Voorpagina Algemeen, Gastarbeiders

Slachtoffers watersnood buiten beeld bij NIO en NMO

Zaid Abdoelrahman is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

De hulp en journalistieke aandacht aan de getroffen Marrons en Indianen verloopt langs raciale en religieuze scheidslijnen. In moskeeën en mandirs zijn de 20.000 slachtoffers nauwelijks onderwerp van gesprek. Laat staan dat men overweegt hen hulp te bieden. Dat is wel anders als Pakistan, Iran, India of Turkije worden getroffen. Lokale media, zelforganisaties en professionele (moslim)omroeporganisaties als de NMO en de NIO maken dan journalistieke items die altijd eindigen met een gironummer.

Helaas gaf de NMO er de voorkeur aan om de CMO, de zendgemachtigde van de NIO een veeg uit de pan te geven door haar representativiteit aan te vechten tijdens de tv uitzending op 14 mei. (Vorig jaar moest de NMO de helft van de zendtijd inleveren aan de NIO).

De NIO zelf blies tijdens haar tv-uitzending op dezelfde dag de loftrompet over de aan haar gelieerde voormannen. De NIO zond ook een reportage uit over de hulporganisatie Islamic Relief, maar sprak geen moment over de hulpverlening -of het gebrek aan sensitiviteit van de Nederlandse moslimbevolking- aan de slachtoffers in Suriname.

Ik vraag me af wat de journalistieke mores is van beide redacties. Zowel in de besturen van de NMO als de NIO zijn er Surinaamse hindostanen. Maar ja, de Marrons en de Indianen zijn wel Surinamers, maar geen hindostanen.

Dus besloten de NMO en de NIO de uitzendbegrotingen maar tegen elkaar of in zichzelf te steken. De uitzending van de gezamenlijke omroepen was hartverwarmend.

Maar waarom viel het niet één van de aanwezige journalisten op waar de financiële hulp bleef van de andere uit Suriname afkomstige bevolkingsgroepen. Voornamelijk Afro-Surinaamse bezoekers voelden zich geroepen om te geven.

Toch vind ik het een plicht om als journalist ook de donkere kanten van de gesegregeerde Surinaams Nederlandse samenleving te belichten.

O ja, aan de journalisten van de NMO en de NIO wil ik mee geven dat er ook slaven van Islamitische afkomst waren die in Suriname moesten werken.

Misschien helpt dit bij de keuzes voor de volgende uitzending.


Zaid Abdoelrahman (39) is freelance verslaggever en adviseur Diversiteitsbeleid van journalistieke organisaties. Voorheen is hij werkzaam geweest bij de Islamitische omroepstichting (IOS) en als verslaggever bij de NMO.