Voorpagina Maatschappelijk

Nieuwe feministen

Hans Laroes, Hoofdredacteur NOS Journaal, vertelde het al aan Jihad (afl. Meiden van Halal) vorig jaar: De tijd is nog niet rijp voor een presentatrice met hoofddoek. De bevolking zou volgens hem meer gaan hebben over het doek op haar hoofd dan over de woorden die uit haar mond komen.


Adam & Asmaa, Foto: Scanpix

In Denemarken is het gebleken. Er is in het land van de spotprenten veel ophef ontstaan rondom het televisieprogramma ‘Adam & Asmaa’ van de gelijknamige presentatoren.

Adam is atheïst, Asmaa een moslima. In hun programma wordt er gedebatteerd over geloofskwesties. Daar was wel behoefte aan na de bekende cartoondrama’s. Alleen, niet iedereen is er blij mee. Het is een aantasting van de rechten van een vrouw dat er een presentatrice is met een hoofddoek vindt Vibeke Manniche, hoofd van de organisatie Women for Freedom association. Een extreem feministische uitspraak vind ik dat.

Denemarken lijkt niet veel anders te zijn dan Nederland. Zolang er over moslims wordt gepraat is het allemaal wel knor. Ze moeten zich emanciperen, ze moeten meedoen aan de maatschappij en geen slachtofferrol innemen. Zodra er een geëmancipeerde hoofddoekdragende moslima die midden in de samenleving staat aan al die ‘eisen’ heeft voldaan en het heft dan eens in eigen handen wilt nemen, dan wordt er nieuwe eis gesteld. Deze past helemaal niet in het rijtje dat ze eerste hoorde (‘doe wat je wilt’, ‘ga ervoor’, ‘zolang je je als vrouw maar goed voelt’). Ze moet namelijk haar hoofddoek afdoen.

Laten we de rollen eens omdraaien. De vrouwen die vinden dat moslima’s niet zijn geëmancipeerd mogen wat mij betreft zelf eens opnieuw beginnen met emanciperen. Jullie lopen achter. En ja, dat zeg ik als man. Emancipatie betekent niet (meer) het zo veel mogelijk laten zien dat je een geëmancipeerde vrouw bent, maar laten horen dat je een geëmancipeerde vrouw bent. Of je dat nu doet met een mooie hoed op je hoofd, of met een lap stof, het maakt niets uit. Het wordt tijd dat de moslima gaat emanciperen tegen de feministen.

En laten we niet vergeten. De beslissing om niet te emanciperen is ook een recht dat niemand je kan ontnemen, ook niet de mainstream feministen. Een goede vriendin van mij, moslima, zegt altijd: Het is niet de Islam die de vrouw onderdrukt, maar de eisen van de zogenaamde feministen. Dat vat mijn stuk wel kort samen.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal