Voorpagina Super Moslims

‘Wie verwacht nou dat je kanker krijgt?’ – Dimple Sokartara

Dimple Sokartara werkt als Communicatie Manager bij EGI Foundation. Zij is de oprichter van Ivtar (Indonesische, vegetarische iftar) en is erg gepassioneerd over onderwerpen zoals ontwikkeling, duurzaamheid, emancipatie en educatie.

Gods wil

Mijn superkracht is dat ik kan accepteren wat God mij geeft en daar mijn draai aan kan geven. Dat kan over werk en studie gaan, maar geldt ook voor de schildklierkanker die ik op mijn pad kreeg.

De diagnose gesteld krijgen was heel vreemd, omdat ik eigenlijk geen pijn had. Ik dacht dat de huisarts zou zeggen dat het niets was. Wie verwacht nou dat je kanker krijgt? Geloven in Gods wil heeft me geholpen hiermee om te gaan.

Ik weet dat God me dit alleen geeft omdat ik het aan kan. En misschien kan ik door mijn positieve houding anderen inspireren. 

Geen taboes

Het onderwerp kanker is bijna een taboe, weinig mensen die erover praten. Het wordt ‘die ziekte’  genoemd, maar ik wil het bespreken ervan normaliseren zodat we kennis en ervaringen kunnen delen.

Ons lichaam is belangrijk, maar sommige mensen zijn terughoudend erover te praten. Terwijl het iets is wat we juist altijd met ons dragen. Ik denk dat er ook veel meer gesproken moet worden over wat vrouwen overkomt, bijvoorbeeld menstruaties. 

Het wordt ongepast gevonden, maar ook als vader moet je weten hoe het met je dochter gaat en wat het lichaam van een/je vrouw doormaakt. Je kan niet zeggen dat bepaalde onderwerpen alleen door vrouwen besproken kunnen worden. Het is belangrijk dat er geen taboes zijn.

Morgen niet beloofd

Ik kan geen toverformule schrijven voor andermans leven, iedereen maakt andere dingen mee. Zelf ben ik geïnspireerd door mijn vader, hij is letterlijk van Indonesië naar Nederland gefietst. 

Dat is eigenlijk ook echt een Super Moslim; alles wat we nu hebben, hebben we aan hem te danken. Dat heeft voor mij wel de toon gezet. Als iemand kan fietsen vanaf de andere kant van de wereld, dan is alles mogelijk.

Mijn grootste drijfveer is dat morgen niet is beloofd. Dat klinkt misschien cliché, maar als ik anderen niet nu help, dan kan ik het misschien later niet meer doen. Wie zegt dat ik er dan nog ben? 

Deze productie maakt deel uit van onze multimedia podcast Super Moslims.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar