Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
De landing verliep erg soepel en met mijn vele vliegervaring, kan ik zeggen dat dit een fantastische vlucht was. En dat voor een chartermaatschappij. Ben vergeten te vermelden dat wij stipt op tijd waren! Bij de landing applaudisseerden de passagiers, zoals het echte toeristen betaamt. Maar waren dit wel echte toeristen? Nee, volgens de aniline-terminologie valt dit onder etnisch vervoer: Mensen die vliegen naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen.
Het leek uren te duren voordat we uit het vliegtuig mochten en wandelend tussen de vliegtuigen kwamen we aan in het gebouw van vliegveld ‘Ibn Battutah’ (de Marokkaanse ontdekkingsreiziger). Daar stonden we dan met z’n allen in de rij en na niet al te lang wachten, werden we vriendelijk ontvangen door de douaniers en binnen lag onze bagage al klaar.
Buiten vielen de mensen elkaar in de armen, vele tranen vloeiden en ik keek om mij heen, op zoek naar mijn vader. Niemand te bespeuren die aan zijn uiterlijke kenmerken voldeed! Was hij mij vergeten? Ik belde hem en hij bleek onderweg te zijn. ‘Staan jullie al buiten? Ik ben er over twee minuten!’ , was zijn antwoord. Ik was blijkbaar niet de enige die verwonderd was dat wij en op tijd waren en heel snel door de douane kwamen, maar dat was natuurlijk geen excuus voor zijn vertraging. Hij kwam uiteindelijk een half uur later aan; het bleken Marokkaanse minuten te zijn waar hij het over had!
Onderweg naar huis merkte ik dat mijn vader niet stil had gezeten. Een hele discussie in de auto met een goede vriend die met hem was meegekomen, een vastgoedhandelaar, over de huizenmarkt in Tanger. (In het Marokkaans wordt zo iemand ‘semsar’ genoemd). Mooi, hij had het naar zijn zin. Hij vergat niet in de tussentijd te vragen naar Ayaan, hij maakte zich zorgen. Ik stelde hem gerust en zei hem dat Ayaan van mevrouw Verdonk in Nederland mocht blijven, maar toch verkoos om naar Amerika te gaan.
In de uren die volgden, merkte ik aan mijn vader dat hij alles eraan deed mij te overtuigen van de positieve sfeer waarin Marokko zat. ‘Het gaat de goede kant op’, zei hij. Hij wist immers dat ik aardig pessimistisch richting Marokko was.
En het bleef niet bij woorden, we reden door allerlei streken rondom Tanger en inderdaad, het land was in volle bloei! Overal werd gewerkt, gebouwd etc. Wat was er hier aan de hand? Het land dat jarenlang in haar ellende leek stil te staan, was volop in beweging!
Aan het eind van de avond kwamen we thuis en alsof ik al niet genoeg te verwerken had gehad, kreeg ik van mijn moeder te horen dat ook zij het erg naar haar zin had! Wat is er met mij aan de hand? Ik leek de hele tijd op zoek naar een vrijbrief voor mijn negatieve gedrag en gedachtes jegens Marokko, maar die kreeg ik alsmaar niet. Maar niet getreurd, ik ben hier nog een paar dagen…
In de ochtend kreeg ik weer een goedbedoelde tour door Tanger aangeboden, ook hier met de intentie om mij te laten zien hoe goed het met Marokko ging. Onderweg reden we langs de moskee waar vandaag de koning zou bidden. Ook de koning kan niet onder het vrijdagsgebed (verplicht voor elk volwassen moslim) uit.
Voor het eerste voelde ik weer dat ik in een land verbleef, waar vooral moslims leefden. Het vrijdagsgebed was aangebroken en de meesten baanden zich een weg richting een moskee in de buurt. Ik kwam in een moskee terecht waarin (zoals het hoort) een opvoedkundige preek werd gegeven. Vandaag ging het over leugens en wat voor schade die een samenleving kunnen aandoen.
