Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Tsunami in Japan

Met ongeloof heb ik afgelopen dagen het nieuws gevolgd over de tsunami in Japan. ‘Ergste ramp voor Japan sinds Wereldoorlog 2’ kopte de Volkskrant vandaag. En dat is niet moeilijk te geloven met waarschijnlijk meer dan tienduizend (ongetelde) doden, honderden naschokken, honderdduizenden ontheemden, explosie in kerncentrale Fukushima 1, compleet weggespoelde steden en vier miljoen gebouwen alleen al in Tokio zonder stroom. Om maar wat te noemen. De beelden spreken boekdelen.

Zoiets moet je wel aan het denken zetten. Japan dacht voorbereid te zijn op dit soort rampen, maar de kracht van de natuur heeft ook hen verrast. En het is vaak ook een verrassing met grote gevolgen. Zoals de 230.000 slachtoffers na de Tsunami in 2004, 79.000 in Pakistan (2005), 138.000 in China (2008), 316.000 in Haiti (2010) en de 20 miljoen getroffenen in Pakistan (2010).

Er is een globale trend te zien dat rampen niet alleen in omvang, maar vooral in hun effect groter worden. Mensen klonteren ook steeds meer op elkaar in grote steden en niet zelden is er sprake van enorme krottenwijken waar niets van overblijft na een aardbeving of overstroming. Ook de klimaatverandering speelt een rol.  “The humanitarian impact of climate change is likely to be among the biggest humanitarian challenges in years and decades to come. (Koffi Annan tijdens Global Humanitarian Forum in 2007)

Het is bijzonder om te zien hoe we in Nederland complete stukken grond uit het water hebben gepolderd en nu de risico’s die met het controleren van water gepaard gaan, proberen te overkomen met programma’s als ‘Room for the Rivers’ (door o.a. buffers te creeren die het wateer van overstromende rivieren voor even kunnen opvangen). We weten precies wat de gevaren zijn en sommige instanties in Nederland zijn zich daar ook continu bewust van.

En dit is ook wat elke keer weer naar boven komt in gesprekken. Zowel tijdens de overstromingen in Pakistan, als nu weer met de tsunami in Japan: “Wij Nederlanders zouden hier extra gevoelig voor moeten zijn”.

Lady Gaga is al aan het bidden voor Japan, Facebook is met een eigen pagina bezig, Islamic-Relief zamelt in Engeland in en het Japanse Rode Kruis is o.a. actief met een site waarmee mensen het contact met hun familieleden en vrienden kunnen herstellen. Ondanks het feit dat het land in kwestie een erg rijk land is, kunnen ze alle hulp gebruiken. Bid, doneer of verspreid de boodschap.