Ik snap de commotie rond de topman van energiebedrijf Essent, Michiel Boersma, niet zo goed. Deze beste man zorgt voor een geweldig resultaat, een winst van een paar honderd miljoen en flink wat geld voor gemeentes en provincie, waar ze weer leuke dingen mee kunnen doen. De beloning voor zijn inzet en arbeid: 870.000 euro, waarvan 217.000 euro aan bonus. Een beloning die vooraf al was afgesproken en die gewoon past in het wereldje van de grote bedrijven.
Waarom begint de politiek dan weer te zeuren? Waarom wordt de (in immateriële zin) arme Boersma dan zo neergehaald? Volgens mij gewoon pure jaloezie van de politici, de stakkers die alleen kunnen dromen van zulke bedragen. De minister-president moet het bijvoorbeeld doen met een schamele 130.000 euro, terwijl hij niet een energiebedrijfje maar heel het land moet leiden.
Zouden we betere politici krijgen als topmensen van grote bedrijven tot de politieke arena zouden worden verleid met marktconforme bedragen? Op bepaalde posities in de overheid zou dat misschien niet eens zo slecht uitpakken. Het zou jammer zijn als de beste mensen, qua kennis en vaardigheid, voor het bedrijfsleven kiezen en slechts de ‘tweede rang’ plaats neemt in het kabinet.
Meneer Boersma, geniet gewoon van het geld en doe er wat leuks mee, u heeft ‘t verdiend!
PS: Ik heb geen financiële belangen bij Essent. (Nog niet)
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.
Lees andere stukken van
8 Reacties op "Salarissen en bonussen"
Ik denk dat deze topmensen uit het bedrijfsleven, zelfs met marktconforme bedragen, het land niet veel beter dan de huidige (toch al slechte) politici kunnen runnen. Daar zijn ze iets te gevoelloos voor en teveel gericht op meetbare resultaten.
Om de bekende/beruchte Boersma maar als voorbeeld te nemen: Hij heeft voor een flinke winst gezorgd en daar wordt hij voor beloond. Maar je ziet duidelijk dat klantvriendelijkheid bijvoorbeeld veel meer op de achtergrond speelt. Waarom? Je kan het niet hard genoeg presenteren in de wereld van de cijfertjes.
Politici spelen veel in op het gevoel en op sociale aspecten in een samenleving
Zo werkt dat in geprivatiseerde ondernemingen. De aandeelhouders willen goede resultaten en beloven directeuren gouden bergen als hun aandelen gaan stijgen. Daar kan je zo’n directeur niet persoonlijk voor verantwoordelijk stellen.
Maar schrijnend is het wel. Terwijl Essent dikke winsten maakt, waardoor aandeelhouders en directie verder aanspekken, worden aan de onderkant van de samenleving mensen midden in de winter mensen letterlijk in de kou gezet omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen.
Wat heeft verzet daartegen met jaloezie te maken?
Reflex, als die lieve meneer van Essent zoveel verdient, zou jij ook enig idee hebben waar dat geld vandaan komt?
Onze hoge energierekeningen, ja! Als die lieve meneer minder zou verdienen, heeft dat bedrijf minder geld nodig en hoeven wij als schattige burgers ook minder te betalen. Daar gaat de commotie om, meneer KorteTermijnVisie.
@ LangeTermijnVisie
Het gaat om het principe, meneer LangeTermijnVisie. Natuurlijk kan je ontevreden zijn over de hoge bonus, maar dat zouden die aandeelhouders niet moeten zijn. Ze hebben in eerste instantie allemaal ingestemd en als je dan achteraf zielig gaat doen dan ben je hypocriet. Ze krijgen er allemaal ook wat voor terug.
De commotie waar Reflex het over heeft wordt veroorzaakt door het protest van GroenLinks en de PvdA. En dat heeft niks met jaloezie te maken zoals Reflex denkt.
Aandeelhouders moeten inderdaad niet zeuren, maar daar gaat het niet om.
We hebben een probleem gecreëerd door ondernemingen van algemeen publiek belang te privatiseren. Energievoorziening is van vitaal belang voor de gehele gemeenschap; dan behoort dat niet in de handen van speculanten gelegd te worden.
Maar of er nog een weg terug is, weet ik niet.
beste langetermijnvisie,
als die meneer iets minder gaat verdienen, zullen de energieafrekeningen heus niet extreem dalen.
als de overheid niet zo drastisch zou bezuinigen en meer oog had voor echte zaken dan hyper te doen over integratie en de 6 vrouwen in Nl die burqa’s dragen, hoefde niemand in de kou te slapen of naar een voedselbank te gaan.
en als ze het zo erg vinden, dan kan de overheid toch regels stellen aan de salarissen van zulke bedrijven?
Ik vind sowieso dat er geen marktwerking moet zijn in dat sector en ook niet in de zorg, bijvoorbeeld.
Ik ben het met je eens fjord. En dat geldt niet alleen voor de energievoorziening. Maar bijv. ook voor onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer.
Verder is het m.i. niet alleen die meneer Boersma die wel een zeer riant salaris krijgt, maar spelen ook aandeelhouders een hele grote rol in dit soort praktijken. Want zij eisen nu eenmaal steeds grotere winsten van bedrijven zodat ook zij steeds rijker worden. En als zo’n topman daar voor zorgt hebben de aandeelhouders er geen enkel probleem mee. En anders wordt zo’n topman met een hele riante “gouden handdruk” als beloning voor zijn slechte functioneren weggestuurd. En komt deze topman in een ander bedrijf tegen een nog rianter salaris plus bonus wel weer aan de bak.
Wat ik heel erg jammer vindt – mede dankzij het “sociale” beleid van dit kabinet – is dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Als je aan de goede kant van de lijn zit wordt je steeds rijker, maar dat is een relatief kleine groep. Als je aan de verkeerde kant van de lijn zit krijg je steeds meer moeite om nog rond te komen. En dan heb ik het niet over dure vakanties en auto’s of wat je nog meer kunt bedenken. Maar kun je domweg je huur of hypotheek niet meer opbrengen, je energierekening niet meer betalen,is een goede zorgverzekering niet meer te betalen en wordt gezond voedsel onbetaalbaar voor je. Terwijl zo’n topman nog steeds riant kan leven ook zonder dit soort bonussen. En dit verschijnsel niet alleen in Nederland voorkomt, maar wereldwijd. Het klopt m.i. dus gewoonweg niet.
de huidige kredietcrisis wijst het uit: topmanagers krijgen veel te weinig bonussen betaald. Ze moeten het vaak doen met een schamele miljoen. Mijn theorie: beloon de top en je komt er weer helemaal bovenop! Een paar extra maal miljoen en eruit rolt die poen!!!!!!!!!!! De bonuscultuur is de grootste zegen die de financiele sector ooit heeft gekend.