Voorpagina Ervaringen, Islam voor dummies

Milaad voor dummies

Milaad un Nabi Mubarak! Vandaag is het Milaad en dit is een vreugdevolle dag. Op deze dag werd de laatste Profeet in de Islam, Mohammed (vzmh), geboren. Wat houdt dit precies in? Wat wordt er precies gedaan? Weer een poging van mij om u te ontdummyen door kennis te laten maken met deze bijzondere dag voor menig moslim.

Milaad un Nabi Mubarak?

Vergelijkbaar met Happy Christmas dat ergens te maken heeft met de geboorte van Jezus, maar dan een wens omtrent de 12de van Rabbi ul Awwal.

Rabbi ul wat?

Rabbi ul Awwal. Dat is de derde maand uit het Islamitische kalender. Deze maand duurt voort tot ongeveer 29 april en op 12 Rabbi ul Awwal (vandaag) werd de Profeet vzmh geboren. Dat gebeurde op dit moment van deze post… met het eerste ochtendlicht mee.

Dus…

In de Quran staat:

"Say: Because of the Blessings of Allah and His Mercy you should celebrate (with happiness and pleasure). That is better than what (wealth) they amass." (10:58)

De Arabische woorden die gebruikt zijn, zijn ‘Fadl’ (voor ‘Blessing’) en ‘Rahma’ (voor ‘Mercy’). Volgens verscheidene bronnen worden hiermee de Quran en de Profeet (vzmh) als uiting en middel tot openbaring van diezelfde Quran bedoeld (zie 21:107 en 62:2)

Elk mooi iets van Allah (swt) moet je herdenken en koesteren en er dankbaar voor zijn. De Profeet (vzmh) wordt als het mooiste ‘geschenk’ gezien van Allah (swt) en dus is deze dag binnen de Islamitische gemeenschap een dag om erg blij en dankbaar te zijn.

Dus een groot feest?

Zo zou je het kunnen zien, alleen dan met een eigen tint. Op deze dag is het de gewoonte om nieuwe kleren aan te doen, vrienden uit te nodigen om te eten, huizen worden versierd, er worden lofzangen gezongen, etc…

Een van de grootste bijeenkomsten is bijvoorbeeld gehouden in Pakistan, waar er gratis eten was voor bijna 200.000 mensen (ja twee-hon-derd-dui-zend). Dit werd gevolgd door een openlucht bijeenkomst met de grootste geleerden uit de hele wereld en ruim 300.000 aanwezigen.