Zaid Abdoelrahman is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
De hulp en journalistieke aandacht aan de getroffen Marrons en Indianen verloopt langs raciale en religieuze scheidslijnen. In moskeeën en mandirs zijn de 20.000 slachtoffers nauwelijks onderwerp van gesprek. Laat staan dat men overweegt hen hulp te bieden. Dat is wel anders als Pakistan, Iran, India of Turkije worden getroffen. Lokale media, zelforganisaties en professionele (moslim)omroeporganisaties als de NMO en de NIO maken dan journalistieke items die altijd eindigen met een gironummer.
Helaas gaf de NMO er de voorkeur aan om de CMO, de zendgemachtigde van de NIO een veeg uit de pan te geven door haar representativiteit aan te vechten tijdens de tv uitzending op 14 mei. (Vorig jaar moest de NMO de helft van de zendtijd inleveren aan de NIO).
De NIO zelf blies tijdens haar tv-uitzending op dezelfde dag de loftrompet over de aan haar gelieerde voormannen. De NIO zond ook een reportage uit over de hulporganisatie Islamic Relief, maar sprak geen moment over de hulpverlening -of het gebrek aan sensitiviteit van de Nederlandse moslimbevolking- aan de slachtoffers in Suriname.
Ik vraag me af wat de journalistieke mores is van beide redacties. Zowel in de besturen van de NMO als de NIO zijn er Surinaamse hindostanen. Maar ja, de Marrons en de Indianen zijn wel Surinamers, maar geen hindostanen.
Dus besloten de NMO en de NIO de uitzendbegrotingen maar tegen elkaar of in zichzelf te steken. De uitzending van de gezamenlijke omroepen was hartverwarmend.
Maar waarom viel het niet één van de aanwezige journalisten op waar de financiële hulp bleef van de andere uit Suriname afkomstige bevolkingsgroepen. Voornamelijk Afro-Surinaamse bezoekers voelden zich geroepen om te geven.
Toch vind ik het een plicht om als journalist ook de donkere kanten van de gesegregeerde Surinaams Nederlandse samenleving te belichten.
O ja, aan de journalisten van de NMO en de NIO wil ik mee geven dat er ook slaven van Islamitische afkomst waren die in Suriname moesten werken.
Misschien helpt dit bij de keuzes voor de volgende uitzending.
Zaid Abdoelrahman (39) is freelance verslaggever en adviseur Diversiteitsbeleid van journalistieke organisaties. Voorheen is hij werkzaam geweest bij de Islamitische omroepstichting (IOS) en als verslaggever bij de NMO.
18 Reacties op "Slachtoffers watersnood buiten beeld bij NIO en NMO"
Hulde!
Inderdaad erg triest om te zien hoe weinig aandacht deze ramp krijgt in de media. Het is helaas wel waar dat we eerder geneigd zijn om te doneren aan doelen waar we ons in zekere zin meer verbonden mee voelen.
he zaid,
zo ken ik je weer, altijd bereid je uit te spreken tegen ongelijkheid, onrechtvaardigheid. petje af…ware journalistiek gaat voor mij uiteindelijk om medemenselijkheid.
echte mensen, zijn mensen die op ons lijken, echte mensen passen in het zelfde hokje al wij…ja ja dat is nog steeds de religie van velen… en wat ben ik weer blij dat jij niet een van de velen bent.
dikke kus en mis je ontzettend.
Goed stuk. Maar stel dat nou geen een van die slaven van toen moslim was, zou dat de zaak veranderen?
Respect!
Helemaal mee eens! Ieder mensenleven is evenveel waard, ongeacht afkomst of religie.
Jammer dat Niemand veel aandacht heeft besteed aan de ramp… en hypocriet. Maar ik denk dat de meeste redacties zich daar af en toe schuldig aan maken: Na de tsunami is ons geweten gesust en nu willen we een tijdje niet meer worden lastiggevallen met benefieten en inzamelingen. Helaas is dit de reële hypocrisie die overal lijkt te bestaan… op een enkel artikel na. Chapeau.
