Voorpagina Ervaringen, Gastarbeiders

Cheppih goes…Morocco

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl. Afgelopen nacht:

Ik had mezelf beloofd, de aankomende tien jaar niet naar Marokko te gaan. Marokko en ik waren uit elkaar nadat we hele gelukkige en minder gelukkige jaren samen hadden meegemaakt! Had er genoeg van, was de mensen beu, de mentaliteit vooral en na vele tegenslagen vooral op zakelijk vlak, dacht ik dat dit de oplossing was. Ze zeggen toch dat tijd de wonden heelt?

In de tussentijd ontkende ik niet dat ik ontzettend veel van Marokko als land ben blijven houden. Met haar mooie natuur en lekker eten… Maar ja hoe vaak hoor je dat mensen ondanks dat ze veel van elkaar houden toch besluiten uit elkaar te gaan omdat ze niet samen kunnen leven! Dit is zo’n soort geval!

Iedereen in mijn omgeving beweerde dat ik het nooit zou volhouden zo lang zonder Marokko en ik maar ontkennen en doordrammen dat het wel zou lukken en dat ik Marokko niet nodig had. Ik reisde veel naar andere landen die ik veel leuker vond en dus had ik Marokko niet nodig, punt!

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, zit ik in het vliegtuig (zojuist opgestegen)! Departure: Brussel. Arrival: Tanger. En waar ligt Tanger? Inderdaad, Marokko. Nu zullen jullie je afvragen wanneer ik de bovenstaande belofte heb gedaan? Tien jaar geleden? 

Om precies te zijn 1 jaar, 5 maanden en 3 dagen geleden.

Sinds ik mijn vlucht heb geboekt, heb ik allerlei redenen verzonnen waarom ik toch onderweg naar Marokko zou gaan! De meesten in mijn omgeving heb ik verteld dat mijn ouders de oorzaak waren. Zij hebben zich alweer een tijdje in Marokko gevestigd en ja, ouders moet je bezoeken, volgens de Islam (de inspiratie van mijn volledig leven) geldt dit zelfs als een zware verplichting. Onderweg naar het vliegeveld maakte mijn broertje een opmerking die deze theorie voor mij irrelevant maakte! Hij zei, je gaat de aankomende dagen je ouders vaker zien dan je ze de afgelopen tijd hebt gezien toen ze nog in Nederland waren.

Ik dacht bij mezelf, verrek! Hij heeft gelijk. Weg theorie!

De andere theorie was voor mijn werk. Er is een conferentie in Marrakech die ik voor mijn werk moet bijwonen en ik heb maar al te snel gehapt en daar was ik onderweg. Maar ja, iedereen had die conferentie kunnen bijwonen, waarom ik!

Ook hier weer, weg theorie!

Wat is nou de echte reden dat ik toch weer onderweg ben naar Marokko.

Ooit ben ik in Marokko geboren en van de Marokkaanse nationaliteit kom je niet af ook al heb je andere nationalieiten in de tussentijd verkregen. Ik zeg hier niet mee dat ik van de Marokkaanse af wil, eerder van de Nederlandse ;-)

Dit brengt me tot de gedachte, dat ik zometeen bij aankomst meteen alweer terug zou willen. Als Marokkaan heb je namelijk een la carte nationale (een nationale kaart) en die moet je tonen tezamen met je paspoort wanneer je Marokko binnenkomt indien je niet met een Marokkaans paspoort reist. Het leuke is, ik reis niet met mijn Marokkaans paspoort en mijn La carte nationale ben ik kwijt. Dat wordt dus een hele gezellige aankomst. Dat heeft mij echter niet tegenhouden aan boord te gaan van het vliegtuig, dus ik mag niet klagen!!

Ik ruik kip, ah tijd voor de vliegtuigmaaltijd. Ben benieruwd.

Voordat ik verder ga, wil ik jullie het volgende meegeven. De mens is en zal altijd naar geluk in zijn leven blijven zoeken. Iets wat niet altijd door iedereen bereikt wordt en natuurlijk is geluk een relatief begrip. Heel vaak gaat dit gepaard met op zoek zijn naar jezelf. Een oprechte en integere moslim is niet alleen op zoek naar geluk in dit leven maar ook in het hiernamaals en dat maakt het leven soms heel gemakkelijk en soms heel ingewikkeld.

Over Umar, de zoon van Khattab een metgezel van de profeet is overgeleverd dat hij zei: ‘ Leef voor dit leven alsof je altijd zult leven en leef voor het hiernamaals alsof je morgen zult sterven’. Ook zei onze profeet Mohammed vzmh in een overlevering; ‘Leef dit leven alsof je er een vreemdeling in bent of alsof je op reis bent’.

In deze uitspraken vind ik vaak de antwoorden op veel van mijn vragen en het ziet ernaar uit dat dat ook ditmaal zal gebeuren.

We vliegen nu boven de Pyrenieen, ik ga genieten van mijn maaltijd en  me geestelijk voorbereiden op de landing over een klein half uurtje…

Lees deel 2


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met de Palestijnse zaak.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van