Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

De Emancimuilpeer 2011

Goedendag dames en heren en welkom bij de uitreiking van de emancimuilpeer 2011. U heeft ons even moeten missen omdat de emancipatie in principe schijnbaar al voltooid was onder Paars II, maar opeenvolgende kabinetten Balkenende en Bruin hebben het een en ander opnieuw zichtbaar gemaakt.

Zo verdient u als vrouw nog steeds niet hetzelfde voor dezelfde functie als een man verdient. Daarnaast bent u als vrouw ook nog steeds niet proportioneel vertegenwoordigt in kabinet of parlement, hebben we in dit fantastische land nog steeds geen vrouwelijke premier of vicepremier gehad en streefcijfers liggen ver achter ons. En, laten we wel wezen, mocht u kinderen krijgen, dan bent u als vrouw toch de eerste die wordt geacht voor ze te zorgen en zelfs minder te gaan werken. Dat zwangerschapsverlof voor mannen zet geen zoden aan de dijk (2 dagen!?) en die opvang krijg je toch ook niet 1,2,3 voor mekaar.

In deze situatie bevinden wij ons nu.

Nu spreek ik mij als onderdeel van de mannelijke helft van Wijblijvenhier.nl normaal gesproken niet uit over vrouwenzaken, want het gaat me (eigenlijk) geen ene mallemoer aan wat een vrouw zelf wil doen. Afstand is gepast in die optiek.

De handschoen werd echter geworpen, toen mevrouw Keklik Yücel van het PvdA Vrouwennetwerk, moslimmannen uitdaagde om zich in het hoofddoekdebat te werpen. Haar opmerking: ‘Mannelijke moslims kunnen óók laten zien dat in deze tijd een hoofddoek niet meer nodig is. Ik roep ze op tot dat debat.’ (De Pers, april 2011).

Nu vind ik dit een rare oproep, want sinds wanneer gaat emancipatie via de man? Uiteraard zijn er mannen die de vrijheid van vrouwen niet respecteren of zelfs bedreigen – sterker nog: die hebben de emancimuilpeer van 2010 ontvangen maar moeten de muilperen nog wel even afhalen – maar om de emancipatie van vrouwen buiten vrouwen om te regelen… Tja, dat is op zijn minst aanmatigend.

Je vrouw, je moeder, je oma, je zus, je dochter – die zijn allemaal prima in staat om zichzelf te emanciperen. Je gaat enigszins aan de waarde en inhoud van JEZELF emanciperen van het patriarchaat voorbij, als je dit door de patriarch wil laten doen. Sjodemietur op!

Daarnaast lijkt Keklik Yücel voorbij te gaan aan het feit dat emancipatie altijd van binnenuit moet komen. De essentie van deze vorm van zelfbevrijding is dat je zelf uitmaakt wie je bent, wie je wilt zijn, wat je wilt doen, hoe je je kleedt en met wie je omgaat.

Het gaat om leven op eigen voorwaarden – niet op de voorwaarden van het PvdA Vrouwennetwerk en ook niet op de tegenstrijdige voorwaarden van voormalig GroenLinks-voorzitter Femke Halsema. Niet op de voorwaarden van ex-Opzij’er Cisca Dresselhuys, niet op de voorwaarden van de PVV of van de VVD.

Dus als het aankomt op hoofddoeken: mannen, blijf er af! Pseudofeministen met jullie eigen agenda, blijf er af! Dames: laat ons niet toe in jullie emancipatiestrijd, behalve daar waar we – in ondergeschikte rol – jullie kunnen ondersteunen. Bevrijd jezelf waar je zelf bevrijd van wilt zijn. Rebel!

PS: Lees ter inspiratie de Koran. Of een ander boek dat ik net tot mij heb genomen: Girls to the Front: The True History of the Riot Grrrl Revolution van Sara Marcus (Harper Perennial 2010). Hierin wordt een grassroots beweging van meiden tussen de 15-30 jr beschreven die hun eigen plan schrijven. Skeit aan de oldskoel feministen, skeit aan de nare mannetjes – meiden naar voren! Korte impressie hier.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van