Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Monument “voor hen die vielen”

Amsterdam is changing en daarom moet alles anders, vinden sommigen. Tjah wat moet anders? Het herdenkingsmonument natuurlijk! Pourqoi? Hmmm…

Daar zit ik dus al de hele dag mee. De Baarsjes (A’dam) denkt eens geschiedenis te gaan (her)schrijven door een herdenkingsmonument te changen naar de changementen in de maatschappij. Want de maatschappij, dat zijn wij. Moskeeën en een synagoge waren namelijk tegen de sterk christelijke uitstraling van het monument: een kruis. In overleg met het 4/5 mei Comité bleek dat genoeg te zijn om het monument een andere vorm te geven (waar 50.000 euro voor is vrijgemaakt) en dat te plaatsen in der nehe von de aankomende Westermoskee. Voila, kan het multicultureler Amsterdam?!

Ik ben niet blij met het besluit.

Of beter gezegd, ik begrijp het niet. Dat monument staat er toch al een tijdje en er staat het volgende op: "Aan hen die vielen". Nu vind ik de discussie dat er ook moslims in deze oorlog vielen niet relevant. De moskeeën zouden zo’n monument juist moeten steunen.

Flashback:

In de film ‘Kingdom of Heaven verovert Sultan Salah-al-Din Ayyubi Jeruzalem. Hij loopt het paleis (?) binnen en raapt als eerste een omgevallen kruis op, omdat het voor velen heel veel betekent. Zo ook voor dit monument. Voor velen heeft het een bepaalde betekenis, zoiets hoor je niet te veranderen omdat de samenleving verandert. Allemaal denken we toch wat dat monument uitstraalt: "Aan hen die vielen".