Voorpagina Cultuur, Ervaringen, Spiritualiteit

EO-jongerendag

Zo eindelijk thuis. Samen met moslima Esmaa en christen Dinand vertrok ik ’s ochtends vroeg in de oldtimer van Esmaa richting het Gelredome stadion in Arnhem voor de EO-jongerendag. Inderdaad, hét evenement voor christelijke jongeren georganiseerd door de Evangelisch Omroep, één van de grootste omroepen van Nederland.

Maar liefst 32.000 mensen telde het volgeladen Gelderse stadion tijdens de 32ste editie van het evenement met dit jaar als thema: ‘Enter the mystery’.

Al bij het binnenrijden van het terrein vallen de jongeren op. Anders dan verwacht zien zij eruit als de alledaagse jongeren van Nederland. Hier en daar wel religieuze uitingen als een kruis om de nek of een veelzeggend shirt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De bezoekers bestaan uit alle soorten en maten. Esmaa maakt dit nu compleet met haar hoofddoek.


Salvador

Op het mooi verlichte podium is er geen gebrek aan muziek en zang. Het is wel ander soort muziek dan ik gewend ben van de kerkdiensten die op tv te zien zijn op de zondagochtend. De muziek van vandaag kun je gerust hip en modern noemen mét religieuze teksten in verschillende talen waaronder Engels, Nederlands en Spaans. Dit zorgt wel voor veel leven in de brouwerij het stadion. Iedereen doet actief mee. God en Jezus staan centraal en dat is te merken aan de teksten.

"Ik zing met heel mijn hart
Ik hou van U"


Ronduit praiseband


Enthousiast publiek

Entertainment beslaat een groot gedeelte van het programma. Ook zijn er van die onderdelen waarin de jongeren worden gestimuleerd te geloven. ‘Schaam niet voor je geloof’, aldus Wim Grandia, coördinator van de dag en een veelgevraagde spreker. Aan de hand van praktische voorbeelden en zijn eigen verhaal probeert hij de jongeren de waarde van geloven in te laten zien. Zelfs als moslim heb ik lering uit kunnen trekken, hier een verslag.


Dinand en Esmaa Alariachi

De ‘EO-jong erendag’ blijkt een uitgelezen kans te zijn voor vooral de Christelijke partijen om hun gezicht te laten zien. Zo was Balkenende aanwezig om de eerste Jongerenbijbel in ontvangst te nemen. In een kort gesprek met ons vertelt hij wijblijvenhier.nl te kennen. André Rouvoet van de Christenunie geeft ook acte de présence samen met Rogier Havelaar, voorzitter van de jongerentak. Om het complex heen staat er een groot aantal stands waaronder die van de partijen, het is een prachtige zonnige dag wat in het voordeel werkt van de standhouders.


Rogier Havelaar en Andé Rouvoet

Veel mensen vinden het maar eng dat er tienduizenden jongeren bijeen zijn op een vrije dag om te bidden tot God. Ik kan vertellen dat daar niets engs aan is. Sterker nog, het is mooi om te zien hoe zoveel mensen voor één en hetzelfde doel vanuit heel Nederland hier komen. Iedereen is vrolijk en vriendelijk. Het is overduidelijk dat Esmaa de hoofddoekdraagster een moslima is. Dit zorgde voor veel aandacht, ook het achtuurjournaal van vandaag heeft ons niet gespaard. Een aantal keren zijn wij welkom geheten door voorbijgangers, uiteraard met een glimlach.

Kortom, een leuke tijd gehad en goed de sfeer kunnen proeven van de EO-jongerendag. We hebben mogen zien hoe christenen gezamelijk hun geloof in God proberen te versterken en wie weet zijn we er volgend jaar om dit nogmaals mee te maken.

We rijden door naar Utrecht voor de eerste meeting van Dutchdirections, de eerste weblognetwerk van Nederland. Een gezellig clubje van mensen is het en nu weet ik eindelijk welk gezicht bij welke weblog hoort. Esmaa bestelt een glaasje met enige echte Utrechtse kraanwater, ik drink een jus en een kopje warme chocolademelk alvorens het gezelschap weer gedag te zeggen, we moeten door naar Rotterdam.

In Rotterdam zijn we aanwezig bij het debat van de European Muslim Network met o.a. in het panel Tariq Ramadan. Hierover later meer. Natuurlijk kun je ook Anja Meulenbelt in de gaten houden want voor je het weet staat daar een verslag. Let vooral op de foto’s want ze heeft een spiksplinternieuwe spiegelreflex fotocamera.

Een greep uit de foto’s van de EO-jongerendag:


Oranjefans ook aanwezig


Nadering tot God


Do X[ist] in Christ


The Messiah; Jesus is the one


Nieuw leven


Hoofdingang Gelredome


Esmaa Alariachi en Rogier Havelaar

 
Mercedes oldtimer van Esmaa

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal