Voorpagina Islam, Recensies

Recensie: The Leadership of Muhammad

“On a journey the leader of a people is their servant”
Profeet Mohammed (vzmh)

Velen kennen Profeet Mohammed (vzmh) als de laatste profeet volgens het Islamitische geloof. Hij werd geboren rond het jaar 570 in Mekkah en overleed in het jaar 632 in de stad Madinah. Beide gelegen in het huidige Saudi-Arabië. Maar in zijn boek ‘The Leadership of Muhammad’ bestudeerde John Adair een specifiek aspect van hem: zijn leiderschap.

John Adair is een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Meer dan een miljoen managers wereldwijd hebben meegedaan aan zijn Action-Centred Leaderships programme. Hij raakte al op 20-jarige leeftijd bekend met het Bedoeïenenleven, omdat hij een jaar dienst deed als adjudant bij een Bedoeïenenafdeling van de ‘Arab Legion’.

Veel biografieën van Profeet Mohammed (vzmh) beginnen eerst met een introductie tot de cultuur en stammenstructuur van het Arabische schiereiland. Ook John Adair begint  – gezien zijn achtergrond niet meer dan logisch – met de invloed en het belang van het leven in de woestijn op de karakter en leiderschapskwaliteiten van de Profeet (vzmh). Hij noemt hier nederigheid (humility) als een van de kenmerken van een universal leader:

The word comes from the Latin root humus (ground, earth), related to homo (man). When Muhammad spread his cloak, lowered himself and sat on the ground with people at the same level, it was an act of humility. Compare a king sitting high upon a throne above his subjects, who abase themselves before him. As they will tell you in Ghana, ‘Don’t expect to be offered a chair when you visit a place where the chief himself sits on the floor.’

John Adair begint elk hoofdstuk met een aantal fragmenten uit een periode van het leven van de Profeet (vzmh) en sluit af met Key Points die de belangrijkste lessen uit dat hoofdstuk over leiderschap samenvatten. Zo behandelt hij Profeet Mohammed (vzmh) als schapenherder, caravaanleider, woestijnreiziger, ‘waarheidsgetrouwe’ en als nederige leider. John Adair ziet hierin metaforen van en directe lessen voor een ware leider.

“Kan iemand dit boek cadeau doen aan elke corrupte heerser in de Islamitische wereld?”

Zo schrijft hij ook dat een ware leider geen erkenning afdwingt, maar automatisch krijgt door zijn karakter, houding, daden en door het delen in beproevingen van zijn volgelingen. Toen de Mekkanen deze nieuwe religie van de moslims als bedreiging zagen en hen boycotten en verdreven uit de stad, deelde Mohammed (vzmh) in deze tegenspoed en leed honger met hen. Toen de moslims naar Madina waren geëmigreerd en hun bestaan opbouwden, bouwde de Profeet (vzmh) met zijn eigen handen mee aan de huizen. Een fragment uit het boek:

Mohammed was meer dan bereidwillig om deel te nemen aan werkzaamheden, zelfs in het huishouden. Anas ibn Malik, die als een bediende werkte in de latere jaren van het leven van de Profeet (vzmh), zei: ‘Hij diende mij meer dan ik hem diende! Hij werd nooit boos op mij. Hij was nooit hard voor mij.’

En zo zit het boek vol met dit soort momenten, waarin de Profeet (vzmh) zijn volgelingen wist te inspireren, liefhebben, dienen en leiden. John Adair vermeldt krachtige toespraken en strategische beslissingen waardoor hij een grote groep volgelingen uit diverse stammen wist te verenigen.

Het boek is inmiddels ook al vertaald in het Arabisch en ik ben, vooral gezien de huidige opstanden tegen Arabische leiders, erg benieuwd naar reacties van lezers uit Islamitische landen. Eén Arabische lezer zei: “Het onbegrijpelijke is dat een niet-moslim in staat is zulke lessen te trekken uit het leven van de Profeet (vzmh), maar sommige moslims niet eens zijn biografie lezen (/kennen).”

Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich op de een of andere manier bezighoudt met leiderschap. Of het nou een bestuurslid is van een vereniging, CEO van een bedrijf of een politicus, vooral als diegene ook nog eens houdt van inspirerende citaten uit de Islamitische, Joodse, Chinese en Europese tradities.

PS: Kan iemand dit boek cadeau doen aan elke corrupte heerser in de Islamitische wereld?

John Adair | Uitgeverij Kogan Page | 2010 | 127 p. | ISBN 9780749460761 | €17,99