Studeren wordt steeds aantrekkelijker, maar niet heus. Een student die langer dan vijf jaar over het halen van zijn papiertje doet heeft een probleem. Het collegeld kan dan oplopen tot wel 8000 euro. Voor het idee, een reis om de wereld in 80 dagen kun je daarmee met gemak bekostigen.
Voor wie denkt dat deze maatregel stimulerend werkt, moet toch eens een keer een Red Bull drinken, dat is pas stimulerend. Studenten hebben het al moeilijk om de huidige 1500 eurootjes op te hoesten, laat staan deze 8000 pegels. In plaats van te denken aan de cijfers op het rapport, zullen ze meer aandacht moeten besteden aan de cijfers op hun bankrekening. Dit is weer een stap richting de ultieme teloorgang van de Nederlandse kenniseconomie.
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...
Lees andere stukken van Faisal
26 Reacties op "Studeren is geen pret"
Man, moeten ze steeds weer met leuke initiatieven komen om het lastiger te maken. Studeren is an sich al lastig genoeg….
joy joy happy happy joy joy :S
1 tip: Emigreer naar Engeland.
Betere opleidingen, betere staatsfinanciering ( ook als niet Britse EU-ingezetene) en leukere steden.
Innit ik studeer nu zo,n bijna een jaar in Manchester. De populairste studentenstad in de UK op dit moment.
Je betaalt in ieder geval veel minder college geld en de studies zijn hier veel korter en veel interessanter.
Nadeel geen studie financiering maar dat kan ook een voordeel zijn omdat je veel gemotiveerder bent. faciliteiten voor studenten zijn wel veel beter dan in Nederland.
Ik zit nu in m’n vijfde jaar en heb echt geen zin om zoveel geld te dokken!
Misschien werkt het wel stimulerend, dat je alles op alles zet om je opleiding binnen 5 jaar te halen.
Meer tijd steken in de studie ipv socializen, netwerken, in het bestuur zitten van verenigingen, zelfstandig zijn en op je zelf wonen, werken (bijbaantje) en al die andere dingen die je ook vormen en waar werkgevers naar vragen als je komt solliciteren ;p
Salaam,
Naila
Je vraagt je toch af wat de visie achter dit voorstel is. Nee, ik bedoel niet het kortetermijnplan, maar de visie op waar we als samenleving naartoe willen. Natuurlijk zit niemand te wachten op de eeuwige student, maar het beeld dat Naila schetst is toch ook een schrikbeeld! Zowel voor de studenten als voor de rest van de samenleving. Dat de hoger-opgeleiden allemaal tot ver in de twintig bij pappa en mamma hebben gewoond; met oogkleppen op hebben gestudeerd, omdat afleiding tijd en dus geld kost.
En hoe moet het dan met die jongeren die tijdens hun studie ontdekken dat dit het toch niet is. Dan zit je ineens in het tweede jaar van de pabo, terwijl je hart toch meer bij informatica ligt. Of andersom. Maar ja, als je dan nog switcht kost je dat misschien te veel tijd, dus dan toch maar met tegenzin afmaken? Of afhaken?
Overigens is het natuurlijk ook een misverstand dat iedereen met een HBO-diploma meteen een goedbetaalde baan vindt, en de opgelopen schuld makkelijk kan afbetalen. Veel HBO-opleidingen in zorg en onderwijs leiden niet tot top-functies, maar wel tot werk waar voortdurend handen te kort komen!
Ik kan maar een conclusie trekken: onze regering wil niet dat er gestudeerd wordt, in ieder geval niet te veel of te lang, en zeker niet door mensen die zich dat eigenlijk niet kunnen veroorloven. Had je maar rijke ouders moeten hebben…
Komt niet geheel als en verrassing voor me Pauline. Hetzelfde hebben we 2 jaar geleden ook geroepen toen er nog beginnende plannen waren om bijv OV af te schaffen en collegegeld omhoog te schroeven. Als ik me niet vergis hebben we toen ook op de dam gestaan (we = studenten, ik was echter niet van de partij ;p). Studeren wordt elitair, dus spaar wat je sparen kunt als je wil dat je zusje of broertje over een paar jaar gaat studeren!
