Voorpagina Geschiedenis, Maatschappelijk, Politiek

De geest van Al-Hakim

Al-Hakim liet een grote moskee bouwen, met de verrassende naam ‘Al-Hakim Moskee’

Al-Hakim bi-Amr al-lah. Wie kent hem niet. Een van de meest flamboyante Egyptische Fatimidische heersers; de grondlegger van ‘het stigmascrinisme’. Deze heerser die tussen 996-1021 regeerde, stond bekend om zijn exorbitante maatregelen. Zo verbood hij de productie van schoenen voor moslima’s. Niet omdat hij iets tegen vrouwen had (of omdat vrouwen een genetisch verlangen naar schoenen koesteren), maar omdat hij vond dat sommige vrouwen thuis maar eens moesten nadenken hoe ze zich kuis hoorden te gedragen.

Al-Hakim had ook niets tegen groente en fruit, maar verbood om mysterieuze redenen een reeks; waaronder mulukhiyya. Al-Hakim had ook niets tegen het christendom, maar christenen werden wel verplicht gesteld om een ketting met stalen kruis te dragen. Al-Hakim had tenslotte ook niets tegen het jodendom, maar ze moesten op sommige plekken wél een kattenbelletje dragen. Kortom, Al-Hakim had eigenlijk helemaal niets tegen andersdenkenden, maar zag ze liever emigreren, verdwijnen of doodgaan.

Hoewel het al langer dan duizend jaar geleden is dat Al-Hakim met de scepter zwaaide, is Al-Hakim’s geest springlevend en waart deze vandaag de dag in verschillende contreien rond. In Saudi-Arabië bijvoorbeeld. Daar heeft de regering niets tegen vrouwen, je mag ze alleen wél folteren. In Saudi-Arabië heeft de regering niets tegen vrouwen, maar je mag ze wél stenigen. In Saudi-Arabië hebben ze echt niets tegen vrouwen; zolang ze maar niet autorijden, alleen reizen of voor zichzelf opkomen.

De geest van Al-Hakim overstijgt geografische grenzen en heeft dus niet alleen in het Midden-Oosten zijn sporen nagelaten. Ook in Den-Haag krijgt Al-Hakims politieke gedachtegoed langzamerhand vaste voet aan de grond. Zo hebben we politici (en binnenkort mogen we het OM aan dat illuster gezelschap toevoegen) die echt niets tegen moslims hebben, maar wel tegen de islam. We hebben een regering die niets tegen immigranten heeft, maar wel weer grenscontroles gaat uitvoeren. Zo hebben we in Nederland niets tegen dierenleed, behalve als moslims zich daar schuldig aan zouden maken. En zo hebben wij hier in Nederland al helemaal niets tegen de hoofddoek, maar wél tegen het dragen ervan.

Het enige lichtpuntje van Al-Hakims heerschappij is dat  hij in 1021 mysterieus verdween toen hij naar de heuvels buiten Cairo vertrok. Het verhaal gaat dat alleen zijn ezel en onderbroek werden gevonden.

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim