Voorpagina Ingezonden, Racisme

Tegen anti-zwart racisme vanuit een islamitisch kader – S.P.E.A.K.

De afgelopen weken is weer op een pijnlijke manier duidelijk geworden hoe diepgeworteld en genormaliseerd racisme is. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Van etnisch profileren bij de politie en de belastingdienst tot de hogere aantal slachtoffers van COVID-19 onder mensen van kleur. De moord van George Floyd in Minneapolis laat echter zien hoe hardnekkig met name anti-zwart racisme nog altijd is.

Als S.P.E.A.K. willen we juist in deze tijd solidair zijn met onze zwarte broeders en zusters. Want óók binnen onze eigen moslimgemeenschappen is er nog altijd sprake van anti-zwart racisme.

We willen daarom handvatten bieden met betrekking tot de strijd tegen anti-zwart racisme vanuit een islamitisch kader. Hiermee kunnen we in ieder geval beginnen met het ontwikkelen van onszelf en hopelijk het informeren van onze directe omgeving.

In de afscheidspreek van de Profeet (vrede zij met hem) heeft hij het volgende gezegd:

“De hele mensheid stamt af van Adam en Eva. Dus is een Arabier niet beter dan een niet-Arabier en een niet-Arabier is niet beter dan een Arabier. Evenmin is een witte beter dan een zwarte, en een zwarte is niet beter dan een witte. Alleen wat betreft vroomheid en het doen van goede daden kan de ene moslim zich onderscheiden van de andere!”

Ook de Koran kent genoeg voorbeelden waarin racisme benoemd en gehekeld wordt. We kunnen ons als moslims in deze turbulente tijden niet onttrekken aan de islamitische verantwoordelijkheden die we hebben.

Allah spoort ons niet voor niets in Surah an-Nisaa vers 135 aan om altijd te streven naar rechtvaardigheid.  Allah zegt namelijk:

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّـٰمِينَ بِٱلۡقِسۡطِ شُهَدَآءَ لِلَّهِ وَلَوۡ عَلَىٰٓ أَنفُسِكُمۡ أَوِ ٱلۡوَٰلِدَيۡنِ وَٱلۡأَقۡرَبِينَۚ إِن يَكُنۡ غَنِيًّا أَوۡ فَقِيرٗا فَٱللَّهُ أَوۡلَىٰ بِهِمَاۖ فَلَا تَتَّبِعُواْ ٱلۡهَوَىٰٓ أَن تَعۡدِلُواْۚ وَإِن تَلۡوُۥٓاْ أَوۡ تُعۡرِضُواْ فَإِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِمَا تَعۡمَلُونَ خَبِيرٗا

“Jullie die geloven! Weest standvastig in de gerechtigheid als getuigen voor God, al is het tegen jullie zelf of de ouders of de verwanten. Of het nu om een rijke of om een arme gaat, God staat hen beiden zeer na. Volgt dus niet je geneigdheid om niet rechtvaardig te zijn. Maar als jullie verdraaien of jullie afwenden, dan is God welingelicht over wat jullie doen.” (Sura an-Nisaa’, 4:135)

Wij hebben als moslims de verantwoordelijkheid en plicht om racisme tegen te gaan. Met name anti-zwart racisme is een van de problemen die we zien binnen de gemeenschappen waaruit wij komen en/of een onderdeel van uitmaken.

Vanuit die verantwoordelijkheid en plicht delen we een preek over racisme en een anti-racisme toolkit met jullie, in de hoop dat wij als moslims, individueel binnen onze gezinnen, sociale contacten en in de moskee het gesprek hierover aangaan en actief een rol spelen in de strijd tegen racisme.

Dit artikel is geschreven door S.P.E.A.K: een collectief voor en door moslimvrouwen. 'Na een eeuw strijden voor het recht op zelfbeschikking staat deze nu wederom onder druk. Wij hebben er genoeg van dat de politiek zich bemoeit met onze keuzes.' 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie