Als journalist wil hij de ‘rauwe realiteit’ laten zien, wat hij vooral doet vanuit Turkije, Syrië en Irak. In deze aflevering van onze podcast Super Moslims neemt Sakir Khader ons mee in zijn werk en wat hem daarin drijft.
Het is maar dat hij door de Corona-crisis niet kon vliegen, anders hadden we hem waarschijnlijk niet in Nederland gesproken. Sakir Khader werkt namelijk vooral met een focus op Turkije en de Arabische wereld.
Ook fotograferend neemt hij met beelden als deze de kijker daarin mee.
Vanaf 2014 werkte Sakir Khader voor de Volkskrant, waar hij verhaalde over de Syrische oorlog.
Daarna werkte hij voor Brandpunt en NOS op 3, waar hij onder andere de documentaire De ogen van Aleppo maakte over drie Syrische fotografen die de oorlog vastleggen.
Begin dit jaar maakte hij De puinhopen van Irak, een VPRO-serie in coproductie met VICE Studios.
In de podcast praten we daar verder over. We hebben het met Sakir ook over hoe het is om letterlijk in verschillende werelden te leven.
Zo vertelt hij hoe familie in Palestina hem aansprak op zijn baard. Iets wat hier ook gebeurt. En bij checkpoints in Irak.
Ook daar moet Sakir uitleggen dat hij geen terrorist is. Om deze eigenlijk bizarre grenzeloosheid van vooroordelen moesten we wel een beetje lachen.
De podcast, en alle andere afleveringen van Super Moslims, zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts of Anchor. Volg ons ook via Facebook, Instagram, Twitter en Youtube om op de hoogte te blijven.
Super Moslims?
Nieuw hier? Welkom! Mocht je je afvragen wat dit hele Super Moslims ding is, check dan vooral even dit artikel. Kort gezegd: deze multimedia podcastproductie gaat over Super Moslims, van die toffe mensen die wat ons betreft veel meer podium verdienen.
Wie deze Super Moslims zijn? Kunstenaars, politici en activisten, maar ook ‘gewone’ Nederlanders: studenten, ouders, langstudeerders, werkzoekende, hipsters, salafis, sufis, jij en wij.
Want als je structureel wordt uitgesloten door discriminatie en islamofobie is ‘gewoon je ding doen’ ook super. Just saying.
We gaan in gesprek met moslims die een bijzonder verhaal te vertellen hebben, en we gaan zelfkritiek niet uit de weg: wat kunnen wij beter doen?
Met de podcast bieden we je ook wat te lezen en te kijken, zoals beschouwende artikelen, interviews en illustraties voor de website en social media. Are you in?
Volg ons op social media