Voorpagina Opinie

Brief aan de ‘succesvolle’ moslim

Wat is een succesvolle persoon en hoe meet je dat? In deze open brief zet Hamza zijn definitie van succes uit. ‘Het gaat niet om de complexiteit of omvang van de daad, maar om de oprechtheid in het hart.’

Beste ‘succesvolle’ moslim,

Een diploma, bul, certificaat of hoe je het ook noemen wil, is leuk om toe voegen aan de stapel in je kast. Laat ik gelijk met de deur in huis vallen: het voegt op zichzelf niets toe, noch draagt het ergens aan bij.

Je bent niet geweldig omdat je inmiddels de zoveelste bent die dat papiertje voor de rest van zijn leven mag bewaren. Het is spijtig dit te moeten delen, maar het zal vast te maken hebben met mijn generatie: millennials.

Iedereen is zo uniek en zo geweldig dat je hoopt iemand tegen te komen die niet uniek en niet geweldig is. Ja, je hebt jouw hele leven geleerd dat je aan de hand van die papiertjes succes kunt meten en beoordelen.

Aan de foto’s waar je overgelukkig probeert te zijn met die ‘prestatie’ en aan de snelheid waarmee je ze gedeeld hebt op social media, is wel te begrijpen dat je zo vol overtuiging in dit verhaal geloofde. Evenals aan jouw cv, dat je zoveel mogelijk probeert te vullen met inhoudloze bezigheden die dure benamingen dragen.

Om kort en bondig te zijn, want een heel betoog zullen velen niet lezen. Serieus, dit is niet om wijs te klinken: succesvol ben je als de mensen om jou heen jou ervaren als een bron van het goede.

Succesvol ben je niet enkel vanwege het feit dat jij jezelf succesvol acht. Denk hier even goed over na. Laat ik het even verhelderen.

Succesvol ben je wanneer je goede impact maakt op je medemens. Als jouw aanwezigheid iets van een goed spoor achterlaat. Zoals parfum; waar dan ook gelegd vult het de directe omgeving met een heerlijke geur. Dat kan met een glimlach of een hartoperatie.

Het gaat niet om de complexiteit of omvang van de daad, maar om de oprechtheid in het hart. Zodra mensen jou ervaren als een bron van goedheid in hun leven, zullen zij over jou praten als een voorbeeld van succes.

En weet je, dat is hoe succes met de wereld gedeeld wordt. Niet vanuit ‘de arrogante ik’, maar vanuit ‘de getroffen ander’. Dat houdt je bescheiden; nog zo een mooie eigenschap van een succesvolle persoon.

Laat jouw focus daarom jouw handelingen zijn. Je hoeft ze niet op te sommen en met ons te delen. Wat positieve invloed heeft, zal wortel schieten en de mensen zullen het vanzelf delen.

En anders ben je een van die zandkorrels in loop der geschiedenis die geboren werd – at, dronk, zijn rekeningen betaalde, Netflix keek – en vervolgens stierf (met zijn papiertjes).

“De meest geliefde mens bij Allah is degene die zijn medemens het meest tot nut is. En de meest geliefde daad bij Allah is het gelukkig maken van een moslim; door een moeilijkheid weg te nemen, een schuld af te lossen of honger te stillen. Dat ik met mijn broeder meega vanwege een behoefte van hem is mij geliefder dan een maand in deze moskee geïsoleerd in aanbidding (lees: i’tikaf) door te brengen.” (Mu’jam al-Awsat van at-Tabarani)

Zo werd succes gemeten door jullie Leefmeester en Profeet: Muhammad ibn ‘Abdillah ﷺ.

Met vriendelijke groet,

Hamza Akkar

Bron afbeelding: Flickr

Geestelijk verzorger en theoloog drs. Hamza Akkar heeft zijn beroepsmatige leven gewijd aan maatschappelijke problematiek. Hij staat met beide benen in de samenleving, is actief in allerlei welzijnsorganisaties en geeft binnen de Islamitische Pedagogen- en Psychologenpraktijk (IPeP) geestelijke verzorging, relatietherapie en trainingen, onder meer over interculturele communicatie. Zijn stijl kenmerkt zich door een open en enthousiasmerende no-nonsense houding waarbij hij niet terugdeinst voor de 'grote' onderwerpen en taboes binnen de gemeenschap en het formuleren van antwoorden hierop vanuit zijn theologische en academische achtergrond. De combinatie van intensieve scholing op zowel islamitisch gebied als in de zorgverlening maakt dat hij goed weet wat er speelt en hoe hiermee om te gaan. Daarnaast heeft hij als eerstegraads docent levensbeschouwing van zijn hobby een vak gemaakt door in het onderwijs dichtbij de jonge generatie te staan.

Lees andere stukken van Hamza