Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Cursus Spotprenten voor Moslims

Eerlijk is eerlijk. Wij moslims kennen geen humor. We kunnen daar wel massaal en wereldwijd tegen gaan demonstreren, maar daarvan worden we echt niet ineens geestiger van. Nee, we zouden wat moeten leren van het Westen en laten we het gelijk dicht bij huis houden: Nederland. Laat deze post dan ook les 1 zijn van een lange reeks lessen “Heerlijke Hollandse Humor”! (Ik stel voor dat Verdonk deze cursus ooit eens opneemt in haar inburgeringcursus voor nieuwkomers.)

In den beginnen was de Prent en de Prent was in Spot. En halleluja de spotprent was geboren. Dus daarom in les 1: De spotprent.

Volgens de van Dale:

spot·prent (de ~)

1 prent waardoor iets of iem. bespot wordt

Vrij vertaald zouden we kunnen stellen dat spotten niets meer is dan iets of iemand belachelijk maken en belachelijk maken is leuk! Huiswerk voor vandaag voor de Islamitsche lezers onder ons is daarom ook als volgt: Reageer op dit schrijven met veel spot!

Nu we weten wat spotten en een spotprent is, gaan we kijken naar de geschiedenis van dergelijke cartoons in Nederland. De meest bekende is misschien wel die van Herman Amptmeijer uit 1967. Dhr. Amptmeijer verspreidde het satirische pamflet ‘God, Nederland en Oranje’ met daarin onder meer een tekening van Juliana als raamprostituee met een prijskaartje van 5 miljoen gulden. Hij maakte dus niet zo maar iemand belachelijk. Welnee, hij koos de Moeder des Vaderlands uit. En als je het mij vraagt, terecht. Zij kreeg namelijk in een periode van loonmatiging een salarisverhoging. Not fair. En als ik die prent zie, moet ik er ook best om grinniken.

Kennelijk dacht de rechter daar in 1967 anders over en vond hij de prent minder amusant dan de maker. Die heeft Amptmeijer namelijk veroordeeld tot 30 dagen gevangenisstraf wegens “majesteitsschennis”. Want leden van het Koningshuis mag je niet belachelijk maken. Maar hey, dat is raar! Sinds wanneer staat de mens boven een Heilige? Nu snap ik het zelf niet meer. Want waarom vond de Deense cartoonist het ook alweer gegrond om de Profeet (vzmh) te bespotten? Was er überhaupt wel een boodschap aan die prenten die d.m.v. humor over moesten komen op ons moslimpjes? Of was de boodschap niet voor de moslims bedoelt? En indien niet waarom klaagt men dan over onze dosis aan humor? Ik zal mijn hoofd er niet over breken, want who am I kidding? Ik ben tevens ook maar een humorloze moslima.

Salaam en dikke groeten,

Eighty!

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van