Voorpagina Ramadan Talks

Ramadan Talks #4: Chanel Lodik

Ramadan Talks Chanel Lodik

Ramadan Talks: mooie gesprekken over spiritualiteit en zingeving, met oog voor de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap. Deze aflevering met Chanel Lodik. 

Ik heb in mijn leven een hoop (bij)baantjes gehad, maar één van de leukste dingen vond ik het presenteren van ‘5 minuten over’ (de Koran).

Wat ik vooral mooi vond aan het programma waren de gesprekken over spiritualiteit en zingeving. Ook het tonen van de rijke diversiteit van de Nederlandse moslimgemeenschap vond ik erg waardevol.

Eigenlijk mis ik een dergelijk programma in het huidige medialandschap. De Moslim Omroep is dood en overleden (God hebbe zijn ziel). Een alternatief is er daarna helaas nooit meer gekomen.

Ramadan Talks

Daarom ga ik in samenwerking met WijBlijvenHier! gewoon zelf weer een programma maken: Ramadan Talks. Zonder redactie of studio, maar gewoon vanuit huis.

Wel weer met een bijzondere gast, een uurtje na zonsondergang. Als ikzelf en anderen zijn uitgegeten, een half uur live over de Ramadan.

Deze keer was mijn gast Chanel Lodik, zelf geen moslim maar ze doet toch al een paar jaar mee aan de ramadan. Chanel is ondernemer, oprichter van Marketingvrouw en Meer kleur in de media. Samen gingen we op zoek naar de diepere betekenissen van Ramadan en wat je er als niet- of andersgelovige uit kan halen.

Er is wel iets

Chanel Lodik gelooft wel in iets maar weet nog niet precies wat. En ze gelooft in ieder geval in de aanwezigheid van haar voorouders. Toch doet ze al jaren mee met de Ramadan omdat ze er zelf heel veel uithaalt. Chanel wordt zich in deze maand altijd erg bewust van de valkuilen van slecht denken en vooroordelen.

De rest van het jaar probeert ze het positievere gedrag dat de Ramadan veroorzaakt vast te houden. Ook merkt ze dat ze bijvoorbeeld met haar zoontje van anderhalf veel geduldiger mag zijn.

Chanel vindt het ook belangrijk om zich te verdiepen in andermans wereld, geloof en rituelen. Daarmee begrijpt ze beter hoe andere mensen denken en handelen. Nog een reden om elk jaar te vasten. En ze is blij met alle support die ze krijgt elke dag om het vol te houden.

Haar tip is om je elke Ramadan doelen te stellen en een dagelijkse strakke planning te maken. Dan haal je het meeste uit de dag.

Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator

Lees andere stukken van Bastiaan