Voorpagina Algemeen

In Gesprek met Dilara Bilgic over De Black Box Democratie

Een vliegtuig crasht en de vervolgprocedure is dat we willen weten waar het precies is misgegaan, zodat we de volgende keren onze systemen kunnen ontwikkelen en de veiligheid kunnen verbeteren. De Black Box geeft ons alle benodigde informatie. Wat als we een soortgelijk systeem zouden hebben voor in de politiek? Dat we, in plaats van het afstraffen en ministers laten aftreden, eerst kijken naar de zere plekken; de fouten die zijn gemaakt. Welke errors kunnen we vinden en hoe kunnen we vanuit de fouten handelen en het systeem verbeteren? Het black box concept integreren in het politiek systeem, utopisch of broodnodig?

In deze aflevering gaan Ebru Aydın en Handenur Taşpınar in gesprek met Dilara Bilgiç, die op haar zeventiende (!) het boek De Black Box Democratie heeft geschreven. Dilara neemt ons mee in haar avontuur. In eerste instantie vraag je je natuurlijk af hoe ze erop komt om een alternatief te verzinnen voor het huidige stelsel, hoe het proces van het schrijven is verlopen en waarom ze überhaupt de behoefte had dit te doen?

Haar boek was na een tijdje te vinden tussen het stapeltje boeken op de tafel in het torentje van onze minister-president. Hij was onder de indruk en nodigde Dilara uit voor een kopje koffie en een kennismaking. De ontmoeting was bijzonder en sindsdien horen we vaker over Dilara. In deze aflevering horen we Dilara’s verhaal, haar zoektocht en haar gedachtegoed. Hadden we al genoemd dat ze zeventien was toen dit boek werd gepubliceerd…

Veel kijk- en luisterplezier en laat ons vooral weten wat je ervan vond!