FYI: De NIO heeft er wel degelijk aandacht aan besteed. Zie uitzending 13 mei
Na de tsunami en de ramp in Pakistan waren de moslimlanden ook niet zo vrijgevig voor hun broeders.
De NIO en de NMO hebben op zaterdag 13 mei geen tv uitzendingen verzorgd.
De ramp voltrok zich op vrijdagnacht 5 mei.
Op zondag 7 mei verschenen de eerste berichten in de Nederlandse pers.
Tijd genoeg lijkt me om op zondag 14 mei te knallen (in journalistiek opzicht wel te verstaan).
Laten we kijken wat ze op zondag 21 mei op tv zullen brengen.
Inderdaad.. ik ben ook benieuwd. Goed stuk!
Mijn ervaring is dat er onder moslims van welke etnische groep dan ook een traditie is van “eigen volk eerst”, dus hulpverlenen alleen aan de eigen bevolkings- of geloofsgroep. Vandaar dat moslims wel grote sommen naar familie in het land van herkomst overmaken, maar nog maar nauwelijks participeren in de hulpverlening in eigen land (daklozen, voedselbanken), ervan uitgaande dat ‘de christenen’ dat wel zullen doen. Dat moet veranderen, al is het maar om ‘de’ islam een ander aanzien te geven. Een beter motivatie is natuurlijk gewoon medemenselijkheid. In dat kader zouden moslims ook moeten protesteren tegen antisemitisme en homofobie, zoals andersom ook meer het geval zou moeten zijn.
#12 Hendrik Jan Bakker
Ben ik grotendeels met je eens.
Ik zie dat ook veel om mij heen: dat moslims eerder geneigd zijn geld te sturen naar familie of (als het gaat om rampen) naar de eigen gebieden. Ergens is dat te begrijpen. Je doneert meer als het iets is waar je jezelf in kunt herkennen of als het dicht bij je staat. En het geld sturen naar familieleden heeft te maken met het idee waarmee veel moslims (en andere immigranten) Nederland binnen zijn gekomen: geld maken en de familie daar op een of andere manier onderhouden.
Uiteraard – en daar geef ik je dan ook gelijk in – moet ‘de moslim’ (maar dit geldt sowieso voor iedereen) zonder de etnische oogkleppen meedoen aan dit soort hulpverleningen.
Persoonlijk denk ik ook dat er niet zoveel aandacht aan de ramp is besteed omdat de slachtoffers niet “zielig” genoeg zijn.
Er zijn wel 25.000 mensen gedupeerd omdat hun kostgrondjes (landbouwgronden waar men van afhankelijk is) zijn verwoest, maar er zijn tot nu toe (gelukkig!) weinig mensen verdronken.
Helaas zijn veel mensen pas bereid hun portemonnee te trekken/reportages te maken als er sprake is van drijvende lijken en mensen die van de honger omkomen. :(
@ Zaid: Btw, waar kom je zelf vandaan? Ben je ook Surinaams? :-)
Er is een islamitische hulporganisatie opgericht in Nederland. De woordvoerder gaf al aan dat hulp in eerste instantie naar islamitische landen zou gaan.Dat zegt, denk ik, alles….
@ flappie.
Je zegt het juist. Er is een Islamitische hulporganisatie IN NEDERLAND.
Dan lijkt het mij zaak dat deze hulporganisatie kennis heeft van de Nederlandse maatschappij en geschiedenis.
Suriname en Nederland hebben mede door het koloniaal verleden en een bijzondere ontwikkelingsrelatie dus een speciale band.
Daardoor is het onvermijdelijk dat Surinaamse moslims daar en Nederlandse moslims hier ook een band met elkaar hebben. Al was het maar dat leden van een familie vaak aan beide kanten van de oceaan wonen.
Hulp aan de binnenlandse bewoners en zorg voor de natuur daar, zal zeker voor zorgen dat alle inwoners van Suriname baat hebben.
Als je als journalist en hulpverlener deze banden niet kent en je uitsluitend richt op je eigen geloofsgenoten of ethniciteit, tja…
Op zondag 21 mei werd er dus mooi geen aandacht aan de ramp besteed.Hoofddoekjes zijn belangrijker….