Voorpagina Algemeen

Moslima houdt haar handen thuis

U weet het nog wel… ene zuster A wilde onderwijsassistente worden. Maar omdat we dat allemaal niet willen, kwam er zo’n regeltje van het Regionaal Opleidings Centrum dat zusterkes die geen hand willen geven aan mannen niet worden toegelaten. En nu is zuster A toevallig zo eentje. Zij koos ervoor mannen geen hand te geven wegens haar geloof. Dat is probleem… dat vraagt om gelijke behandeling… en daar hebben we Commissie Gelijke Behandeling voor.

Die besloot vandaag namelijk dat zuster A wel degelijk toegang moet krijgen tot het opleidingsinstituut. Soms is het geven van een hand aan een oudere man noodzakelijk, maar er zijn genoeg alternatieven vindt het ROC.

Een terechte beslissing vind ik zo.

Eerst was het een probleem om juffrouw te spelen met een allesbedekkend doekje (niqaab) … kan ik me in vinden. In Nederland is het voor een kind best gek om van zo’n vrouw les te krijgen. Verder werd het ook vrouwen die een mildere versie van de hoofddoek (hijaab) droegen moeilijk gemaakt door allemaal leuke eisen en regels. Nu wordt er weer gek gedaan over het (niet) geven van een hand?

Ik heb geen van mijn docenten ooit zomaar een hand gegeven. En de keren dat ik het deed, waren niet noodzakelijk. Zonder zou ik het ook wel redden. Dit is vanuit het oogpunt van een student. Als we het omdraaien denk ik dat zuster A een goede docente/juffrouw kan worden zonder een verplichting op haar hoofd dat ze mannen een hand moet geven. Een glimlach is voor mij al genoeg en komt oprechter over.

See it from the bright side: je hoeft geen geld te verspillen aan een gouden handdruk als ze het zo ver schopt.
Voor al onze bezoekers onder de 12 jaar die snakken naar een hand van juffrouw A: jullie kunnen wel een hand verwachten.