Voorpagina ReFlex' klaagboek

ReFlex’ Klaagboek: Vrienden

Yo Klaagboek,

Vandaag wil ik klagen over mijn vrienden. Niet al mijn vrienden, maar je weet wel over wie ik het allemaal heb. Ze staan altijd klaar om je op je fouten te wijzen (zogenaamd omdat ze het als hun plicht zien om een vriend te beschermen), maar als je dan eens keer hun (natuurlijk ook als vriend zijnde) op hun eigen fouten wijst, dan hebben we de poppen aan het dansen. Dan krijg je een stortvloed aan cryptische verwensingen en ongevraagde adviezen over je heen met de toevoeging ?Ik zeg het alleen zo direct omdat ik je vriend ben, he?.

Het houden aan je afspraken is ook iets te veel gevraagd, want ze komen altijd te laat, maar hebben wel elke keer een goeie reden daarvoor. Het zit die arme stakkers dan ook vaak niet echt mee in het leven, gezien de vele vertraagde treinen, openstaande bruggen, onverwachte files (tijdens de spits), lekke banden, lege accu?s en kapotte wekkers. Maar het kan ze kennelijk weinig schelen dat ik dan in de stromende regen en bij windkracht 7 helemaal alleen in mijn auto op hun zit te wachten. En als je ze dan belt, dan nemen ze weer niet op, want daar hebben ze natuurlijk dat nieuwste mobieltje niet voor gekocht (wel voor de andere 3000 functies die ze maar al te graag elke keer showen).

Maar het allerergste is toch wel de koppigheid, die ze dan zelf in de categorie ?ik hou me aan mijn principes? plaatsen. Ook al slaan die principes helemaal nergens op, toch blijven ze ?de grote principiele man? uithangen. Voorbeeld: ?Ik leen jou geen dvd?s meer, omdat je de vorige keer mijn dvd niet op tijd had terug gegeven.? Nou, dat zijn nog eens principes waar je wat aan hebt in je leven.

Maar ok, hoe erg ik ook moet lijden onder zulke vrienden, meestal verandert de sfeer weer vrij snel en is alles vergeven en vergeten. En begint het hele verhaaltje de volgende keer weer gewoon opnieuw?

[Even wat duidelijkheid over alles wat hierboven is beschreven: zo makkelijk gaat dat allemaal dus bij mannen. Bij vrouwen is het echter een heeel ander verhaal, maar daar misschien een ander keer over?]

Er is verder niet echt een moraal in dit verhaal, dus eindig ik maar met een mooie Hadith (uitspraak) van de Profeet Mohammad (vzmh), over de invloed van vrienden:

?Een deugdzame vriend en een ondeugdzame vriend zijn te vergelijken met een  muskus (parfum) verkoper en een smid. Bij de koopman die muskus verkoopt koop je wat; zo niet dan heb je tenminste van zijn heerlijke geur genoten, maar een smid kan (slechts) je kleren verbranden of een verschrikkelijke geur veroorzaken."

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van