Ok, prima! Er is een boerkaverbod. Als je je nu in het openbaar vertoont in gezichtsbedekkende kledij – ik ben bereid het officiele verhaal aan te houden – dan krijg je 150 euro boete. Want dat mag niet. Blijk je een man te hebben die je daartoe dwingt – we doen even alsof deze wet nog steeds niet specifiek op moslima’s is gericht – dan is de boete veel hoger of je krijgt twee jaar cel.
Laat ik voor ik verder ga even mijn persoonlijke standpunt omtrent het dragen van een boerka ventileren. Al is het gepast om hier te melden dat de discussie in Europa eigenlijk gaat om de niqaab en niet de boerka, afijn. Ik zou persoonlijk nooit iemand stimuleren een niqaab te dragen, o.a. omdat ik niet denk dat dat de interactie met de samenleving te weeg brengt, die we als betrokken burgers zouden moeten nastreven. MAAR (en zoals je ziet, is dit een grote maar) dit schetst slechts mijn visie op een keuze van mensen en ik wil (en kan) mensen niet het recht ontnemen om een niqaab te dragen. De beste dames kiezen daarvoor, dat is hun invulling van hun geloofsbelijdenis.
Dat gezegd hebbende, wil ik dit geen discussie laten worden over wel of geen boerkaverbod. Dat is er helaas al. Ik vroeg mij iets af omtrent het deel ‘boete voor de man’. Een deel van het verbod richt zich tot het tegengaan van dwang: 30.000 euro voor mannen die hun vrouw verplichten de boerka te dragen, waar ik an sich niets tegen heb… en daar bedoel ik de boete mee. Prima zo’n boete om die mannen te weerhouden vrouwen te onderdrukken. De vraag is of het hier gaat om symboolpolitiek of dat ze werkelijk dwang willen tegen gaan.
Daarom ook mijn vraag: Hoe zit het dan met mannen, vaders, broers, moeders en andere familieleden die vrouwen verplichten om de hoofddoek* af te doen? Die hun dochters, vrouwen of zussen niet de vrijheid geven om er een te dragen. Want dat is ook werkelijkheid. Gaat de Franse overheid ook iets doen tegen deze onderdrukking van vrouwen?
14 Reacties op "Boerkaverbod: Boete voor mannen is prima!"
Ouders hebben het recht om te bepalen voor hun kinderen wat voor kleding zij dragen.
Zolang dat conformeert aan de islamitische normen
Daarizzyweer: Ouders hebben het recht om te bepalen voor hun kinderen wat voor kleding zij dragen.
Getuige jouw verschijning bij P&W hebben je ouders bitter weinig smaak, jongen!
En je bent toch zeker al een jaar of twintig.
Er is natuurlijk wel een belangrijk verschil. Een vader die zijn zoon dwingt met een bivakmuts een ABN filiaal binnen te lopen die overtreedt de wet. Als hij zijn zoon dwingt die bivak muts af te zetten dan doet hij dat niet. Zo moeilijk is dat niet.
@ Simon
En hoe kom jij aan die vergelijking van een bivakmuts in een bank en een hoofddoek?
@moderatie: ik maak bezwaar tegen de post van izz hierboven.
modbreak: ingewilligd
#Nordin, omdat het om het overtreden van de wet gaat uiteraard. Het maakt nogal wat uit of een vader een verplichting oplegt die in strijd met de wet van het betreffende land is of die daar niet mee in strijd is. Als je het over het tegengaan van dwang hebt vind ik dat een belangrijk verschil. De wetgever in Frankrijk bestraft dus de man als deze zijn vrouw verplicht de wet te overtreden.
Met wat voor reden?
Umar Mirza:
“Daarom ook mijn vraag: Hoe zit het dan met mannen, vaders, broers, moeders en andere familieleden die vrouwen verplichten om de hoofddoek* af te doen? Die hun dochters, vrouwen of zussen niet de vrijheid geven om er een te dragen. Want dat is ook werkelijkheid.”
