Voorpagina Recensies

Kurtlar Vadisi

De Pathe bioscopen doen goed mee met de integratie en vertonen nu al enige tijd ook bijvoorbeeld Turkse en Indiase films. Één van die films is de spraakmakende ‘Kurtlar Vadisi – Valley of the Wolves’. Het is de duurste Turkse film aller tijden en een voortvloeisel van een populaire televisieserie, die al enkele jaren via de schotel te volgen is. Ik ben geen fan van Turkse films, maar ik moet zeggen dat het me positief heeft verrast. En ja, het is behoorlijk anti-Amerikaans!

De film is gebaseerd op een waar gebeurd incident, waarbij het Amerikaans leger in Noord-Irak een groepje Turkse geheimagenten overviel en hun vernederde door ze met zakken over hun hoofd af te voeren. De Turkse eer was ernstig geschonden en dat vraagt natuurlijk om wraak: De Turkse trots neemt het op tegen de ‘onmenselijke’ en ‘duivelse’ Amerikanen. De film is helaas af en toe wel zo zwart-wit, maar kent ook genoeg genuanceerde stukken. Zo zien we bijvoorbeeld een wijze Islamitische sheikh een blanke journalist redden van zijn ontvoerders, die op het punt staan hem te onthoofden. Aan een ander legt hij uitgebreid uit dat men niet moet overgaan tot zelfmoordaanslagen, want ‘wat is dan nog het verschil tussen ons en die barbaren’. Aan de andere kant wilt een mooie dame, wiens man op hun bruiloft is vermoord, het liefst een dolk in het hart van een wrede Amerikaanse commandant steken, want alleen dan weet ze ‘of deze mensen wel een hart hebben’.

Echt veel fantasie heeft de schrijver van het verhaal niet hoeven te gebruiken, omdat veel zaken gewoon de realiteit zijn, zoals de scènes in de Abu Ghraib gevangenis en een incident waarbij een trouwfeest tot slachtfeest wordt verbouwd. De film ziet er verder wel professioneel uit en vooral de scène van de zelfmoordaanslag is indrukwekkend. Daarnaast zitten er ook wat bekendere acteurs in, zoals Billy Zane (o.a. Titanic) en de Syrische acteur Ghassan Massoud (speelde de wijze Salahaddin in Kingdom of Heaven).

De Turkse ‘James Bond’ doet z’n best om stoer over te komen en er zijn ook wel wat Rambo-achtige taferelen, maar de film is wel gevarieerd genoeg om tot het einde toe boeiend te blijven. En ach, de Amerikanen als ‘bad guys’ in een film is ook wel eens leuk om te zien.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van