Voorpagina Gastarbeiders

Effe voorstellen: Meid van Halal!

Esmaa Alariachi is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

Volgens mij zie ik al menig van jullie fronsend naar het beeldscherm kijken, zo van: “Wat moet zij nou weer hier?”. Ik zal het jullie even uitleggen.

Nadat mij, maanden geleden, gevraagd is of het mij leuk lijkt om een column te schrijven voor wijblijvenhier.nl hoefde ik daar geen seconde over na te denken. Ik heb daar volmondig JA op gezegd, alleen had ik problemen met tijd. Toen zouden, mijn zusjes en ik, op korte termijn beginnen met de opnames van een nieuw seizoen: “De Meiden van Halal”.

Het programma gaat over mijn zusjes en ik. Op de eerste serie was nogal massaal gereageerd. Nu zitten we dus middenin de opnames voor de tweede serie. We zitten er zelfs weer bijna doorheen. Het draait nu niet meer zozeer om de confrontatie, maar meer dat we dus op pad gaan om het zelf te ondervinden. We gaan bijvoorbeeld in de eerste aflevering discriminatie behandelen. We draaien een dag met een politieagent mee in Dordrecht, we mogen meelopen (als uitsmijters) met bewaking van de grootste discotheek van de Benelux en we praten met een Joodse jongen die ook gediscrimineerd wordt vanwege zijn keppel. Vorige afleveringen kunnen hier bekeken worden.

Maar goed, om nog even terug te komen op mijn verhaal: ik ben dus gevraagd en heb volmondig JA gezegd, zo ben ik geronseld.
Maar waar zijn mijn manieren? Ik zal me even voorstellen: Mijn naam is Esmaa Alariachi en ben 26 jaar. In mijn paspoort staat Asmaa, maar de eerste letter spreek je uit als een E. Vroeger noemde iedereen me Asma, wat dus dezelfde uitspraak is als Astma (die ziekte, weet je wel). Dus heb ik besloten om als roepnaam Esmaa te gebruiken en op officiële documenten Asmaa, zoals diploma’s enzo.

Ik dwaal af: Ik woon in Amsterdam West bij mijn ouders. Ons gezin bestaat uit 3 meisjes en 2 jongens. Maar ik heb ook een half zus en 2 half broers. Tja, wat valt er nog meer over mezelf te vertellen. Eigenlijk niet veel meer. Althans, er schiet me niets meer te binnen. Misschien later.

Mijn intentie is om vaker voor deze site te schrijven, omdat het een eer is om gevraagd te worden en om een bijdrage te leveren aan zoiets positiefs (het is mij niet gevraagd dit allemaal te zeggen en het is ook geen geslijm). De meeste dingen die hier aangekaart worden door de gastarbeiders of vaste columnisten zijn actueel en/of gaan over de islam. Aangezien het feit dat de Islam mijn leidraad is en ik de meeste mensen hier op deze site oprecht respecteer, was het voor mij vanzelfsprekend om ook hieraan mee te doen. Misschien leer ik er nog eens wat van. Zij zijn immers al langer bezig en ik lees once in a while wat af op deze site.

Genoeg egoïstische issues besproken.. Wat jullie van mij kunnen verwachten, is dat ik het over van alles ga hebben. Ik ben gauw geneigd om te vertellen over wat ik allemaal heb meegemaakt, maar ik zie dit ook als een  platform om mijn mening over onderwerpen te verkondigen. Gewoon effe m’n gal spuwen en mijn ei kwijt of is dit dubbelop?
Soms zit een mens nou eenmaal vol dingen die hij /zij kwijt wil. Ik ben er één van, ik kan me mateloos storen aan bepaalde onderwerpen die onnodig worden opgeblazen in Nederland of elders op de wereld. En helemaal hoe bepaalde dingen uit hun context worden gehaald. Wat ook heel erg irritant is wanneer er uit naam van iets wordt gehandeld. “In the name is Allah…” Of nog erger: “In the name of liberty…..”

Ik vind het bijvoorbeeld  belachelijk dat Hamas niet als volwaardige politieke partij wordt gezien om mee te praten. What the hell? Wat mankeert de wereld? De hele westerse wereld wil dat er overal democratie heerst en dan wordt er ergens democratisch voor een partij gekozen, is het weer niet goed, omdat het de verkeerde partij is. The world has gone mad! Ik snap best dat er wordt gezegd dat Hamas niet de aangewezen partij is om te regeren, vanwege haar terroristische stempel. Maar is er wel eens kritisch gekeken naar de regering en het leger van Israël? Dat is pas niet pluis. Verder kun je pas weten wat een partij voor ideeën heeft als men met haar rond de tafel heeft gezeten. Kortom, eerst praten dan pas beslissen. Iedereen houdt toch van verbaal problemen op te lossen? Dit is een kans…

Via de politiek kan men een beleid uitoefenen. Dat is wel grappig, want tijdens de laatste uitzending van ons programma, gaan we een politieke partij oprichten. Deze heet “de Meiden van Halal Partij”. We zijn pas geleden op bezoek geweest in onze Hofstad om te praten met Dhr. Eerdmans, vice-voorzitter en secretaris van de LPF. Op het eerste gezicht was hij best aardig en behulpzaam, maar toen de camera’s uitgingen ontstond er per ongeluk een discussie over hoofddoeken, decolletés en burka’s. En toen kwam zijn LPF-kant naar boven. Alles bekeek deze arme man door Oerhollandse domme ogen. Hij kon maar niet begrijpen dat wij strijden voor gelijke monniken gelijke kappen. Wij willen vrijheid voor iedereen. Voor zowel de homo die hand in hand wil lopen op straat, als de vrouw die ervoor kiest de gezichtsbedekking te dragen, met alle gevolge van dien. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen?

O ja, ik was toen ook JP Balkenellende tegen het lijf gelopen. Hij liep vanaf de Tweede Kamer naar zijn torentje. Maar mensen om me heen hoorde ik al klagen dat ze kippenvel kregen. Hij is niet echt geliefd onder het volk. Ik wist niet wat ik meemaakte omdat ik nog steeds op zoek was naar de ingang van het gebouw waar ik uiteindelijk moest zijn.

Enfin, ik kan zo wel uren doortypen… Maar ik hou ermee op. Morgen weer een nieuwe dag met ontmoetingen met Hanneke Groenteman, Achmed Marcouch, Maurice de Hond, Haci Karacer en Raymzter.

Ik hou jullie op de hoogte.

Wa assalam,

Esmaa


Esmaa Alariachi (26) is lerares Engels en doktersassistente. Ze staat bekend als de oudste van de Meiden van Halal.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie