Voorpagina Algemeen, Ervaringen

Start bouw Westermoskee

Een historische dag. Vandaag is officieel het startsein gegeven voor de bouw van de Westermoskee van Milli Gurus in Amsterdam. Netals bij iedere moskee, wordt ook vandaag eerst de grond ingewijd. Het was een strijd van 15 jaar maar het resultaat mag er zijn.


ANP

Veel gasten zijn er aanwezig. Van politici en pers tot aan de buurtbewoners.

De ceremonie o.l.v. Tarik Yousif begint met een speciaal voor de Westermoskee geschreven rap. Een prachtige recitatie van de Quran volgt. Met de vertaling op het scherm is het goed te volgen voor iedereen. De imam houdt nog een toespraak, in het Nederlands. De aanwezige geestelijken van verschillende religies krijgen de gelegenheid om op hun manier de grond waarop het gebouw komt te staan in te wijden. Hier kom je achter dat het in wezen helemaal niets verschilt van de Islamitische. De imam houdt nog een smeekbede en de microfoon is voor minister Donner. The Don vindt het een eer om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Het is tijd dat mensen laten zien wat hun religie is en het niet verstoppen, aldus de minister. Hij steunt dit initiatief volop, ondanks de kritiek van anderen.

Alle geestelijken trekken met één ruk het kleed weg, daaronder blijkt de maquette te staan van de Westermoskee. Prachtig! Een krabbeltje wordt nog gezet op een oer Hollandse baksteen, die voor de bouw van de moskee wordt gebruikt, en hiermee komen we aan het eind van de ceremonie.

Over tweeënhalf jaar zal stadsdeel De Baarsjes 111 huurwoningen, 2000 vierkante meter bedrijfsruimte en een ondergronds garage voor 238 auto’s rijker zijn. Bijna vergeten, en nog een 42 meter hoge minaret. Wij genieten nu even na van de aangeboden broodje donner kebabs en bekijken de maquette nogmaals.

Een aantal foto’s met dank aan Floriaan Willemse.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal