Het Jodendom kent de synagoge, het Christendom de kerk en de Islam de moskee. Eén ding dat alle drie de gebedshuizen gemeen hebben voor de moslim is dat hij in elk van deze zijn dagelijkse gebed kan verrichten. De moskee is een belangrijke ontmoetingsplek voor moslims. Er wordt veel waarde gehecht aan het bidden in jama’ah (congregatie). Daarom wordt er vijf maal daags gebeden in de moskee. Dit versterkt de groepscohesie en zo blijft iedereen in contact met elkaar.
Dit en meer over het reilen en zeilen in de moskee heeft een gids verteld in één van de open dagen die zijn gehouden in moskeeën door het hele land heen. Gezien het gebrek aan kennis over de Islam bij veel landgenoten zou je denken dat het storm heeft gelopen. Niets is minder waar, ze zijn over het algemeen slecht bezocht.
Een greep uit de nieuwsberichten leert dat het in Kampen aardig rustig bleef, in Dronten en Lelystad kunnen we ook spreken van een tegenvallende belangstelling, in Druten (met 18.000 inwoners) was het vooral in de avond levendig met dertig bezoekers, in het stadje Lochem was er meer interesse, zo ook in Oss met vijfhonderd bezoekers, in ‘s-Hertogenbosch wordt gezegd dat de moslims maar eens een kerk mogen bezoeken, de Sultan Ahmed Moskee in Delft doet het met 700 tot 1000 belangstellenden bijzonder goed.
Er zullen ongetwijfeld meer open dagen zijn gehouden zonder dat deze zijn vermeld in de media. De deuren van de moskee zijn ook open voor niet-moslims buiten de open dagen om, alleen voor veel mensen is de drempel te hoog. Ik ben daarom ook een groot voorstander van dergelijke open dagen die de drempel doen verlagen.
‘Zou je mij kunnen vertellen waar ik een synagoge kan vinden’, vroeg ik aan een joodse klasgenoot van mij. Een keiharde ‘nee’ kreeg ik als antwoord terug. Dit was een antwoord dat ik niet had zien aankomen. Zijn reactie deed mij denken nooit een synagoge te zullen betreden als moslim. Dit is tot mijn vreugde toch gebeurd tijdens de Interreligieuze Excursie in Den Haag. Open dagen in moskeeën zijn eigenlijk niet zo uniek (in kerken gebeurt dit bijvoorbeeld al langer), maar wel van groot belang. Ik hoop die oude klasgenoot tegen te komen om dit te vertellen.
We moeten vooral doorgaan met deze leerzame dagen om anderen een kijkje in de eigen keuken te laten nemen en ook om zelf te gaan kijken bij de ander thuis, met als resultaat: meer begrip voor elkaar. En laten we tegenvallende belangstelling bij een aantal moskeeën maar verwijten aan het slechte weer.
25 Reacties op "Open dag moskeeën"
Ik ben trots op de Osse moskee:)
Ik wist niet eens dat die open dagen er waren. Was er ook iets in R’dam?
Ik lees op de site van de Sultan Ahmed Moskee in Delft dat ze die open dagen al sinds 1995 organiseren…. dat is al best lang…
Ik wist ook niet van die open dagen, Faisal. Dus als jij er voor zorgt dat ik weet wanneer die zijn, dan zet ik ze weer op mijn weblog. Ik denk dat veel mensen best nieuwsgierig zijn, maar ook een beetje huiverig (zoals ik vroeger kerken ook een beetje eng vond) dus als ze in groepjes kunnen gaan, gaat het al makkelijker. Ik heb ook wel eens moslimvriendinnen meegenomen naar mijn kerk. Dat was ontzettend leuk. Niet alleen dat ze konden horen dat er bij ons altijd gebeden wordt voor jodenmensen, moslimmensen en christenmensen, maar het was makkelijk dat ik er bij was. Ik kon nog eens wat uitleggen, en omdat ik er bij was was het voor de kerkgangers weer makkelijker om de vriendinnen (met hoofddoek) aan te spreken. Kreeg de ene, een bekeerde Nederlandse, nog het compliment dat ze zo goed Nederlands sprak… Daar hebben we nog erg om gelachen.
http://www.ossulumoskee.nl/
@ #4 Anja Meulenbelt
“Kreeg de ene, een bekeerde Nederlandse, nog het compliment dat ze zo goed Nederlands sprak… Daar hebben we nog erg om gelachen.”
Hahaha, ik denk dat dat genoeg zegt: “een moslim, dus….”
@ #5 turk
Alles staat in het Turks daar. Dat zie ik vaker op Turks/Nederlandse sites… jammer
@Nordin:
Links in het menu staat de optie ‘Nederlands’ als je daar op klikt wordt het ook voor ons leesbaar.
Haha… ok, dat is inderdaad makkelijker
de turkse moskee in maashaven, rotterdam (net na t metrostation) kent al meer dan 18 jaar open dagen!
ik kan me herinneren dat zij toen al open dagen en een tentoonstellingsdagen hadden.
veel moskeeen hebben vooral tijdens de ramadan open dagen (rotterdam/den haag/amsterdam).
en er zijn ook moskeen waar je als groep een rondleiding kunt aanvragen (gratis!). vroeger(:-) hield ik rondleidingen voor de turkse moscee in de wagenstraat.
je kunt bellen en vragen of je langs kunt komen voor een rondleiding, dit kan in de wagenstaat den haag, molukse moscee in ridderkerk (hele fiijne moskee), molukse moskee waalwijk, el islam in den haag, noeroel islam in den haag en nog veeel meer….
van bovenstaande moskeeen weet ik dat je daar terecht kunt met een groep voor een rondleiding en gesprekje.
maar natuurlijk is niets zooo heerlijk als een hele dag niets doen en in de zon hangen op t plein van de al aqsa moskee in jerusalem of genieten van t strand van de moskee in herzlia. :-)
vroeger hadden de pleinen rondom de moskeeen vooral een sociale functie, en gelukkig zie je dat nog steeds in veel landen. in jerusalem zijn altijd kinderen aan t voetballen op t plein van de moscee, vrouwen en jonge meisjes zijn rond de lunch aan t picknicken en eenlingen als ik zijn aan t lezen, kletsen met de mensne op t plein of een dutje doen in de zon..heerlijk!
ik zou t ook een goed idee vinden als de grotere moskeeen altijd een wissel en een vaste tentoonstellingsruimte zouden hebben. de moskee in de rotterdam in maashaven had vroeger zo een vaste tentoonstellingsruimte…vond t toen als tiener al erg leuk.
er is zoveel leukst te doen met moskeeen:-) nu maar hopen dat ik ALTIJD langs de voordeur er in mag!!!! kan een boek schrijven over de behandeling die ik en andere moslimzusters wereldwijd krijgen in en rondom moskeeen….maar er zijn ook leuke mannen in leuke moskeeen..hierbij een compliment voor de wagenstraat…alijtd gastvrij..respectvol!
hahahaha, deze site is dan van een andere soort, hier hebben ze ook aan nederlands sprekenden gedacht
@ #9 naeeda
Dat is zo waar… de moskee wordt nu ‘slechts’ gezien als een gebedshuis, terwijl het eigenlijk ook een grote maatschappelijke functie heeft. Dan bedoel ik niet alleen het les geven aan anderen, maar vooral het leren kennen van je omgeving. Mensen die elkaar daar ontmoeten en met elkaar gewoon gezellig praten.
Ken niet veel moskeeën waar dat nog kan. Ik zie wel dat veel Turkse moskeeën zijn uitgerust met een schoarmazaakje, pooltafels, etc… Wel grappig… het hoeft niet op die manier, maar het geeft wel aan dat een moskee meer is dan dat…
@ Naeeda: die masjid bij Maashaven is toch Somalisch? Mwah hoeft eigenlijk niet veel uit te maken, er komen daar toch altijd mensen van alle soorten en rassen, hele goede sfeer :)
Faisal: “We moeten vooral doorgaan met deze leerzame dagen om anderen een kijkje in de eigen keuken te laten nemen…”
Gingen ze ook rond in de keuken :D
wajjow… nu je het zegt Ahad. In vooral surinaamse en pakistaanse moskeeën zie je dat de keuken een belangrijke rol heeft :-)
Er wordt daar gewoon volop gekookt tijdens evenementen merkte ik… lekker man!
@ahad; je ziet er tegenwoordig inderdaad heel veel somalieers, maar zover ik weet is t bestuur van de moskee nog steeds van turkse afkomst. t is trouwens een van de oudste moskeeen van t land.
@nordin: in de ramadan kun je in veel moskeeen meeeten, dan is die keuken nog veel belangirjker. een paar jaar geleden was ik voor een reportage in de keuken van een surinaamse moskee..daar word iedere dag gekookt en er kwamen voornamelijk single mannen, daklozen, drugsverlsaafden etc eten. ook een onderbelichte kant van de moskee.
De moskee waar ik veel kom, de Indonesische Al Hikmah moskee aan het Heeswijkplein in Den Haag (Moerwijk) kent geen open dagen, helaas, daar is men nog een beetje te schuchter voor. Maar iedereen is er altijd van harte welkom, d.w.z. op zaterdagmiddagen en -avonden, dan is het niet alleen gebedsplaats, maar ook verenigingsgebouw waar de (islamitische) Indonesische gemeenschap van Den Haag en verre omstreken elkaar ontmoet, nieuwtjes uitwisselt, gepsrekken aanknoopt, roddelt (helaas), bidt en Allah gedenkt in studie, lezingen en traditionele dzikr-ceremonies. Er wordt altijd lekker gegeten, de kookbeurten rouleren over degenen die zich daarvoor opgeven. Naast meetings in het Indonesisch is er ook een actieve Nederlandstalige groep, en vrouwen mogen ‘gewoon’ via de voordeur naar binnen. Onze moskee kent ook geen aparte gebedsruimte voor vrouwen; vrouwen bidden ‘gewoon’ achter de mannen, zoals tijdens het leven van onze geliefde profeet gebeurde. Mannen en vrouwen mogen ook gewoon met elkaar praten bij ons. Heel relaxed dus. Wie komt er een keertje langs?
@hendrik jan: inderdaad een van de fijnste moskeeen in nederland, altijd lekker eten
:-)
de groeten aan de dames!
@ Hendrik Jan: Hmm, ik denk dat ik een keer langs kom als ik in de buurt ben. ;-)
Dit is voor het eerst dat ik lees over een open dag bij een moskee. Men verwondert zich over het laage aantal bezoekers.
Terwijl men toch verondersteld dat de kennis over de islam bij de meeste nederlanders niet echt goed is.
Nou het lijkt mij dat ik door de media behoorlijke kennis krijg van de islam.
En tegelijk ook een vraag aan de moslims; wat is jullie kennis van bijvoorbeeld het christendom?
Joop, er zijn al jaren honderden moskeeën die open dagen houden, soms in combinatie met een monumentendag of een religieuze dag van de open deur, waar dan ook kerken en synagogen te bezoeken zijn.
Kranten geven belichten een bepaalde kant van de islam. Het is de taak van de media om slecht nieuws te brengen en misstanden aan de kaak te stellen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze een uitgebalanceerd beeld van de islam geven. Praat eens met moslims, loop eens een moskee binnen, koop eens een boek (en dan niet van Hans Jansen, want die maakt er een sport van om de islam zo afschuwelijk mogelijk in beeld te brengen. Ik kan je Anton Wessels (De koran verstaan) aanraden, Karin Armstrong (Geschiedenis van de islam, Mohammed), of Islam voor Dummies.
Ik weet tamelijk veel over het christendom, maar geef grif toe dat de kennis van de gemiddelde Marokkaan op dat punt nihil is. Ook tegen veel moslims zou ik willen zeggen: bezoek eens een kerk of synagoge, maak een kennis met christenen of joden. Dat kan heel verrijkend en relativerend zijn.
Die open dag is een goed bewaard geheim.Wat kun je er leren ? Het gaat niet om de gebouwen, maar om de mensen.De meeste moskeeën zijn tamelijk oude en lelijke gebouwen (hier in de buurt staat geen enkele nieuwe moskee), niet echt uitnodigend.
08-06-2006, TC Tubantia
Hilal-moskee houdt zondag open dag
OLDENZAAL – Tussen nieuwbouwwoningen en statige herenhuizen aan de Scholtenhoeklaan in Oldenzaal staat de Hilal (Halve Maan)-moskee. Architectonisch een wat sober vormgegeven gebouwtje, opgetrokken uit grijs aluminium plaatwerk. Zonder minaret of koperen koepeltje had het net zo goed een wijkcentrum kunnen zijn. De kleinste van de twee moskeeën die Oldenzaal rijk is, en zo’n dertig Turkse gezinnen omvat, is verbonden met de sociaal-religieuze islamitische stichting Milli Görüs, één van de grootste islamitische verbanden in Europa met afdelingen onder meer in Duitsland en Nederland. Ons land telt ongeveer 30.000 aanhangers met 23 over het land verspreide moskeeën. De naam van de stichting is oorspronkelijk afkomstig van een boek van de islamitische leider in Turkije Necmittin Erbakab en betekent vrij vertaald ”˜Nationale Visie’. In Duitsland en Nederland maakt Milli Görüs zich sterk voor een actief burgerschap van haar achterban.
De Hilal-moskee is helaas te klein om voor de 33 leden een eigen imam te hebben. Een drietal goed opgeleide leken-voorgangers verzorgen bij toerbeurt de gebedsdiensten van de vrijdag en houden een toespraak, meestal geënt op de actualiteit in relatie tot de islam. Onlangs werd gesproken over de aardbeving, die hun islamitische broeders en zusters in Indonesië trof en aanleiding vormde tot een financiële inzameling voor de slachtoffers. De helft van de opbrengst van een kinderrommelmarkt van aanstaande zondag is ook voor de getroffen kinderen op Java bestemd. Dit past weer in de opvoeding tot offerbereidheid, die de islam de kinderen wil bijbrengen.
De bezoekers van de Open Dag van zondag staat tussen 10.00 en 17.00 uur veel te wachten. Naast gelegenheid kennis te maken met de islam, de moskee en de Turkse cultuur, kan men ook genieten van de gastvrij aangeboden specialiteiten uit de Turkse keuken als sac boregi (pannenkoek met spinazie en feta), Turkse pizza en doner, die ter plekke op een hete plaat worden bereid en geserveerd.
De moskee bevindt zich aan de Scholtenhoeklaan 2, achter de bouwmarkt van Multimate-Buunk aan de Prossinkhof. De perfect Nederlands sprekende jeugdige Turkse horecaman Mustafa Odabas is vanuit de moskee de schakel naar het publiek. Hij hoopt dat zondag velen op de uitnodiging zullen ingaan.
http://www.tctubantia.nl/regio/oldenzaal/article402785.ece
@Joop
Wij krijgen ook veel info over christendom via de media.
Knevel wil alle Palestijnen dood in Israel en Amerika wil alle Afganen en Irakezen dood.
Op de een of andere manier draait het bij het Christendom alleen om de olie in Irak.
Ja, en de moslims gaat het HELEMAAL niet om olie.
Saida, jij kijkt zeker alleen maar naar de fabeltjeskrant?
@Saida: en wederom bedankt voor een erg volwassen, sterk onderbouwde en diepgaande reactie Saida.
Het is verrijkend om te zien hoe keer op keer jij alles doet waar je andere mensen van beschuldigt. Maar er dan toch een schepje bovenop kan doen.
Laat vooral je eenzijdige, fatalistische en naive wereldbeeld je niet weer houden van een discussie die verrijkt en de andere partij respecteert met als doel tot wederzijds begrip.
Jouw manier van schelden, vernederen, niet onderbouwen, schreeuwen en voetstampen draait zeker meer bij aan deze website. Wederom dank daarvoor.
Vraagje Broeders
Wat kost het om te trouwen voor een Imam in de Idonesische Moskee ?
Mijn Vriendin en dus toekomsige vrouw willen graag zeer binnenkort trouwen voor een Imam in de Indonesische moskee .
Dus wat kost om te trouwen in de Indonesische Moskee in Osdorp ?
Groetjes en salaam Gerard en Ranni