Voorpagina Algemeen, WBH Producties

In Gesprek met Tofik Dibi over Het Monster van Wokeness

Woke; voor de linguïst onder ons de onvoltooid verleden tijd van het Engelse werkwoord wake, wat afstamt van het Nederlandse ‘waken’. Ontwaken, waken, wakker worden. Afijn, het moge duidelijk zijn: wie woke is ligt niet te slapen, maar is wakker en bij de spreekwoordelijke les.

Het boek van Amsterdammer en oud-GroenLinkspoliticus Tofik Dibi, Het Monster van Wokeness, gaat in essentie precies hierover: bij de (maatschappelijk) les zijn. In de roman bindt de hoofdpersonage Kawtar de strijd aan tegen ongelijkheid, voornamelijk door middel van haar gefungeerde Twitter-account, met als gevolg dat ze uitgroeit tot ’s lands meest invloedrijke activist. Een echte social justice warrior dus, in de beste zin van de term. Toch komt de roem met een hoge onvoorziene prijs, waar Kawtar gaande weg mee wordt geconfronteerd.

Sidi en Ebru gingen in gesprek met Tofik over zijn boek en vooral de achterliggende maatschappelijke lading van zijn boodschappen die erin zitten verwerkt. En hoe gaat het eigenlijk überhaupt met Tofik? Als we zijn aanwezigheid in de talkshows meerekenen, lijkt het dan inderdaad niet alsof hij van de aardbodem is verdwenen? En ondanks het heftige beeld van zijn onderhands iconische interview met Salaheddine, ziet Tofik een vervolg zeker wel zitten. Salaheddine daarentegen…

Dit en meer, in ons gesprek met Tofik Dibi.

Ook te luisteren op Spotify:

Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.

Lees andere stukken van Sidi