Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Boerkaverbod: Boete voor mannen is prima!

Ok, prima! Er is een boerkaverbod. Als je je nu in het openbaar vertoont in gezichtsbedekkende kledij – ik ben bereid het officiele verhaal aan te houden – dan krijg je 150 euro boete. Want dat mag niet. Blijk je een man te hebben die je daartoe dwingt – we doen even alsof deze wet nog steeds niet specifiek op moslima’s is gericht – dan is de boete veel hoger of je krijgt twee jaar cel.

Laat ik voor ik verder ga even mijn persoonlijke standpunt omtrent het dragen van een boerka ventileren. Al is het gepast om hier te melden dat de discussie in Europa eigenlijk gaat om de niqaab en niet de boerka, afijn. Ik zou persoonlijk nooit iemand stimuleren een niqaab te dragen, o.a. omdat ik niet denk dat dat de interactie met de samenleving te weeg brengt, die we als betrokken burgers zouden moeten nastreven. MAAR (en zoals je ziet, is dit een grote maar) dit schetst slechts mijn visie op een keuze van mensen en ik wil (en kan) mensen niet het recht ontnemen om  een niqaab te dragen. De beste dames kiezen daarvoor, dat is hun invulling van hun geloofsbelijdenis.

Dat gezegd hebbende, wil ik dit geen discussie laten worden over wel of geen boerkaverbod. Dat is er helaas al. Ik vroeg mij iets af omtrent het deel ‘boete voor de man’. Een deel van het verbod richt zich tot het tegengaan van dwang: 30.000 euro voor mannen die hun vrouw verplichten de boerka te dragen, waar ik an sich niets tegen heb… en daar bedoel ik de boete mee. Prima zo’n boete om die mannen te weerhouden vrouwen te onderdrukken. De vraag is of het hier gaat om symboolpolitiek of dat ze werkelijk dwang willen tegen gaan.

Daarom ook mijn vraag: Hoe zit het dan met mannen, vaders, broers, moeders en andere familieleden die vrouwen verplichten om de hoofddoek* af te doen? Die hun dochters, vrouwen of zussen niet de vrijheid geven om er een te dragen. Want dat is ook werkelijkheid. Gaat de Franse overheid ook iets doen tegen deze onderdrukking van vrouwen?

Vrouw wordt tijdens protest gearresteerd

* Wat mij betreft geldt dit ook voor de niqaab, maar we hebben nu een situatie in Frankrijk waar dat verbod van kracht is en de overheid dus juist wil dat de niqaab wordt afgedaan.