Voorpagina Ervaringen, Islam

To worry or not to worry? That’s the question!

Een tijdje geleden was ik bij het verjaardagsfeestje van een goede vriendin van me. De vriendinnen die aanwezig waren, waren bekenden, dus met de gezelligheid moest het helemaal goed komen. Dat was ook zeker het geval.  Op een gegeven moment komt het onderwerp Islam aan bod. Helemaal geweldig, dit geeft mij de mogelijkheid om misstanden de wereld uit te helpen en waar nodig uitleg te geven.

Zo hadden ze een aantal vragen over eerwraak. Is dat nou onderdeel van de Islam? Hoe zit dat dan met vrouwenbesnijdenis?

Hoe cliche het antwoord ook mag klinken, ten eerste dient men een onderscheid te maken tussen Islam en cultuur. In een aantal landen komen deze praktijken voor, maar dit maakt het nog niet onderdeel van de Islam. Ik denk dat dit een zeer goed voorbeeld is waarbij de noodzaak van participatie van moslims in Nederland (of een ieder niet islamitsch land) goed naar voren komt. Als wij ons gedragen volgens het voorbeeld van onze Profeet (vzmh) dan zijn wij een krachtiger medium dan bepaalde Westerse media met een anti-Islam agenda kunnen zijn.

Een andere vraag ging over de hoofddoek. Moest ik die nou werkelijk dragen en was het geen politieke statement?

Ik begrijp de ladies, als we bovengenoemde media moeten geloven, dan is de hoofddoek immers een uiting van onderdrukking. Maar wat is dat toch een irritant onderdeel van de ‘ondervraging’. Hoe moeilijk het ook is om te geloven, die keuze is geheel vrijwillig gemaakt. Op dat moment is er nog twijfel, totdat ik antwoord dat ik een zusje heb dat er geen draagt omdat het haar keuze is. “Ja, dan zal ze het wel zelf hebben gekozen”, hoor ik hen denken. Mijn hoofddoek draagt bij aan mijn gelovigheid en vroomheid. En laten we eerlijk wezen, gedurende de zomer zou het aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de aan cellulitis en striae gerelateerde trauma’s in die periode. Met betrekking tot de vraag of het een politieke statement is: Islam is een levenswijze en het is nooit een politieke ideologie geweest. Dat de hoofddoek wordt gezien als een politieke statement is niet afkomstig van degene die het dragen. Dat hebben  anti-Islam partijen er na 9/11 van gemaakt. Dit zeggen we immers toch ook niet over een non. Zij is een vrome, gelovige dame en haar hoofddoek draagt hieraan bij.

Wat heel tof is om te horen, is dat volgende de dames door mij te leren kennen hun beeld van de Islam radicaal is veranderd. De dames komen uit het Noorden, waar de moslimgemeenschap aanzienlijk kleiner is dan het Westen. Waar allochtonen daadwerkelijk een minderheid zijn. Dus hun beeld van de Islam is op zich natuurlijk ook helemaal niet vreemd. Als er niemand in je omgeving het geloof belijdt, dan is je voornaamste bron de media. Tsja, als je daar op moet bouwen, dan zijn wij zogenaamd gewelddadig, onderdrukkend/onderdrukt (het is wel duidelijk bij welk geslacht de opties horen), haatdragend, vrouw- en dieronvriendelijk en zo kan het lijstje nog wel even doorgaan.

Ten slotte had ik nog een vraag richting de dames. Vroeger was ik nog wel eens paranoïde over de situatie in Nederland en Europa. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Echter, als ik de dames moet geloven dan zijn ze doodsbenauwd voor een Derde Wereldoorlog en geloven dat dit onvermijdelijk is, gezien de tendens in het politieke klimaat. Dit heeft mij aan het denken gezet. Eh, misschien wordt het tijd voor een onderduikadres of een enkeltje Marokko?

Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.

Lees andere stukken van Malika