Ik zit nu heel hard na te denken, en ik heb natuurlijk geen feiten bij de hand, maar was het niet zo dat er te veel hoogopgeleide mensen in Nederland zijn/komen, terwijl er just vraag is naar laag opgeleide arbeiders? In ieder geval kan ik me dat soort gesprekken herinneren van een paar jaar trug :P
Salaam,
Naila
Zucht…
Ik behandel het onzinnigste eerst.
Regelrechte leugens:
“Een student die langer dan vijf jaar over het halen van zijn papiertje doet heeft een probleem. Het collegeld kan dan oplopen tot wel 8000 euro.”
Niet waar. Je hebt met een vier jarige studie twee jaar uitloop, dus pas na je zesde jaar moet je het verhoogde collegegeld betalen. Dat betekent dat je twee jaar mag verlummelen van een studie als Rechten, iets waar een beetje intelligent persoon zowieso minder dan vier jaar voor nodig heeft. Als je geen studie kan doen in zes jaar, moet je echt bij jezelf te raden gaan of studeren wel iets voor jou is.
“1 tip: Emigreer naar Engeland.
Betere opleidingen, betere staatsfinanciering ( ook als niet Britse EU-ingezetene) en leukere steden.”
Ik weet echt niet waar je deze bullshit vandaan haalt. Voor een beetje degelijke universiteit – zoals LSE of Cambridge – betaal je 16000 pond (dus 25000 euro!) voor een masterjaar. Voor een universiteit van vergelijkbare kwaliteit in Nederland, namelijk die van Tilburg, betaal je nog altijd 1500 euro. Er zijn natuurlijk wél goedkopere en slechtere opleidingen in het VK.
@Anoniem:
“Ik zit nu in m’n vijfde jaar en heb echt geen zin om zoveel geld te dokken!”
Als je niet nog een jaar verlummelt hoef je daar geen zorgen over te maken.
@Naida:
“Meer tijd steken in de studie ipv socializen, netwerken, in het bestuur zitten van verenigingen, zelfstandig zijn en op je zelf wonen, werken (bijbaantje) en al die andere dingen die je ook vormen en waar werkgevers naar vragen als je komt solliciteren ;p”
Eh… “werkgevers” (hoeveel ken je er eigenlijk?) hoeven echt niet een tiendejaars rechtenstudente die “bestuurswerk” (lees: gangbangen met dronken corpsballen) heeft gedaan. Je laat pas iets zien als je én veel dingen naast je studie kan doen én de studie een beetje op tijd afmaakt.
Dat je heel lang studeert en heel veel hobbies hebt zegt helemaal niks: dat kan iedere idioot.
@Pauline:
“Zowel voor de studenten als voor de rest van de samenleving. Dat de hoger-opgeleiden allemaal tot ver in de twintig bij pappa en mamma hebben gewoond; met oogkleppen op hebben gestudeerd, omdat afleiding tijd en dus geld kost.”
Je hebt twee jaar, dus gemiddeld 50% van je studietijd, uitloop. Dat gecombineerd met het vrij lage niveau van de meeste studies, geeft een student genoeg tijd om:
1. een bijbaantje te zoeken (vakkenvullen bij de Appie, dáár zitten werkgevers echt op te wachten ja :p)
2. Bestuurs”werk” te doen (veel drinken en bedpartners scoren, nog zo’n pluspunt voor de CV)
3. Op kamers te wonen in de stad (alsof niet afwassen en niet schoonmaken zoveel tijd kost)
4. etc.
“En hoe moet het dan met die jongeren die tijdens hun studie ontdekken dat dit het toch niet is. Dan zit je ineens in het tweede jaar van de pabo, terwijl je hart toch meer bij informatica ligt. Of andersom.”
Je woordkeuze ook: “dan zit ineens in het tweede jaar”… tsjonge jonge, wat zijn we toch een land van kleuters geworden.
Alsof iets studeren een proces is wat totaal buiten jou om plaatsheeft; alsof je niet zelf kunt bedenken voordat je iets gaat doen of je het wel leuk vindt, en als je het doet, je niet bij jezelf te rade kunt gaan of je niet anders wilt doen. Nee, een student kan geen zelfstandig beslissingen maken: “ineens” is hij of zij een jaar verder.
Lig je ook “ineens” bij iemand in bed zonder er bij na te denken? Dan moeten wij eens afspreken. ;-)
“Overigens is het natuurlijk ook een misverstand dat iedereen met een HBO-diploma meteen een goedbetaalde baan vindt, en de opgelopen schuld makkelijk kan afbetalen.”
Welke schuld? Als je een beetje opschiet hoef je geen hoog collegegeld te betalen.
“Ik kan maar een conclusie trekken: onze regering wil niet dat er gestudeerd wordt, in ieder geval niet te veel of te lang,”
Ik ben student en ik wil ook niet dat er te lang gestudeerd wordt. Waarom? Omdat de aanwezigheid van vijfde-, zesde- en zevendejaars in een college van mijn tweedejaarsvak ten koste gaat van mijn studiegenot. Studeren wordt tegenwoordig gezien als een leuke verlenging van de adolescentie. Das prima, maar je betaalt er mooi wel zelf voor.
Als studenten nu meer aandacht besteden aan studeren dan aan allerlei nevenactiviteiten, dan hoeven ze niet langer te doen over hun studie. Ik ben zelf student, en er zitten zat mensen in mijn klas die studeren meer als bijzaak zien wat je er ook nog bijdoet. En wel maar zeuren dat ze zo weinig tijd krijgen…
Ik vind het een goede maatregel van Rutte. Studenten die op normaal niveau studeren hebben tijd zat.
JKS:
“Welke schuld? Als je een beetje opschiet hoef je geen hoog collegegeld te betalen.”
Ik vind het normale collegegeld eerlijk gezegd al aan de hoge kant. Een student met iets minder bedeelde ouders zal moeten bijlenen. Voor zover ik weet, maar ik ben er al een tijdje uit, bouw je dan een schuld op. Of je moet er bij werken, dat kan – lijkt mij – ten koste gaan van de studie, waardoor je daar langer over doet.
“Nee, een student kan geen zelfstandig beslissingen maken: “ineens” is hij of zij een jaar verder.”
Ik ben echt heel blij voor jou dat jij kennelijk altijd de juiste keuzes maakt in het leven. Bij anderen is soms anders. Een beroep dat op afstand leuk leek, kan tegenvallen als je bijvoorbeeld stage gaat lopen. Het nemen van een verkeerde beslissing is geen halsmisdaad, zeker niet als iemand op zijn achttiende moet kiezen wat hij wil studeren. Het kan echter wel heel vervelend worden als je dan niet meer durft te switchen omdat het alternatief te duur wordt.
Weet je, ik denk dat je argumenten hier en daar best steekhoudend zijn, ik mis alleen de compassie met mensen die het allemaal wat minder voor elkaar hebben. Ik weet niet wat voor een studie je doet, ik hoop dat het iets is waarbij er weinig beroep gedaan wordt op je inlevingsvermogen.
@ JSK
Nagenoeg alle bacheloropleidingen in de VK vragen vanaf studiejaar 2006/2007, 3000pond per jaar. Ook Oxford en Cambridge.
De 3000pond hoef je niet per direct te betalen. Als EU-ingezetene leent de Engelse overheid je dat geld.
Terugbetalen hoeft pas als je meer dan 15000pond per jaar verdient.
Het is dus GEEN bullshit. Je bent gewoon niet goed geinformeerd ;)
En de UK kent natuurlijk meer degelijke uni’s dan alleen LSE en Cambridge.
We hebben nog King’s College, University of Manchester en SOAS-London etc etc
Voor meer info zie de sites van UCAS, Dfes en de uni’s aldaar.
@BO18:
“Nagenoeg alle bacheloropleidingen in de VK vragen vanaf studiejaar 2006/2007, 3000pond per jaar. Ook Oxford en Cambridge.”
3000 pond is anders 4500 euro: drie keer zo duur als het collegegeld van ons. Trouwens gaat het vooral om de masters, een bachelor-papiertje is niks. En die zijn in Engeland ruim tien keer zo duur als hier.
“De 3000pond hoef je niet per direct te betalen. Als EU-ingezetene leent de Engelse overheid je dat geld.”
Zo werkt het hier ook Einstein.
“Het is dus GEEN bullshit. Je bent gewoon niet goed geinformeerd”
Eh is 4500 euro (Engels collegegeld) niet meer 1500 euro (Nederlands collegegeld)? Je studeert zeker geen wiskunde of wel? :P
@Bloem: hear, hear!
@Pauline:
“Ik vind het normale collegegeld eerlijk gezegd al aan de hoge kant. Een student met iets minder bedeelde ouders zal moeten bijlenen. Voor zover ik weet, maar ik ben er al een tijdje uit, bouw je dan een schuld op.”
Die kwijt wordt gescholden als je hem niet kunt afbetalen… goedkoper kunnen ze studeren niet maken hoor!
“Ik ben echt heel blij voor jou dat jij kennelijk altijd de juiste keuzes maakt in het leven.”
Zeg, ik ben nu met mn vierde (onafgemaakte) studie bezig. Toch studeer ik waarschijnlijk binnen zes jaar af. Waarom? Omdat ik bleef nadenken en niet jaren bleef hangen in iets wat mij niet boeide. Nadenken, dat zouden meer moeten doen. Zeker studenten, die daar later hun brood mee moeten verdienen.
“Het kan echter wel heel vervelend worden als je dan niet meer durft te switchen omdat het alternatief te duur wordt.”
En het is zeker niet vervelend om als eerstejaars vakken te volgen met de eeuwige studenten die uit hun neus zitten vreten? Kom om, ontken dat probleem niet.
“ik mis alleen de compassie met mensen die het allemaal wat minder voor elkaar hebben.”
Je bedoelt zeker de mensen die geen vierjarige studie in zes jaar kunnen afmaken? Nee, ik heb geen “compassie” met mensen die of heel erg lui zijn of boven hun niveau studeren. Nederland is een leuk luilekkerland, maar het houdt een keertje op. Na zes jaar welteverstaan.
“Ik weet niet wat voor een studie je doet, ik hoop dat het iets is waarbij er weinig beroep gedaan wordt op je inlevingsvermogen.”
Och, na deze studie ga ik waarschijnlijk wel flink belasting betalen aan de mensen waarmee ik zogenaamd geen compassie heb. Maar goed, voor mensen als jij is het natuurlijk nooit genoeg. ;-)
@ Jsk
Ook de masters aan de uni’s van macnhester en bepaalde uni’s in Londen kosten ook maar 3000pond. En de kwaliteit daarvan is nog steeds uitstekend. De uni van Manchester behoort nu al tot de meest toonaangevende van de UK en Europa.
Ik heb ook nergens gezegd dat het in de UK goedkoper was ;-)
Ik gaf alleen een tip.
Naar ik meen krijgen iig Europese studenten nog steeds geen stufi.
Alleen als ze kunnen bewijzen dat ze hier al 5jaar hebben gewoond. In Engeland heb je dat soort restricties niet.
En de nederlandse overheid betaalt niks voor je, ze geven je een toelage. Ze betalen dus uit.
Dus het is niet hetzelfde als in de UK ;)
@BO18:
“Ik heb ook nergens gezegd dat het in de UK goedkoper was
Ik gaf alleen een tip.”
-en-
@Jawad:
”
Innit ik studeer nu zo,n bijna een jaar in Manchester. De populairste studentenstad in de UK op dit moment.
Je betaalt in ieder geval veel minder college geld en de studies zijn hier veel korter en veel interessanter.”
Sorry, het was idd iemand anders die zei dat studeren in het VK goedkoper is. Pardon.
“Ook de masters aan de uni’s van macnhester en bepaalde uni’s in Londen kosten ook maar 3000pond.”
Drie keer ons tarief, en ik kan mij niet voorstellen dat de kwaliteit drie keer zo hoog is. Kortom, onze uni’s zijn helemaal niet zo slecht vergeleken met het lage collegegeld dat je er voor betaalt.
