Voorpagina Maatschappelijk, Politiek, Recensies

Tariq Ramadan en het European Muslim Network

Zaterdagavond was in het Wereldmuseum in Rotterdam een bijeenkomst van het European Muslim Network over ‘Angst voor de Islam als strategie’ met o.a. Tariq Ramadan. Een vrijwel letterlijk verslag van die bijeenkomst is te lezen op de weblog van Anja Meulenbelt.

Ik ‘leen’ even een aantal interessante quotes daaruit:

" We worden er een beetje moe van om dat steeds maar te moeten herhalen. Ook over de andere problemen. Wij weten dat de islam geen problemen heeft met vrouwen, dat huiselijk geweld, gedwongen huwelijken, eerwraak niet islamitisch zijn, zelfs tegen de islam zijn, maar de realiteit is dat die dingen wel gebeuren.

Het is dus ook realistisch, hoe vermoeiend dat ook is, om onder ogen te zien dat we keer op keer duidelijk zullen moeten maken dat we onrecht, ook tegen vrouwen, niet zullen accepteren en zullen bestrijden. Maar we moeten er tegelijk voor zorgen dat we niet alleen vanuit een defensieve positie blijven reageren. We hebben ook nog andere zaken te melden." – Tariq Ramadan

" Er is al eerder een periode geweest, in de jaren dertig, veertig, waarin een groep mensen beschuldigd werd van samenzwering tegen het land, van ‘double talk’, moslims zijn niet de eerste groep die verweten wordt dubbele loyaliteiten te onderhouden en eigenlijk een soort vijfde colonne te zijn..

Wat we nodig hebben is het opbouwen van gemeenschappen die werken vanuit gedeelde waarden. Gelijkheid in burgerschap. Vrijheid van meningsuiting. Geen segregatie. Geen racisme. Wat we nodig hebben is een revolutie van vertrouwen. Die zullen we zelf moeten maken. Op de politici die vooral bezig zijn met de volgende verkiezingen hoeven we niet te rekenen. Wel op de burgers die zich vooral zorgen maken over hun eigen toekomst." – Tariq Ramadan

“En we moeten begrijpen: de Deense regering heeft gezegd dat ze geen excuses aan kan bieden voor wat een Deense krant heeft gedaan. Terecht. Maar dat betekent ook dat ze niet mogen verwachten dat alle imams zich keer op keer excuseren voor wat een kleine groep radicalen doet. Ze mogen langzamerhand weten dat de meerderheid weet dat geweld tégen de Islam is.” – Fatih Aleh (Imam, Denemarken)

"Ik praat met de jongeren die zich in Denemarken niet thuis voelen, zegt Alev. Ik geef Turkije als voorbeeld. Daar worden gelovige moslims ook beledigd in de seculiere kranten, en kunnen meisjes niet studeren aan de staatsuniversiteiten omdat ze daar geen hoofddoek mogen dragen. Maar er is geen moment dat ze daar zeggen: we voelen ons geen Turkse burgers. Zo moeten de moslimjongeren in Denemarken zich gewoon realiseren dat ze Deense burgers zijn, en zich niet terugtrekken. We moeten ze helpen los te komen uit de viscieuze cirkel van zich afzonderen en daarom uitgesloten te worden. We moeten ze helpen weer hoop te vinden." – Fatih Aleh

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van