Voorpagina Maatschappelijk, Opinie

Wens Morad van FunX geen kogels toe

Tijdens zijn Ramadan show draait Morad van FunX muziek. Hierop ontving hij doodsbedreigingen. Wat Sidi betreft exemplarisch voor een samenleving in morele recessie.

Morad van FunX wordt bedreigd omdat hij muziek draait tijdens de Ramadan. Ik voel diepe plaatsvervangende schaamte bij het zien van de beelden waarin hij daarop reageert.

Hoe ze deze man zo kunnen kwetsen en laten huilen. De shows van Morad zijn niet eens boeiend en ik was sowieso geen enorme fan van FunX, maar toch. 

Dat Morad bedreigd wordt staat niet op zichzelf: mensen voelen zich blijkbaar vrij om voor het minste en geringste jouw moeder uit te schelden of je een kogel in je kop te wensen. En dat is een probleem.

Morele recessie

Het kersje op de taart is dan ook nog eens dat het lijkt alsof een grote groep mensen deze gang van zaken prima vindt. Of op zijn minst geen moeite kan nemen om zich hierover op te winden.

Maar wel een mooie foto met je diploma op LinkedIn, je lunch op zeven manieren snappen of op Instagram zetten. Allemaal onderdeel van een neppe wereld waarin een recessie heerst. Een morele recessie om precies te zijn.

Eentje waarin er amper moreel besef lijkt te zijn, laat staan leiderschap. Iedereen is kampioen ‘ik-pleur-mijn-perfect-gefotografeerde-kont-op-insta’. Maar veel diepgang komt er verder niet van.

Om nog maar te zwijgen over influencers of anderen met een commercieel belang bij aandacht. Het draait allemaal om branding en status. Dat het veelal inhoudsloos blijkt te zijn, is van secundair belang.

Boycot?

Dan kom je ook nog de mensen tegen die je gaan vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Wat er elders allemaal aan ontbreekt. Boycot het ‘regime’ in Marokko of Turkije, koop geen dadels hier of kleding daar, allemaal prima.

Maar als je dan gaat kijken naar hoe wij het hier zelf regelen, dan lijken de lammen de blinden te helpen.

In Amsterdam maakt men van de publieke ruimte een schietbaan en wordt jouw zusje of buurmeisje voor h**r uitgemaakt op straat. En dan laten we voor het gemak de wangedragingen op social media buiten beschouwing.

Boycot een keertje die door cocaïnehandel gefinancierde bruiloft. Dat zorgt er misschien voor dat de jeugd in jouw omgeving niet zo opgroeit dat ze alleen respect kunnen opbrengen voor een Mo Bicep of een oude Marokkaanse man.

Puur en alleen omdat de één in een Lambo rijdt en de ander misschien net aanspraak maakt op dat kleine beetje moreel besef wat nog over was. Om de onjuiste redenen welteverstaan.

Honger

Want waarom zou je alleen respect hebben voor iemand die jouw opa kon zijn? Niet eens qua leeftijd, maar vooral ook afkomst. Wie heeft dat ooit bedacht? De mens is inherent hypocriet, dat is niets om ons voor te schamen.

Laten we ons wel meer bemoeien met zaken waar wij zelf iets aan kunnen doen. Of sterker nog, een eigen aandeel in hebben. Van influencers of de overheid moesten we het al sowieso niet hebben. Wat betreft moreel besef of leiderschap al helemaal niet.

Ik denk dat de organisaties die voedselpakketten uitdelen onder mensen met honger, gelijk van diezelfde mensen wat moraliteit of levenslessen mee terug mogen nemen voor ons. Daar hebben wij blijkbaar weer honger naar.

Bron afbeelding

Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.

Lees andere stukken van Sidi