Dit is niet alleen een vraag, maar vandaag de dag een raadsel. Het lijkt erop dat we meer van deze raadsels zullen krijgen in de komende jaren. Eens kijken wie ze kan oplossen…
Umar om je vraag te kunnen beginnen te beantwoorden is de vraag wat is dwang? Ik wens van mijn partner dat ze een hoofddoek draag. Ik maak hier geen geheim van. Zij doet nu niet en geeft aan als zij er zelf klaar voor is gaat zij het doen. Wat nou als ze het wel had gedaan. Heb ik het haar gedwongen door mijn “wens” niet geheim te houden?
In iedere relatie past men aan elkaar. Of het nou om de boerka gaat of welke merk tandpasta.
Waar ligt de grenzen van dwingen, wensen, verzoeken, ect?
Best Umar, een mooi artikel.
Echter de niqaab wordt juist gedragen door een vrouw die geen interactie met de samenleving wenst vanwege haar vroomheid (imaan). Deze vorm van vroomheid is helaas niet weggelegd voor elke doorsnee moslima waaronder ook mijzelf.
De werkelijke onderdrukking van zowel de moslim vrouw als de niet moslim vrouw is en blijft het feit dat de vrouw zich zogenoemd conformeert aan de kledingvoorschriften die de buitenwereld van haar verlangt. En het meest trieste is dat de ‘ moderne’ vrouw zich hiervan niet bewust is.
@ autochtoon
Het is seksistisch om van je partner te verlangen, dat zij specifieke kleding draagt voor jouw eigen welbevinden. Het is seksistisch om de kledingkeuze van je partner te wíllen beperken.
Na dat vastgesteld te hebben volgt pas de vraag: wordt er dwang toegepast door dit seksistisch verlangen ook kenbaar te maken?
Is er bij de vrouwelijke partner sprake van ‘welwillend seksisme’ (specifieke term voor het geinternaliseerd hebben en zelf onderschrijven van de door de man gewenste gedrags- en kledingbeperking) wanneer zij om haar man te behagen – en zelf in de correctheid van zijn wens gaat geloven – haar kledingkeuze beperkt?
Wanneer je beseft, dat de vrouw in een relatie vaak ook in een afhankelijkheidsrelatie staat tot de man, wordt de aard van die druk nog verwerpelijker.
Geen dwang wellicht, maar zeer afkeurenswaardig desalniettemin. Een goede vraag dus: waar begint dwang binnen een afhankelijkheidsrelatie?
Meestal eerder dan de man beseft.
@ Nehirr
Mooi gezegd.
Goh Alison, nooit geweten dat mijn vrouw seksistisch is, ik heb sinds mijn huwelijk geen vrije keus betreffende mijn kleding.
“Gaat de Franse overheid ook iets doen tegen deze onderdrukking van vrouwen?” Laat ze eerst de hand in eigen boezen steken, voorts te spreken over anderen of hen te willen corrigeren. Het is door deze (kafir) wet dat de vrouw juist word onderdrukt en geterroriseerd. Het gegeven is dat de vrouw die wenst een niqaab of burkah te dragen word beboet of gearresteerd. Resultaat, de vrouw die niet die boete/arrestatie wenst word bij verstel veroordeelt tot cel straf in een open inrichting waar een selectief persoonsbeleid word gevoerd waardoor wij eigenlijk in een gesloten inrichting verblijft om de andere bestraffing te voorkomen. Voor de mensen voor wie mijn mening nog niet geheel duidelijk is zal ik het zo stellen. Ik denk dat veel vrouwen zich niet meer op straat willen of durven te vertonen, waardoor ze uit eigen wil thuis zal blijven en dit stel ik gelijk aan een celstraf opgelegd door die overheid die zegt die vrouw juist te willen beschermen en voor de emancipatie van vrouwen rechten strijd. Sometimes the truth is sranger than ficion.