Voorpagina Media

Donderstraal op!

Toen ik die beelden zag van de ‘reportage’ van MTNL bij de moskee in Utrecht, had ik eigenlijk niet eens zo veel medelijden met de journalisten. Natuurlijk hadden die mensen van de moskee gewoon normaal antwoord kunnen geven, dan was er niks aan de hand. Waren ook niet hele lastige vragen, leek me. Maar aan de andere kant kan ik me de irritatie van die mensen ook wel voorstellen. Als ze aangeven dat ze niks willen zeggen, waarom moeten de journalisten dan als vervelende muggen achter die mensen aan blijven plakken? Als iemand je vriendelijk of onvriendelijk vraagt om niet achter hem aan te lopen, waarom dan als een irritante kleuter blijven zeuren?

Het lijkt wel een trend te zijn van de nieuwe journalistiek van tegenwoordig om zoveel mogelijk mensen te irriteren en op te jagen totdat je ‘spectaculaire’ beelden of uitspraken hebt. Er is geen geld meer – of zijn ze gewoon te lui? – voor gedegen onderzoeksjournalistiek en dus degraderen ze massaal tot het niveau waar de Telegraaf zich al jaren begeeft en soms zelfs nog lager. Nog erger zijn de sadomasochistische journalisten die bijvoorbeeld naar probleemwijken gaan om aan rondhangende jongeren te vragen waarom ze vervelend doen. Dat levert natuurlijk de nodige geweld(ad)ige beelden op en soms zelfs een bloedende verslaggever. En ik kan me dan niet aan de indruk onttrekken dat ze het er soms gewoon om doen.

Natuurlijk moeten mensen afblijven van camera’s en met geweld maak je het alleen maar erger voor jezelf. Maar waarom denken journalisten dat als ze met hun heilige camera en microfoon op je afkomen, dat ze hoe dan ook antwoord moeten krijgen op hun vragen? “U kunt toch gewoon uw mening geven?” Waarom mogen die journalisten zich gedragen als bloedzuigende stalkers? Donderstraal toch op!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van