Voorpagina Cultuur, Gastarbeiders, Maatschappelijk

“… en ben je nog maagd?”

Fadoua Bouali is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Van de week las ik met grote interesse het stuk van Tasneem Sadiq omtrent de islamitische richtlijnen over maagdelijkheid. Dat komt doordat ik n.a.v mijn pas verschenen boek “Bevrijd door Allah” (waarom een moslimvrouw haar mannen niet hoeft te gehoorzamen), een persoonlijke vraag daarover kreeg.

Nadat een oorspronkelijk autochtone kennis het boek had gelezen kwam hij naar me toe. Eerst vertelde hij me dat hij het prachtig vond, zijn vriend had het binnen een paar uur uit. Het boekje las lekker volgens hem. Maar vertelde hij, zijn vriend zat nog met twee vragen. Namelijk: "Heb je nog contact met je vader" en "Ben je nog maagd? Want je bent nu inmiddels iets van 34 jaar, toch? Dan kun je natuurlijk geen maagd meer zijn", zei hij op een lacherige toon.

Kijk dat zijn nou van die vragen die wij, oorspronkelijk allochtonen, ook wel zouden vragen maar wel minstens netjes ingepakt met een grote strik eromheen, ja toch? En nooit zo shocking direct, zoals alleen maar de authentiek autochtonelingen kunnen.

Ok, zat ik daar met die twee vragen, heel even was ik sprakeloos en zat ik echt met mijn mond vol tanden. Dat gevoel met je mond vol tanden zal ik nooit vergeten. Nadat ik die tanden eruit had geproest van de schrik en een paar doorgeslikt, vertelde ik hem dat ik helaas geen contact meer had met mijn vader. Nadat hij mijn moeder had verlaten is hij meerdere keren hertrouwd, hij is  m.a.w. zoals een gezonde marokkaanse vent betaamt, gewoon een nieuw onbezorgd leven begonnen. En gelijk heeft ie.
En wat betreft mijn maagdelijkheid, dat ligt echt heel erg gevoelig. Namelijk mijn maagdelijkheid is een aangeboren afwijking. Ik zal er nooit van af komen.

Hij keek me aan met een blik kun je het toelichten en hoe ernstig is het?
De moslimman met wie ik ooit zal trouwen, heeft echt geluk. Hij trouwt met een eeuwige maagd (mijn sterrebeeld is maagd)! Ik zei verder dat de reden dat ik het er niet in mijn boek over heb, komt doordat er ook triest maar waar niks over te melden was. Je hebt van die meiden die hun maagdelijkheid aan iedereen kwijt kunnen raken en daarna met spijt als haren aan hun kop zich weer laten opereren om het daarna weer aan de eerste de beste te geven. Ik vind het ergens best wel knap van die meiden, namelijk mijn maagdelijkheid kan ik niet eens aan de straatstenen kwijt en het erge is dat ik me daarvoor zou moeten schamen volgens mijn omgeving.

Nou, voordat men gaat denken dat er misschien iets mis is met mij. Nee, doe dat alsjeblieft nou niet, dat heb ik inmiddels al laten uitzoeken.
Ik heb onder grote druk van mijn familie, vrienden en buren een uitgebreid lichamelijk en een psychologisch onderzoek gehad. Maar de artsen konden niks vinden en uit een andere aanvullende test bleek dat ik zo hetero ben als maar kan. En nee werkelijk maar waar, ik ben echt niet gierig geweest omtrent mijn maagdelijkheid. Ik heb het werkelijk aan iedereen aangeboden. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik achteraf gezien veel te hoge eisen aan ze stelde.

Nee mijn eisen waren niet: lang, slank, sportief, rijk, hoog opgeleid, etc…
Nee de enige eis die ik aan ze stelde, was of ze mij alsjeblieft volgens de islamitische regels wilden nemen. Maar wat bleek: dat konden ze niet. Ze waren niet eens in staat om de rituele wassing te verrichten,de viezeriken. Jakkiegatsie!!!

Ik herinner me iets van een overlevering waarin de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd dat al spring je in de zee om je te wassen, dan nog zul je niet schoon worden zonder de rituele wassing. Het bijzondere was dat deze homoseksuele kennis na afloop vond dat ik vooral niet aan die eis moest tornen. "Nee, meisje, houd je vooral vast aan die eis, want daardoor zorg je er ook voor dat die marokkaanse mannen die ik heb gehad, uit je buurt blijven. En ik moet eerlijk toegeven dat we het niet altijd veilig deden..Sorry."


Fadoua Bouali is verpleegkundige, publicist en columnist bij o.a. de Volkskrant. Onlangs verscheen haar nieuwe boek: "Bevrijd door Allah".