Voorpagina Ervaringen

(1-(2/10)=(8/10)) = geen boete!

Een studiegenooot van me vertelde mij over een boete die hij kreeg, wegens parkeren zonder parkeerkaartje (volgens de parkeerwachter). Hij heeft vervolgens een brief opgesteld en die naar De directeur der Gemeentebelastingen gestuurd, waarin hij pleit voor zijn onschuld. Ik moest er erg om lachen en vooral de reactie van de bezwaarmedewerker. Hieronder de brief:

Geachte mevrouw X.Y. ZZZ,

Naar aanleiding van uw voorgaande brief wil ik hierbij reageren en een antwoord geven op de gestelde vragen.

De reden waarom ik op die dag twee kaartjes heb gekocht kan ik kort en simpel verklaren. Mijn verblijf in dat gebied zou langer duren dan ik eerst had verwacht. Aangezien ik wist dat ik om half 5 niet aanwezig kon zijn bij mijn auto vanwege een belangrijke afspraak heb ik eerder, namelijk op 16.05, een parkeerkaartje gekocht.

Op u tweede vraag kan ik een mogelijke verklaring geven, aangezien het werk niet door mij is verricht en ik niet zou weten welke redenen de desbetreffende controleur heeft bewogen om mij een boete te geven….

Ikzelf heb geen gewoonte om mijn parkeerkaartjes weg te gooien. Wanneer u bij mij op de dashboard kijkt zult u meerdere parkeertickets aantreffen. Laten we aannnemen dat ik op die dag vijf kaartjes achter me ruit had. De kans dat de controleur het juiste kaartje zal aantreffen is gelijk aan 1/5. De kans dat hij een kaartje zal aantreffen dat geldig is op 22 januari is gelijk aan 2/5 (heb immers twee kaartjes gekocht). De kans dat ik op die dag geen boete zal krijgen, is gelijk aan de kans dat een kaartje wordt aangetroffen van 22 januari (2/5) keer de kans dat de juiste kaartje van de twee wordt aangetroffen (1/2). Dat brengt ons op een kans van 2/10. Zoals u ziet is de kans veel groter dat ik een boete (1-(2/10)=(8/10)) krijg ipv de controleur het juiste kaartje vindt en mij geen boete geeft.

Deze gedachtegang komt op het volgende neer: in de situatie waarin ik me bevind zal de kans groter zijn dat ik een boete krijg dan de kans dat ik geen boete krijg. Zoals eerder gezegd heb ik geprobeerd om te verklaren waarom niet het juiste kaartje is aangetroffen door de controleur. Waarom hij niet verder heeft gekeken en mij gelijk een boete heeft gegeven bij het vinden van een verlopen kaartje kan ik helaas niet verklaren.

Hierbij hoop ik u vragen voldoende te hebben beantwoord.

Hoogachtend,

A.B.

Ik denk zelf dat de berekeningen niet helemaal plausibel zijn, maar de bezwaarmedewerker bleek hierdoor overtuigd te zijn en heeft de boete kwijtgescholden. Tjah, heb je toch wat aan 5 maanden Kansberekening en Statistieken.