krijgen op dit ingewikkelde veranderproces bij grote instellingen en daarmee aanknopingspunten bieden voor de gemeenschappelijke uitdagingen.”

Papaikonomou schreef eerder met Annebregt Dijkman het boek: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ over diversiteit en inclusie op actualiteitenredacties.

Papaikonomou: “We interviewden voor ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ ruim zestig journalisten en onderzoekers over hun ervaringen met de nieuwsproductie en de redactiecultuur.

Door zoveel praktijkervaringen met elkaar én met de kennis van wetenschappers op dat gebied te verbinden, konden we laten zien welke mechanismen schuilen achter het journalistieke productieproces en de manier van werken en omgang op redacties.”

Bouchallikht:”We zullen voor dit boek daarom naast de 25 pioniers ook ten rade gaan bij wetenschappers  die al jaren onderzoek doen naar verandermanagement, diversiteit en inclusie. Hun bevindingen en de ervaringen van de diversiteitsprofessionals kunnen we dan omzetten tot handvatten om meer divers en inclusief te worden.”

Papaikonomou: “We willen niet alleen een onthullend boek over deze wereld van de diversiteitsprofessie schrijven, maar ook een constructief boek. Inclusie is niet te standaardiseren.

Er is geen toverformule voor inclusie: dat heb ik wel geleerd na jarenlang onderzoek en praktijkervaring. We hopen wel dat het verzamelen van deze verhalen bijdraagt aan meer kennis en het vermijden van valkuilen.”

Het boek van Bouchallikht en Papaikonomou zal in 2021 verschijnen bij Amsterdam University Press. De auteurs zullen tussentijds hun bevindingen delen via Nieuw Wij en WijBlijvenHier!.

Kauthar Bouchallikht is afgestudeerd in Publiek Management (USBO) en verhaalt voor diverse media. Ze werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer met/en voor verschillende organisaties. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Zoë Papaikonomou is onderzoeksjournalist, podcaster en mediadocent. Samen met Annebregt Dijkman schreef zij het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Haar werk is gericht op diversiteit en inclusie: niet alleen door dit veld te onderzoeken, maar ook door de huidige structuren en normen uit te dagen. Ze produceert en presenteert verschillende podcasts en ze schrijft een interviewserie over ongemak voor online magazine Nieuw Wij. 

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie