Voorpagina Algemeen

The Fundaments of Gaza

Stichting doyoucare lanceert campagne ‘The Fundaments of Gaza’. Op donderdagavond lanceerde stichting doyoucarede campagne ‘The Fundaments of Gaza’. De campagne creëert bewustwording over de dagelijkse realiteit van de Palestijnen in Gaza en helpt getroffenen van de recente Israëlische luchtaanvallenop een duurzame manier, zodat ze weer voor zichzelf en hun community kunnen zorgen. 

‘The fundaments of Gaza’ ve
rtelt het verhaal van de mensen in Gaza. In verschillende hoofdstukken komen de slachtoffers van de Israëlische bezetting aan het woord. Het zijn verhalen van mensen zoals jij en ik. Van dochters, zoons, moeders, vaders, oma’s en opa’s. Ze hebben dromen, gaan naar school, werken en dragen daarmee de samenleving. Deze mensen zijn het fundament van Gaza. Ze doen hele ‘gewone’ dingen onder ongewone omstandigheden: al decennialang proberen de Palestijnen een waardig bestaan op te bouwen onder de Israëlische bezetting. Israël ontwortelt stelselmatig de Palestijnse samenleving. Volgens het meest recente rapport “A Threshold Crossed: IsraeliAuthorities and the Crimes of Apartheid andPersecution” van Human Rights Watch (HRW) schendt Israël met de bezetting de mensenrechten van de Palestijnen op dagelijkse basis. Israël maakt zich hiermee schuldig aan oorlogsmisdaden van Apartheid.

In het eerste hoofdstuk van ‘The Fundaments of Gaza’ maken we kennis met Momen Faiz. Hij groeide op als wees nadat zijn vader tijdens de eerste Intifada vermoord werd door de Israëlische bezetter. Nu is hij een liefdevolle man, betrokken vader én een gedreven journalist in Gaza. Terwijl Momen zijn werkzaamheden uitvoerde, werd hij tijdens eerdere luchtaanvallen in 2008 getroffen. Hij raakte daarbij ernstig gewond en verloor beide benen. Desondanks bleef Momenvastberaden om zijn dromen en werk als journalist voort te zetten. Hij startte een mediaproductiebedrijf in Gaza om zo het eerlijke verhaal over het dagelijkse leven onder de Israëlische bezetting aan de wereld te blijven vertellen. 

Op de dag van Eid al Fitr, is Momen opnieuw door Israëlische luchtaanvallen getroffen. Het gebouw waar zijn mediaproductiebedrijf was gevestigd, werd met de grond gelijk gemaakt. Jaren van sparen en hard werken, investeringen in materiaal zoals laptops, camera’s en monitoren zijn bewust vernietigd. De aanval van Israël is dan ook geen zelfverdediging, maar een aanval op de journalistiek en persvrijheid in Gaza.

Journalisten zoals Momen riskeren hun leven en weigeren te accepteren dat Israël de vrije pers op deze manier het zwijgen oplegt. Voor het opzetten van een nieuw mediaproductiebedrijf waar hij en zijn collega-journalisten in Gaza gebruik van kunnen maken is een bedrag van 10.000 euro aan donaties nodig. Met de campagne helpt stichting doyoucare Momen en andere getroffenen die met hun belangrijke werk het fundament van Gaza  vormen.

* Volg de campagne via www.instagram.com/doyoucareinfoh

Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's

Lees andere stukken van Natasha