Maar om de kwaliteit te bewaken moet je er wel voor zorgen dat er geen geld verspild wordt aan eeuwige studenten en mensen die niet op de universiteit horen. Dat dreigt nu te gebeuren, en daarom ben ik voor de leerrechten: het laat studenten en aankomende studenten duidelijk weten dat een hogere opleiding geen kinderopvang is.
“En de nederlandse overheid betaalt niks voor je, ze geven je een toelage. Ze betalen dus uit.”
Ja, de details verschillen. In Nederland mag je zelf weten wat je met de toelage doet, in het VK wordt het voor je beslist. En een de studieschuld wordt in het geval van een laag inkomen gewoon kwijtgescholden, net zoals in het VK.
@13 JSK
Als belasting betalen jouw idee van compassie is zegt mij dat genoeg.
Sterkte!
Gezien de reisjes die jij beschrijft wikl ik gelopen dat je het niet binnen 5 jaar haalt mijn 2 studerende kinderen hebben geen moeite met 4/ 5 jaar waarbij het vijfde jaar een uitloop jaar is
sterkte met je studie
@Pauline:
“Als belasting betalen jouw idee van compassie is zegt mij dat genoeg.”
Vijftig procent van de vruchten van mijn arbeid aan klaplopers uitbetalen en dan nog klagen? Ja hoe durf ik! Anders probeer jij ook wat je leven te maken ipv constant klagen, hoe klinkt dat?
Onzin, onzin, onzin. Ik heb een in Nederland een BSc en een MSc gedaan en in Engeland een MSc en een MBA. Door mijn studietijd in Nederland heb ik mij heengesleept door ernaast te werken, en daarnaast had ik genoeg tijd om bestuurswerk te doen en te socialisen.
In Engeland heb ik de andere twee studies gedaan terwijl ik voltijd werkte in London.
Het probleem is dat veel studenten de prioriteiten verkeerd hebben liggen: de kroeg boven de studie, in bed liggen rotten boven werken om de studiebeurs aan te vullen.
Plus, wat gezegd wordt over studies in Engeland is onzin. De kwaliteit van onderwijs in Nederland ligt veel hoger. Een BSc in Engeland duurt drie jaar, in NL vier jaar. En dat komt alleen omdat in NL veel meer stof behandeld wordt. Plus, in Engeland zijn studies veel duurder EN is het levensonderhoud veel duurder.
Kortom als studenten minder zeuren en zuipen en meer werken, dan is er niets aan de hand.
Maarre…hoe zit het eigenlijk met die nieuwe regel? Krijg je zes jaar per studie? Of zes jaar in totaal?
In totaal. Zoals nu eigenlijk.
@ #21 JSK
Hoe bedoel je dat?
hmmm…Maar gaat die regel gelden voor mensen die in 2007 beginnen met studeren, of heeft die nieuwe wet ook betrekking op mensen die al studeren?
Ik wil graag na mijn hbo opleiding rechten in Londen of in die buurt willen studeren aan de universiteit, maar ik vraag me af of ik met mijn opleiding kans maak en hoe lang het gaat duren. Is het heel erg zwaar en te betalen? Hoe lang duurt een rechtenstudie en kan ik vrijstelling krijgen??
Groet,
Reactie op filiz:
Altijd proberen om op een goede universiteit te komen. De kosten zijn inderdaad hoog, maar het loont (in meerdere opzichten). Als je met je bank gaat praten, zul je er achter komen dat ze zeker in het geval van een Phd of een masters gunstig geld aan je willen lenen.
Of je met een HBO op een goede Londense universiteit komt? Ik ben niet zeker, maar ik denk dat een bachelor zonder problemen mogelijk moet zijn. Een master daarentegen zou wel eens lastig kunnen zijn. LSE bijvoorbeeld neemt van ieder 25 aanmeldingen er 1 aan. Een hoop van die studenten hebben al een master elders.
Krijg net een filmpje binnen over de buitengewoon hoge kosten van bruiloften. In Amerika schijnt een gemiddeld bruiloftsfeest 25 duizend dollar te kosten. Niet niets. Ali van UmmahFilms vertelt hoe het goedkoper kan. Een goed idee, wel is de vraag of he