“Op vrijdag 20 mei maakt de 62-jarige Cat Stevens a.k.a. Yusuf Islam na een afwezigheid van ruim 35 jaar, zijn rentree in Nederland. Hij maakt zijn comeback in de intieme setting van Club Ahoy op het podium van het vernieuwde Sportpaleis.”
Zo werd Yusuf officieel aangekondigd in Nederland. Voor ons moslims is het natuurlijk andersom. Voor Allah (swt) telt het leven van voor zijn herijking op de islam niet, dus is het Yusuf Islam formerly known as Cat Stevens. Moge Allah (swt) mij vergeven, maar met zijn moslim worden heeft hij niet aan professionaliteit ingeboet. Ook niet na zoveel jaar niet met muziek te maken te hebben gehad. De nieuwe generatie moslims kent Yusuf Islam vooral van bijvoorbeeld zijn prachtige CD met de seerah van de Profeet (saw) of zijn Islamic ABC. Onlangs hebben wij weer van Yusuf mogen genieten op al-Jazeera bij Riz Khan.
“Van een kleine akoestisch set tot een vakkundig opgebouwd optreden met hits en medleys van oud en recent werk.” Sidi Rafiq (1940) mocht hem van dichterbij meemaken op verzoek van Wijblijvenhier.nl die een perskaart aangeboden had gekregen van het organisatiebureau dat het concert in Ahoy bestierde. Natuurlijk hadden wij Yusuf persoonlijk willen spreken, Rafiq om zijn herinneringen op te halen en Wijblijvenhier.nl om de zaak van het ActieComité tegen het verbod op de rituele slacht onder de aandacht te brengen. Maar Yusuf werd vakkundig afgeschermd.
Onze sidi Rafiq heeft wel veel herkenning bij Yusuf. Natuurlijk in de eerste plaats omdat het ook een godszoeker is. Maar er zijn meer herkenningspunten. Zo is hij ook met de muziek tot de islam gekomen, niet met de jazz maar dan met de pop uit de hippie-tijd. Zoals Yusuf dat zei bij Riz: “I am a flower-child, I still am.”
Sidi Rafiq: “Ik heb destijds niets met Cat Stevens gehad, behalve dan dat zijn hits mede in de sfeer pasten. Met ‘Morning has Broken’ kwam hij zeker uit de hoek als spirituele zoeker. Hij moet ongeveer op dezelfde leeftijd moslim zijn geworden, zo tegen het einde van zijn twintiger jaren. Natuurlijk heb ik dat echt islamitische gemist. Maar ik begrijp het wel. Het publiek – geschat op 2.500 man – bestond voornamelijk uit blanke mensen van middelbare leeftijd. Er waren slechts enkele herkenbare moslims in het publiek, vooral moslima’s. Abdullah Ibrahim is ook zelden expliciet herkenbaar islamitisch. Dus wat je als boodschap meekrijgt bij zo’n concert is niet de ‘aqidah maar meer de ma’rifah (innerlijke kennis).”
Sidi Hicham (1970) – een andere moslimbezoeker van het concert – ziet dat toch een tikkeltje anders en vertrouwt me toe ontroerd te zijn geweest. “Ik ben nooit eerder in de gelegenheid geweest om een mujahid tijdens zijn werk te mogen ervaren. Het was duidelijk dat hij de boodschap van de Profeet (saw) bracht met zinnetjes als: “give my peace message to the world” en nog explicieter “peace be with you and salaam”.”
Het publiek was rustig, ingetogen, “het was duidelijk dat het velen ook om zijn boodschap te doen was”. “Wat mij ook opviel als moslim”, vertelde sidi Rafiq, “was dat hij geen vrouwelijke back vocals had zoals Stevie Wonder bij North Sea Jazz. Dat is echt een verschil.” Slechts een dame in het publiek probeerde even te dansen, maar daar was de sfeer niet naar. Yusuf nam de tijd om zijn liedjes in te luiden. “Bij een lied verhaalde hij dat hij het rechtstreeks had uit een boek uit een religieuze bibliotheek in een tijd dat hij zich veel met religie bezig hield: ‘Morning has Broken’. “Jullie zijn het allemaal eens dat dit mooie muziek is”, hield Yusuf het publiek voor, “die schoonheid vind je ook in de religie”. (Welke religie bedoelde hij eigenlijk ;-) ?). “Kippenvel, de ‘Morning’ is natuurlijk overdrachtelijk voor de oplossing”, wist sidi Hicham me te vertellen. Op die manier luister je anders naar wat op het eerste gezicht triviale muziek lijkt.
Sidi Rafiq heeft Yusuf destijds persoonlijk mee mogen maken, in de tijd dat hij “even” geen muziek maakte. Een bekend project van Yusuf is de Islamia school in Londen, daar heeft hij veel geld in gestopt. Abdullah Trevetan (onlangs docent bij een DeenSource retreat) was de eerste docent op die school. Dat moet ergens 1984 zijn geweest. De school had twee directeuren: een voor de organisatie en een voor de islam. Daarnaast heeft Yusuf veel betekend voor de Muslim Aid hulporganisatie. Moge Allah (swt) hem zegenen.”
Jammer dat hij “Oh my People” niet te berde heeft gebracht. Het lied dat de rechtstatelijke vrijheidsstrijd die momenteel in het Midden-Oosten woedt, moet helpen steunen. Eenvoudig en zo sterk. Maar daar zal Yusuf een wijze gedachte bij hebben gehad. Hij kent zijn pappenheimers vast. Hij sloot het concert af met “Peace Train”, zeker ook mooi.
Door Noer’Dien, van Rafiq en Hicham
3 Reacties op "Yusuf Islam in Ahoy"
Subhanullah, drie van mijn favoriete bekeerlingen op een rijtje! Van mijn groene naamgenoot, tot Yusuf Islam en niet te vergeten SiRafiq – mijn favoriete jazzdrummert allertijden ;)
Ik had graag gaan kijken bij Yusuf Islam, maar was helaas verhinderd. Ik geniet nog regelmatig van zijn ‘peace train’, van zijn live album ter gelegenheid van het jubileum van de Islamia Scholen, maar ook van het Islam ABC – zo heb ik toch mijn eerste stappen met Arabisch gezet.
En wat een plezier om te horen dat mijn grote Broeder Rafiq daar bij was! Mijn favoriete sheikh en medemusicofanaat – ik hoop dat jullie genoten hebben en dat we elkaar, inshaAllah, gauw weer zien!
met vredige groet,
Noureddine
Met mijn vriendin ben ik bij het concert geweest.
Ik ben zelf christen, maar vond het geweldig om te zien en te horen hoe Yusuf Islam/Cat Stevens zijn Islam-geloof beleeft. Hij is zo’n mooie persoonlijkheid, en hij heeft zijn geloof op een heel integere manier vertolkt. Ook toont hij zijn tolerantie door zowel een lied uit zijn christelijke tijd (Morning has broken komt inderdaad uit een kerkelijke gezangbundel) en een uit zijn boeddhistische tijd (Moonshadow) te zingen.
Mensen die menen dat moslims agressief zijn enz., hadden dit concert moeten horen!
Aminah, ook bedankt voor je mooie foto’s!
Moge Allaah hem vergeven, wat een terugval. En gebaseerd op zulke zwakke argumenten ook nog. Had toen des tijds zijn argumenten gelezen voor zijn terugkomst (lees terugval) naar de muziek. Jammer moet ik zeggen, vindt het oprecht heel jammer.