Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Amnesty: Strijd voor Mensenrechten

Het jaarrapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International is uit. Er staan vooral veel zaken die we al wisten, maar die nog maar eens worden bevestigd:

– De strijd tegen terrorisme wordt misbruikt door landen als Amerika en Groot-Brittannië. Het geeft richting ander landen (bijv. China) een verkeerd signaal: Onder de noemer van ‘nationale veiligheid’ moet het schenden van mensenrechten wel kunnen.

– Ook wordt deze beide landen verweten dat ze wat mensenrechten betreft nogal hypocriet zijn. Maar gezien de perikelen in Nederland rond Ayaan, lijken meer landen dit ‘meten met twee maten’ tot kunst te hebben verheven.

– De overdreven aandacht voor de ‘war on terror’ gaat ten koste van meer ernstigere problemen, zoals de situatie in Darfur. Hier zijn inmiddels als meer dan 180.000 doden gevallen en zijn meer dan 2,5 miljoen (!) mensen uit hun huizen verdreven. Maar wees niet geschokt; het betreft hier echter slechts Afrikaanse levens en geen Europese of Amerikaanse.

– Ook de nieuwe maatregelen die de Nederlandse regering in de strijd tegen terrorisme heeft aangekondigd, worden gehekeld. In een nieuw wetvoorstel zou ook het verheerlijken, vergoelijken, bagatelliseren en het ontkennen van andere ernstige misdrijven strafbaar gesteld kunnen worden. Dus pas op met wat je zegt of schrijft! (Hmmm..wat was er ook al weer met die vrijheid van meningsuiting?)

Meer lezen: Amnesty International Report 2006

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van