Voorpagina Super Moslims

Super Moslims tijdens de coronacrisis

Tja, wat kunnen we nog over de coronacrisis schrijven zonder in de eeuwige herhalingen te treden? Daarom brengen we jullie met Super Moslims een sprankeltje hoop.

Want er is genoeg om zorgen over te maken, maar joh, wat zijn er ook mooie initiatieven. Mensen die zich van hun beste kant laten zien en proberen te helpen.

Wij besloten daar een overzicht van te maken. Het is beperkt, want er is zoveel moois dat we simpelweg niet alles kunnen delen. Maar hey, iedereen die probeert bij te dragen shinet sowieso (door die zeven hemelen heen).

Maar reageer vooral ook met (jouw) initiatieven om daarmee anderen op de hoogte te brengen en inspireren. Voor nu: een rijtje Super Moslims die tijdens de coronacrisis hun beste beentje voor zetten. Liefde.

Hulpverleners

Faheem Younus is medisch specialist, die tussen het redden van levens door op twitter ook broodnodige informatie  verschaft en mythes ontkracht. Nee, het is geen goed idee om je neus te föhnen (iemand vroeg dat echt). Ja, water en zeep zijn voldoende om je handen te wassen.

Check vooral de twitter van Faheem, maar zorg er ook  voor dat je ook op andere manieren geïnformeerd blijft. Met betrouwbare bronnen. Die ene voice memo van die ‘welbekende’ arts met connecties in China, doorgestuurd door je familielid in de groepsapp? Skip dat.

Enne, het is niet voor niets dat we met een hulpverlener beginnen: samen met Faheem zetten hulpverleners zich in grote getale dag en nacht in. Voor ons allemaal, al kennen we ze niet bij naam. Derek Otte schreef daar het hartverwarmend gedicht Heldenmoed voor.

‘Ons grootste goed zijn de stille krachten, mensen zoals jij. Deze gekke tijden gaan voorlopig niet voorbij maar crisis wordt geen chaos omdat jij je in blijft zetten. We krijgen het voor elkaar, als we op elkaar letten. Niet roepen, niet wijzen maar een voorbeeld nemen aan, jij die bij moeilijkheden vol voor anderen blijft gaan.’ 

Studentenverenigingen

MSA Nederland is de koepelorganisatie van Nederlandse islamitische studentenverenigingen. Als lidvereniging van FEMYSO is zij samen met andere leden verspreid over het hele continent een Europese campagne gestart genaamd #OutbreakOfGenerosity om jongeren te mobiliseren. 

Het doel is er voor de kwetsbaren te zijn en mensen met cruciale beroepen in het zonnetje te zetten. Daarvoor is  een toolkit gecreëerd, beschikbaar in dertien Europese talen.

Nou denk je misschien: waarom houdt MSA zich met de coronacrisis bezig, moeten die studenten niet online hoorcolleges volgen ofzo? Nope. Check maar wat de voorzitter, Handenur Taspinar, zegt:

‘Als koepelorganisatie is het van groot belang om de onderlinge krachten zoveel mogelijk te bundelen. Vooral in deze tijd zien wij het belang hiervan: afstand houden, maar wel oog voor elkaar blijven houden.

Daarom heeft MSA Nederland de stap genomen om dit initiatief, dat op Europese niveau opereert, te steunen. Vooral in deze tijd moet er niet gefocust worden op politieke kleur of religie, maar op wie onze hulp het hardst nodig heeft.’

Over hulp gesproken: in Italië gaat het er heftig aan toe, het dodental door corona loopt flink op. De Italiaanse studentenvereniging Giovani Musulmani is een crowdfunding begonnen voor het Rode Kruis, mocht je kunnen bijdragen.

Politieke partijen

Door al dat gestoorde gehamster komen voedselbanken zwaar in de problemen. Al heel gauw kwam NIDA in actie, en samen met gulle donateurs zamelde zij duizende euro’s in, zodat gezinnen in nood in ieder geval konden eten.

DENK is ook lekker bezig: van boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen tot aan het opzetten van telefoonlijnen voor eenzame ouderen. En meer. Wij vroegen gemeenteraadslid Enes Yigit wat hem drijft:

‘Toen ik donderdag naar de supermarkt ging, zag ik een oude mevrouw die een pakje pasta wilde kopen, maar een ander persoon in de supermarkt pakte dat laatste pakje pasta voor haar ogen. Ik zag dat ze er echt ontroerd van raakte. Toen brak mijn hart en besloot ik om in actie te komen.

Zowel als mens, maar ook als moslim is het mijn taak om buren, kennissen en naasten te helpen, en dat proberen wij nu te doen. We doen nu boodschappen, geven online bijlessen en we zullen binnenkort inshaAllah met meerdere initiatieven komen.´

Wil je meer weten of heb je een (hulp)vraag? Neem dan contact op met DENK via +31 6 45 00 34 63.

En nog veel meer

Verder zijn er allerlei lokale organisaties die ook initiatieven opzetten, zoals de Blauwe Moskee die ook boodschappen voor kwetsbaren doet. Check vooral de website van Martijn de Koning, die deelt met enig regelmaat wat er zoal gaande is.

Wij laten het voor nu even hierbij, hopend dat dit enige inspiratie en handvatten biedt. Alle luchtigheid even terzijde: dit zijn bijzondere tijden, laten we proberen hier samen doorheen te komen. Veel gezondheid, liefde en kracht toegewenst.

Ter afsluiting nogmaals de noot dat dit lijstje absoluut niet uitputtend is. Eenieder die op wat voor manier dan ook bijdraagt, hoe ‘klein’ ook: het doet ertoe. Ook als het niet hiér door iemand wordt gezien en opgeschreven. Misschien vooral dan.

Dankjulliewel.

Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar