Voorpagina Algemeen

Open dag moskeeën

Het Jodendom kent de synagoge, het Christendom de kerk en de Islam de moskee. Eén ding dat alle drie de gebedshuizen gemeen hebben voor de moslim is dat hij in elk van deze zijn dagelijkse gebed kan verrichten. De moskee is een belangrijke ontmoetingsplek voor moslims. Er wordt veel waarde gehecht aan het bidden in jama’ah (congregatie). Daarom wordt er vijf maal daags gebeden in de moskee. Dit versterkt de groepscohesie en zo blijft iedereen in contact met elkaar.

Dit en meer over het reilen en zeilen in de moskee heeft een gids verteld in één van de open dagen die zijn gehouden in moskeeën door het hele land heen. Gezien het gebrek aan kennis over de Islam bij veel landgenoten zou je denken dat het storm heeft gelopen. Niets is minder waar, ze zijn over het algemeen slecht bezocht.

Een greep uit de nieuwsberichten leert dat het in Kampen aardig rustig bleef, in Dronten en Lelystad kunnen we ook spreken van een tegenvallende belangstelling, in Druten (met 18.000 inwoners) was het vooral in de avond levendig met dertig bezoekers, in het stadje Lochem was er meer interesse, zo ook in Oss met vijfhonderd bezoekers, in ‘s-Hertogenbosch wordt gezegd dat de moslims maar eens een kerk mogen bezoeken, de Sultan Ahmed Moskee in Delft doet het met 700 tot 1000 belangstellenden bijzonder goed.

Er zullen ongetwijfeld meer open dagen zijn gehouden zonder dat deze zijn vermeld in de media. De deuren van de moskee zijn ook open voor niet-moslims buiten de open dagen om, alleen voor veel mensen is de drempel te hoog. Ik ben daarom ook een groot voorstander van dergelijke open dagen die de drempel doen verlagen.

‘Zou je mij kunnen vertellen waar ik een synagoge kan vinden’, vroeg ik aan een joodse klasgenoot van mij. Een keiharde ‘nee’ kreeg ik als antwoord terug. Dit was een antwoord dat ik niet had zien aankomen. Zijn reactie deed mij denken nooit een synagoge te zullen betreden als moslim. Dit is tot mijn vreugde toch gebeurd tijdens de Interreligieuze Excursie in Den Haag. Open dagen in moskeeën zijn eigenlijk niet zo uniek (in kerken gebeurt dit bijvoorbeeld al langer), maar wel van groot belang. Ik hoop die oude klasgenoot tegen te komen om dit te vertellen.

We moeten vooral doorgaan met deze leerzame dagen om anderen een kijkje in de eigen keuken te laten nemen en ook om zelf te gaan kijken bij de ander thuis, met als resultaat: meer begrip voor elkaar. En laten we tegenvallende belangstelling bij een aantal moskeeën maar verwijten aan het slechte weer.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal