Voorpagina Super Moslims

Idries Bensbaho over Cool Abdoul en durven dromen

Eind dit jaar is Idries Bensbaho te zien in de bioscoop, als hij zijn acteerdebuut maakt in de Vlaamse film Cool Abdoul. Ondertussen studeert hij Marketing aan de Hogeschool Gent en heeft hij op zijn tweeëntwintigste al een eigen bedrijf. Super!

Wit en elitair
Op de middelbare school heb ik afgezien, het was erg wit en elitair. Als ik op mijn knieën zat om mijn boeken uit mijn tas te halen, werd gevraagd of ik het oosten zocht om te bidden. En een leerkracht in het eerste jaar noemde me ‘zwartje’.

Het is heel pijnlijk als iemand zijn macht misbruikt om je te kleineren voor een groep. Zeker als je jong bent en nog op zoek naar je plaats in de samenleving. Ik moest toen al vechten tegen onrecht, dat heeft me ook wel rebels gemaakt.

Op een gegeven moment dacht ik dat geld alles op zou oplossen, maar dat is niet zo. Ik denk dat er daarom ook zoveel problemen zijn in het criminele milieu. Omdat sommige mensen zoals ik vroeger proberen pijn te verdoven met geld.

Best of both worlds
Tussen mijn achttiende en eenentwintigste zat ik in een depressie, waarvan een van de redenen een identiteitscrisis was. Ben ik Belg, Marokkaan, beide? Het is een ingewikkeld vraagstuk, er komt zoveel bij kijken.

Iemand die deze zoektoch goed kan beschrijven is Ish in zijn boek Het moois wat we delen. Ik vind dat Lijpe dat ook heel goed kan als rapper, zij brengen de chaotische gedachtegang van zulke personen in bepaalde toestanden heel goed overt en dat is een ware kunst.

Een van de zaken die me hebben geholpen is het besef dat ik nooit een antwoord zal hebben op alle vragen die ik heb. Dankbaarheid is een andere essentiële factor, naast doorzettingsvermogen en vinden wat je passie is. Daar haal je dan voldoening uit, wat helpt om te gaan met uitdagingen.

In de loop der tijd heb ik deze uitdagingen meer een plek kunnen geven om, zoals Hannah Montana het zegt, gebruik te maken van the best of both worlds.

Cool Abdoul
Cool Abdoul is de film waarin ik eind dit jaar mijn debuut zal maken. De film is deels gebaseerd op feiten, en gaat over de ‘rise and fall’ van de beruchte Gentse bokslegende Ismail Abdoul. Zijn weg naar succes op het vlak van boksen en liefde, en hoe hij mettertijd verstrengeld raakt in het criminele milieu. Ik speel Morad, zijn beste vriend.

Cool Abdoul gaat over de zoektocht naar jezelf en veerkacht. Ik hoop dat mensen na het bekijken van de film zien dat alle dromen mogelijk zijn. Dat je in jezelf moet geloven en nooit in het verleden moet hangen. Dat maakt alle dromen voor de toekomst kapot.

Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar