Voorpagina Algemeen, Politiek

Mouaz al-Khatib gearresteerd

In Damascus is donderdag de Syrische vrijheidsactivist shaykh Mouaz al-Khatib gearresteerd. Rond elf uur ’s avonds kreeg hij een telefoontje dat hij zich direct moest melden bij het kantoor van de politieke veiligheidsdienst. Daarna is niets meer van hem vernomen. Op het moment van zijn arrestatie was hij ziek en oververmoeid door zijn actieve rol in de gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Shaykh Mouaz al-Khatib is een prominente islamitische activist en denker die bekend staat om zijn gematigde opstelling en kritische houding tegenover de Syrische dictatuur. Hij is de voormalige imam van de Umayyadenmoskee, de belangrijkste moskee van Syrië, maar heeft al jarenlang een preekverbod, vanwege zijn herhaaldelijke kritiek op het regime.

Gedurende de recente protesten heeft hij herhaaldelijk het belang van geweldloosheid en eenheid van alle religies en etniciteiten in Syrië benadrukt. Ook stelde hij dat vrijheid een geboorterecht is dat God aan alle mensen geschonken heeft. Hij publiceerde in maart de ‘Declration to the Syrian people‘.

Shaykh Mouaz al-Khatib heeft Nederland een aantal keren bezocht en Nederlandse jongeren verschillende lessen en cursussen gegeven. Op Facebook is er inmiddels een pagina voor zijn vrijlating geopend.

We vragen iedereen voor hem te bidden en zijn contacten aan te wenden om voor zijn zaak te pleiten.`

Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen rondom Shaykh Mouaz kan een mail sturen naar groepmouaz@gmail.com en zich zo abonneren op de nieuwsbrief.

Een indruk van de situatie in Syrië:

Het bericht van zijn arrestatie:

Thursday the 5th of May 2011.

The Political Security Forces is still retaining Mr Al-Khatib till this moment.

Mr Al-Khatib is one of the leading moderate Syrian Scholars, the former Imam of Grand Umayyad Mosque of Damascus and The former Chairman of the Islamic Civilizing Society.

We urge all national, international and diplomatic authorities to exert pressure on the Syrian Regime to release Mr Al-Khatib Immediately and avoid further violation acts against the Syrian people.

Mr. Ahmad Mouaz Al-Khatib Al-Hasani:

• Born in Damascus 1960.
• Studied Applied Geophysics and worked as a Petrophysical Engineer for six years at The AFPC (Al-Furat Petroleum Company, Shell Syria).
• Member in The Geological Syrian Society, and Syrian Society for Psychological Sciences.
• Author of hundreds of books and articles in different social and Islamic studies.
• One of the leading moderate scholars in Syria.
• The former Imam of Grand Umayyad Mosque.
• The former Chairman of Islamic Civilizing Society (Al-Tammaddun Al-Islami).


Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie