Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Politiek

Minister Peijs snapt ’t!

Nadat ze een conferentie had bezocht over ‘vrouwen als wereldleiders’ in Abu Dhabi, zag minister Peijs ineens het licht: “De hoofddoek geeft vrouwen juist vrijheid!”. Dat schreeuwen de vele Nederlandse hoofddoekdraagsters al jaren, maar als zo’n conferentie met 1200 vrouwen uit 87 landen haar dat inzicht geeft, vind ik ’t ook best.

Minister Peijs zou “een minister met een hoofddoek in het volgende kabinet dan ook geen slecht idee vinden, zolang ze maar wordt gekozen vanwege haar capaciteiten”. Dat zou inderdaad een onvoorstelbaar effect teweeg brengen in de beeldvorming richting moslima’s met een hoofddoek. Nederland zou dan eindelijk geconfronteerd worden met een hoofddoekdraagster die niet wordt onderdrukt en ook nog eens capabel is om zo’n functie te bekleden. Zo’n vrouw zou dan eindelijk een meer waarheidsgetrouwe beeld kunnen geven dan één of ander getraumatiseerde Somalische vluchteling, die ons wel even vertelt hoe de vork in de steel zit.

Een vrouw wordt pas onderdrukt als ze er toe gedwongen wordt en geen keus heeft, dus als ze een hoofddoek móet dragen, maar ook als ze juist een hoofddoek áf moet doen! Dwang moet te allen tijde afgekeurd worden. De Quran stelt ook duidelijk:

“La Ikraha fid-dien” (2:256)
Er is geen enkel dwang in de religie

De woorden van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zeggen dan ook waar het eigenlijk allemaal om zou moeten gaan: "Zolang een vrouw zelf mag kiezen of ze een hoofddoek draagt, vinden wij het prima."

Het is nu maar afwachten op de eerste hoofddoekdragende minister. Misschien al in het volgende kabinet?

Maar wacht es effe..1200 vrouwen, 87 landen, conferentie, vrouwen als wereldleiders..hmm, dit kan niet goed gaan!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van