Voorpagina Maatschappelijk

Verdiepen in elkaar?

Zoals jullie weten, hebben wij er een gastarbeider bij, Famile Arslan. Ze schreef gisteren in haar stuk ‘Jong en onbezonnen’ over het fenomeen dat minderheden geen gelijke plek krijgen toegewezen van de op dat moment heersende meerderheid. De minderheden moeten dat opeisen en er a.h.w. voor vechten. Ze schreef:

"De kloof tussen rijk en arm, het onderscheid tussen blank en zwart, de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, de gelijkstelling van allochtoon en autochtoon, de diversiteit tussen homo en hetero, de verscheidenheid in religies en etniciteiten, etc… Altijd zullen er weer groepen zijn die moeten emanciperen, hun plek vinden in de maatschappij."

Naar aanleiding van dat stuk ontstond er een erg interessante discussie. Ja, veel van de problemen op dit moment tussen verschillende minderheden en de meerderheid (sommigen noemen deze groepen liever de gasten en de gastheer) is het tekort aan kennis van elkaar en misschien wel het inlevingsvermogen in de ander.

Maar een lastiger punt is: wie moet zich verdiepen in wie?

Het ging in dit geval specifiek over de moslims in de Nederlandse samenleving.

Ik weet zeker dat heel veel problemen verholpen zouden worden als we meer van elkaar zouden weten. Uitspraken als ‘de helft van de Nederlanders heeft een bepaalde vorm van afkeer of angst richting de Islam’ zeggen mij daarom ook niets. Gaan ze uit van het beeld dat (let op) in hun hoofden bestaat van de Islam en moslims? Of komt het door het doordat niet-moslims zich waren gaan verdiepen in de Islam en zich gingen mengen in bijeenkomsten voor moslims?

Een te verwachten reactie hierop is ‘waarom moeten de niet-moslims zich verdiepen in de Islam?’. Terecht… niets moet. Er MOET ook niet verdiept worden in elkaars cultuur, het moet komen uit interesse. Uit ervaring kan ik namelijk zeggen dat de niet-moslims die ik ken en de niet-moslims die zo af en toe wel eens een activiteit van een Islamitische studentenvereniging bezoeken heel anders denken over de Islam en moslims dan mensen bij wie dit niet het geval is.

Misschien is het beter als we het hebben over dichter tot elkaar komen ipv verdiepen in elkaar. Dat begint namelijk al bij het groeten en glimlachen op straat, af en toe een gesprek voeren met elkaar, etc… informelere kanalen zijn naar mijn mening effectiever.

Uiteraard is er ook een andere kant en deze noem ik als laatste omdat ik dit punt misschien wel het belangrijkste vind op dit moment. Omdat ik hierop een eigen groep kan aanspreken waarschijnlijk.

Net zoals ik vind dat het heel verstandig zou zijn als niet-moslims even kijken in de ‘moslim-wereld’, is het erg belangrijk dat ook moslims dit doen bij niet-moslims. Om mij heen zie ik eigenlijk te vaak jongeren die alleen bewegen in de ‘eigen’ kringen. Dat begint al bij de middelbare scholen waar het verschil tussen blank en gekleurd duidelijk begint te worden, helaas. Daar zie je al dat blanke jongeren blanke vrienden hebben en andersom… ik vind dat erg zorgelijk.

Ter afsluiting twee van mijn eigen ervaringen:

Op mijn middelbare school (het Aloysius College) organiseerde ik met wat vrienden een aantal jaartjes terug voor het eerst een Iftaar (het ontvasten tijdens Ramadan). Waarom? Dat is leuk! Het eerste jaar kwamen er zo’n 50 scholieren op af, waarvan verreweg het grootste gedeelte moslims die zelf ook hadden gevast. Nu is dat een jaarlijks fenomeen geworden en er komen nu zo’n 80 niet-moslims op af en zo’n 50 moslims. Dit geldt ook voor de paas-vieringen en dergelijke… De groepen zijn zich gaan interesseren in elkaar en de sfeer op mijn middelbare school werd steeds beter. Het kan in de praktijk…

Een tweede voorbeeld is dat mijn vader zich per ogenluk is gaan interesseren in het WK. Hij kijkt er graag naar (begrijpt niet wat buitenspel is) en wil altijd de uitslagen weten. Vandaag zei hij tegen mij: "Het WK hockey is begonnen"
Wat is daar leuk aan? (ik)
"Dan spelen allebei mijn landen mee, NL en Pak"

Dat zei hij voor het eerst eigenlijk en dat vind ik mooi. Hij voelt zich niet meer Nederlands door de Nederlandse taallessen die hij volgt, maar gewoon door iets leuks: voetbal.