Voorpagina Website

Bismillah-ir-rahman-ir-rahim

Bismillah-ir-rahman-ir-rahim: In de naam van God, de Barhmartige, de Genadevolle

Bismillah: kort, krachtig en tegelijkertijd ook simpel! Het is de start van iedere (goede) daad. De woorden, waar de profeet (vzmh) altijd mee begon.

Veel nadenken was het niet. Toen ik vereerd werd met de vraag of ik voor WBH zou kunnen schrijven, wist ik al gelijk waarmee ik zou beginnen: In de naam van God natuurlijk. Vaak vergeten we het om te zeggen, zelfs wanneer we beginnen met het eten. Wij mensen hebben maar een momentje nodig om het gerecht waar we naar verlangen te zien; en dan vergeten we het al.

Bismillah-ir-Rahman-ir-Rahim in Arabische calligrafie.

Bismillah. Die kracht, waarmee Mozes de strijd niet verloor jegens de Farao, die Abraham steunde toen hij in hevige vlammen werd gegooid door de wrede Nimrud. Die kracht, waarmee kleine worteltjes door grote keien kunnen breken en doorgroeien. Wellicht zou de volgende anekdote als verheldering kunnen dienen, om die kracht van het beginnen en het vertrouwen op God beter te begrijpen.

”Twee reizigers moeten als opdracht van hun stamhoofd een lange afstand afleggen door een woestijn. De ene staat bekend om zijn egoisme en narcisme. Hij gebruikt tijdens zijn lange reis altijd zijn eigen naam en wordt geconfronteerd met gevaren en wreedheden. Dit integendeel tot die vrome, bescheiden reiziger, die veelvuldig beroep doet op het feit dat hij een afgevaardigde is van die machtige stamhoofd. Op de plekken die hij bezoekt, wordt hij goed ontvangen en gegarandeerd van alle gevaren.” (Beduizzaman Said Nursi, The Words 1)

Niet alleen de mensheid, maar ook de natuur betoogt duidelijk in wiens naam ze begint en waar ze haar kracht vandaan haalt. Die kleine zaden die uit Zijn naam, wil en toestemming uitgroeien tot grote kleurrijke bomen. Die sneeuwvlokken die elkaar niet raken bij het neerdalen en de regendruppels die ons geen pijn doen, als deze uit de hemel vallen. Die koeien die enkel op basis van water en gras vitaminevolle melk produceren. Vergezocht? Zeker niet! Als de mens God niet ervaart in alles wat hij/zij ziet, zal de mens zichzelf beginnen te zien in alles wat hij/zij ziet. Vergeet trouwens niet, dat ervaren meer is dan zien.

Fikr, Dhikr en Shukr de sleutel tot eeuwig geluk: Het denken (aan), het uitspreken van en het bedanken van Allah. God in de perfectie van de wetenschap en natuur zien, is het denkgedeelte. Bismillah-ir-rahman-ir-rahim is het duidelijke ‘uitspreken van Allah’. Tot slot is Alhamdulillah (Alle lof aan Allah) het bedanken. In Nederland geldt het spreekwoord ”geen woorden maar daden”. Ik stel voor om daar ”zowel woorden, als daden” van te maken. Daarom begin ik de daad van schrijven voor Wijblijvenhier.nl met deze woorden…

Mustafa is geboren en opgegroeid in het ‘’wilde westen’’ van Rotterdam. Zijn roots liggen diep in de grond van de Taurus gebergte van Adana (Turkije). Hij is een bestuurskundige en student Islamitische Theologie. Hij is een rasechte Rotterdammert en zet zich onder meer in voor jongerenbegeleiding, orgaandonatie onder nieuwe Nederlanders en diverse maatschappelijke vraagstukken. Hij bouwt liever bruggen en gaat graag in gesprek met ‘’de ander’’, mits er Turkse thee is natuurlijk.

Lees andere stukken van Mustafa