Met ongeloof heb ik afgelopen dagen het nieuws gevolgd over de tsunami in Japan. ‘Ergste ramp voor Japan sinds Wereldoorlog 2’ kopte de Volkskrant vandaag. En dat is niet moeilijk te geloven met waarschijnlijk meer dan tienduizend (ongetelde) doden, honderden naschokken, honderdduizenden ontheemden, explosie in kerncentrale Fukushima 1, compleet weggespoelde steden en vier miljoen gebouwen alleen al in Tokio zonder stroom. Om maar wat te noemen. De beelden spreken boekdelen.
Zoiets moet je wel aan het denken zetten. Japan dacht voorbereid te zijn op dit soort rampen, maar de kracht van de natuur heeft ook hen verrast. En het is vaak ook een verrassing met grote gevolgen. Zoals de 230.000 slachtoffers na de Tsunami in 2004, 79.000 in Pakistan (2005), 138.000 in China (2008), 316.000 in Haiti (2010) en de 20 miljoen getroffenen in Pakistan (2010).
Er is een globale trend te zien dat rampen niet alleen in omvang, maar vooral in hun effect groter worden. Mensen klonteren ook steeds meer op elkaar in grote steden en niet zelden is er sprake van enorme krottenwijken waar niets van overblijft na een aardbeving of overstroming. Ook de klimaatverandering speelt een rol. “The humanitarian impact of climate change is likely to be among the biggest humanitarian challenges in years and decades to come. (Koffi Annan tijdens Global Humanitarian Forum in 2007)
Het is bijzonder om te zien hoe we in Nederland complete stukken grond uit het water hebben gepolderd en nu de risico’s die met het controleren van water gepaard gaan, proberen te overkomen met programma’s als ‘Room for the Rivers’ (door o.a. buffers te creeren die het wateer van overstromende rivieren voor even kunnen opvangen). We weten precies wat de gevaren zijn en sommige instanties in Nederland zijn zich daar ook continu bewust van.
En dit is ook wat elke keer weer naar boven komt in gesprekken. Zowel tijdens de overstromingen in Pakistan, als nu weer met de tsunami in Japan: “Wij Nederlanders zouden hier extra gevoelig voor moeten zijn”.
Lady Gaga is al aan het bidden voor Japan, Facebook is met een eigen pagina bezig, Islamic-Relief zamelt in Engeland in en het Japanse Rode Kruis is o.a. actief met een site waarmee mensen het contact met hun familieleden en vrienden kunnen herstellen. Ondanks het feit dat het land in kwestie een erg rijk land is, kunnen ze alle hulp gebruiken. Bid, doneer of verspreid de boodschap.
8 Reacties op "Tsunami in Japan"
Ik denk dat wij hier in Nederland wel degelijk beseffen in wat voor kwetsbaar gebied we wonen, we hebben veel kennis en deskundigen die al decennialang hier onderzoek naar doen. Onze ‘dijkspecialisten’ worden overal ter wereld om advies gevraagd vanwege hun deskundigheid. Experts hebben hier ook al eerder over geschreven, zie oa. dit rapport door deskundigen over overstromingsrisico’s in Nederland voor de komende paar decennia http://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/WL_rapport_Overstromingsrisicos_Nederland.pdf
Neemt niet weg dat de natuur onvoorspelbaar is en voorspellingsmodellen vaak niet exact zijn, het blijft de natuur met zijn eigen regels.
Ik denk dat de meeste mensen zeer weinig weten over wat te doen bij een overstroming. Kan je eigenlijk wel veel doen in de acute situatie? Een deel van de bewoners in die dorpen in Japan had schijnbaar iets van 10 minuten eerder gehoord dat het water eraan kwam, hoe ver kom je dan al vluchtende?
Reëel gezien kan je als land in feite weinig meer doen dan dijken bouwen en hopen dat ze houden, maar een ramp in deze omvang zouden onze dijken waarschijnlijk ook niet aankunnen. De natuur blijft uiteindelijk sterker dan wij.
@ draesca:
Geef ik je gelijk in, met een kleine nuance. Beseffen en bewustzijn (geldt voor de groep die jij noemt) van… is wat anders dan weten. Maar het gaat vaak wel goed als degenen die verantwoordelijkheid dragen er bewust van zijn en het vertalen naar zorgvuldige actie.
Onze dijkspecialisten weten heel goed dat onze dijken binnenkort toe zijn aan versterking, wat ons enorm veel gaat kosten. Dan worden er afwegingen gemaakt. Ook het ‘sturen’ van water wat door onze rivieren stroomt, is niet alleen gebaseerd op harde berkeningen (doorstroom, capaciteit, neerslag, etc…), maar (onvermijdelijk) ook op wat er wel en niet doorheen komt in de politiek. Niet zelden sneuvelt het wetenschappelijk beste alternatief om vervolgens plaats te maken voor een politiek haalbaar alternatief. Nogmaals: begrijpelijk in een democratisch systeem als die in NL.
De dijkspecialisten zijn niet continu bezig met het elimineren van risico’s van overstroming (want dat is onmogelijk), maar het reduceren.
We zijn erg goed in wat we doen… maar de natuur ook.
—-
Over wat we kunnen doen? Op dat moment weinig: vluchten? In de voorbereiding en zeker bij hulpverlening kan er altijd wat verbeterd worden. Daar is ook een nieuw onderzoeksgebied door naar voren gekomen in de literatuur: Humanitarian Logistics, Relief Chains, etc… Vrij nieuwe schrijfsels allemaal. Erg interessant om te volgen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/1860193/2011/03/15/Brand-reactor-4-Fukushima-1-volksgezondheid-in-gevaar.dhtml
“De ervaringen in Japan zullen vanzelfsprekend worden meegenomen bij het vaststellen van de eisen die aan een vergunning worden gesteld”, aldus minister Verhagen van Economische Zaken (CDA).
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/verhagen-nieuwe-kerncentrales-blijven-mogelijk/
Stop de bouw van nieuwe kerncentrales in NL.
We gaan allemaal een keer dood, als de Rijn buiten z’n oevers treedt en ik verdrink dan is dat gods wil gewoon. Zou er verder geen geld in steken. Inshallah kan Lady Gaga’s gebed me nog redden.
@Umar Mirza
Wat kunnen we doen? Misschien proberen te begrijpen wat er aan de hand is, en daarnaar handelen?
Vluchten of weglopen van het probleem is geen optie.
De enige Nederlandse organisatie die iets doet voor Japan is het Nederlandse Rode Kruis.
Hierbij de link:
https://www.rodekruis.nl/campagnes/tsunami-japan/Paginas/tsunami-japan.aspx
“Navrant is dat de door de aardbeving ernstig beschadigde centrale nummer 1 in Fukushima, de allereerste kerncentrale die Japan in 1971 in gebruik nam, vorige maand buiten gebruik zou worden gesteld. Maar Tokyo Electric verzocht de regering het oude beestje nog een levensverlenging van tien jaar te geven, een verzoek dat werd gehonoreerd. ”
Klinkt als Borssele?
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/1860589/2011/03/16/Reputatie-eigenaar-centrale-Fukushima-beroerd.dhtml
Als radioaktiviteit in het grondwater is aangetroffen en alleen stoom ontsnapt is … hoe kan dat daar dan zonder gedeeltelijke meltdown komen?
Natuurlijk stabiliseert Fukushima 1: steeds meer is namelijk zonder de aandacht er op te vestigen al gesmolten :(