Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Sidi & Faisal bemoeien zich met: Kauthar

Faisal Mirza
Mooi he dat Kauthar meedoet met de verkiezingen. Kan geen betere kandidaat bedenken. 

Sidi (Mohammed el Baroudi)
Ik vind het vooral moedig en getuigen van ‘belang voor de zaak’. De Nederlandse zaak. Daar waar men toch vaak liever kiest voor een lekker salaris in de luwte en zich niet mengt in het publieke debat. Maar ja, zoals je ziet: hoge bomen vangen blijkbaar veel wind…

Faisal
Ja, de verdachtmakingen van de afgelopen dagen laten zien dat er een groter probleem leeft in de samenleving, een van een gebrek aan vertrouwen in elkaar. Vertrouwen in de Nederlandse moslim in het bijzonder. 

Sidi
Weet je wat het is, men gaat gewoon te ver en kent geen grenzen meer. Als je er wat over zegt, dan is het weer slachtofferschap, maar moslims zelf en de samenleving geven ruimte aan extremisten om een ieder die ze maar willen kapot te maken. Er lopen steeds meer prominente figuren voorop hierbij, maar ook “de stille meerderheid” lijkt het maar te kunnen laten gaan. Alsof het niets waard is om voor elkaar op te komen. Misschien is het maar een Twitterrealiteit, dat kan ook.

Faisal
Het laat wel een sentiment achter bij mensen. Mijn vrouw is er zelfs over gebeld door mijn zwager uit Friesland. Hem konden we geruststellen, maar wie doet dat voor de rest van NL? We vergeten door de stigmatisering wie Kauthar daadwerkelijk is: een Nederlandse die zich jaren heeft hard gemaakt voor het aanpakken van de klimaatcrisis en ‘groen-denken’. Er zijn weinig Nederlanders – laat staan Nederlandse moslims – die zo sterk intersectioneel kunnen opereren als Kauthar. Een verrijking dus voor ons land, dat al steeds vaker lijkt te vervallen in segregatie.

Dat gezegd hebbende, ben ik Carel en consorten dankbaar voor hun lastercampagne. Kauthar heeft in no time een naamsbekendheid bereikt waar menig aspirant politicus van droomt. There is no such thing as bad publicity. Of niet?

Sidi
Nou ja, ‘dankbaar’ zou ik het niet noemen. Misschien is dat wel het klassieke ‘het glas is halfleeg of halfvol’-verhaal. Never waste a good crisis. Laten we inderdaad hopen dat het aan het einde van de dag toch nog iets oplevert, maar we moeten hier absoluut geen gewoonte van maken. Een dikke huid hebben is één ding, karaktermoord op basis van gebakken lucht is weer wat anders. Bovendien zou er blijkbaar een enorm machtige Moslimbroederschap bestaan hier in Europa. Misschien leef ik onder een steen, maar ik merk daar niets van. Jij wel?

Faisal
Ik kan daar een hele dag over praten, maar het zal niet veel veranderen aan de situatie anders dat ik uitgemaakt zal worden voor iemand die takiyya ofzo pleegt. Men wil het niet geloven. Wat telt is dat Groenlinks er een duidelijk verhaal over heeft gepubliceerd: ze waren bekend met haar cv, waaronder haar bestuurslidmaatschap bij FEMYSO. Laten we nu focus houden op Kauthar en ervoor zorgen dat ze in de Tweede Kamer komt. Zou toch mooi zijn.

Sidi
Dan is ze ook weer eens in Den Haag. Die Amsterdammers zijn echt verzot op dat openluchtpretpark van ze daar hè? Goed dat we er even over hebben kunnen babbelen, zo een tsunami aan hatelijkheid gaat toch, zelfs bij een cynicus als ik, redelijk aan je knagen. Niets menselijks is ons vreemd…

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie