Voorpagina Politiek

Ik geloof je niet

Religie werd vroeger gezien als wijsheid, een intellectuele bewegingssport en een diepe kennisbron. Scherven die in het verleden hebben plaatsgevonden hebben een grauw en star beeld achter gelaten over religie en heeft ons de ware essentie en de filosofie achter geloven doen vergeten.

Oorlogen, massamoorden en bloederige overtuigingen hebben de geschiedenis aangetast, maar boven alles hebben ze de religie aangetast. Het geloven in een boodschap is niet altijd gepaard gegaan met hemels gezang en lof. Eerder heeft men plaats moeten maken voor galopperende paarden en zwaarden van de welbekende kruistochten.

Het is me opgevallen, dat degenen die wijzen naar gelovigen hen onterecht linken met geweld, moord en achterlijkheid. Of zoals het Westen en de ronde tafel definiëren: Terrorisme. Dat terwijl de oorzaken vaak politiek van aard zijn en veelal ook nog eens hun wortels niet in het Oosten hebben liggen maar in het Westen.

En toch kunnen Koning Arthur en de ronde tafel hun handjes niet afhouden van die arme landjes. De moderne mens gelooft in vrijheid. Ik geloof in vrijheid. Religie is voor mij daarom de manier waarop ik mijn vrijheid zegevier.

Ali, Mohammed en Mustapha zijn niet meer de drie Wijzen uit het Oosten. Nee, nu vormen we gezamenlijk een angstgevoel en maken we veel Nederlanders bang. En niet te vergeten zijn we ook nog eens achterlijk.