Ik heb er van genoten en vroeg me af wanneer dat voor het laatst was. Waarom kon ik er in Nederland niet zo van genieten, terwijl ook wij daar hele goede prekers hebben? Deze vraag ging gepaard met de vraag wanneer ik voor het laatst in Nederland in een moskee was geweest?
Onderweg terug, maakte mijn pa een opmerking waarin we elkaar konden vinden: ‘De mentaliteit’ , zei hij ‘daar kan ik me aan irriteren’. En toen dacht ik ‘hé, je hebt gelijk, onze mentaliteit moet veranderen!’ En als ieder van ons zijn ding doet, vullen we elkaar aan en krijgen we een succesvolle samenleving en dan maakt het niet uit waar we zitten, Marokko of Nederland. Dat werd het motto van de rest van mijn reis: De mentaliteit moet veranderen! Hiermee werd ik dan ook de rest van mijn reis geconfronteerd.
Marokko is een mooi land in allerlei opzichten met vele mogelijkheden, maar de heersende sfeer is dat de meesten vooral met zichzelf bezig zijn en geen oog hebben voor hun omgeving of in dit geval hun land. Dit geldt zowel voor de Marokkanen ter plaatse als voor degene die naar Europa verhuisd zijn. Je kunt nauurlijk iedereen de schuld geven, maar je zult daar niets mee bereiken. Je moet altijd bij jezelf beginnen en jezelf proberen te veranderen. Dan zal de omgeving zich uiteindelijk ook gaan veranderen. Een vol emmer water is ook met één druppel begonnen!
Op de weg terug, zat de douanier gedurende de tijd dat ik in de rij stond, mij aan te staren. Toen ik aan de beurt was, vroeg hij mij of ik geen parlementslid was in Nederland, waarop ik antwoordde dat ik dat gelukkig niet was! Toen beweerde hij dat hij mij op de Marokkaanse televisie had gezien. Dat klopte wel en hij vroeg me wat ik in het dagelijkse leven deed en wat ik vond van de Marokkaanse politie? Ik antwoordde eerlijk dat ik een stijgende lijn zag, waarop hij instemmend knikte…
Lees deel 1
Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met de Palestijnse zaak.
21 Reacties op "Cheppih goes…Morocco [deel 2]"
Is het gene waar je het meest op moppert, niet het gene waar je(on)bewust ook veel van houdt. Zo heb ik altijd gezegd dat ‘wij’ tweede generatie Marokkaanse Nederlanders of hoe we ons zelf ook noemen een soort haat-liefde verhouding hebben met Marokko. Nu ben ik zelf niet zo haterig ingesteld en moet eerlijk zeggen dat de liefde overheerst, zonder mijn ogen te sluiten voor alles wat er niet goed is. In tegenstelling tot Mohamed, ben ik de laatste jaren veel in Marokko geweest en heb ook de minder mooi kanten van Marokko gezien en ervaren.
Het is het land waar ik nog het graf kan bezoeken van mijn voorvader, meer dan 200 jaar oud. Terug gaan naar je roots, ondanks het feit dat je in Nederland geboren en getogen bent is een verrijking voor je doen en laten hier in Nederland.
Het land is in beweing op allerlei tereinen van vrouwenemancipatie, armoedebestreiding tot infrastructuur. Alleen jammer dat de meeste mensen van de eerste generatie hier in Nederland zo achter is gebleven in deze beweging.
Wat herkenbaar!
Ik reis de laatste twee jaar vaker naar Marokko en alleen. Nou er gaat een wereld voor me open. Maar ik geniet ook meer van de zaken die ik altijd vanzelfsprekend heb gevonden. Met dank aan de Islamhetze in het Westen. Ik ervaar elke oproep tot het gebed als een zegen. Het is echt een streling voor het oog om dan van alle hoeken mensen te zien lopen richting de moskee. Die staat pal voor onze deur. En niet zoals in de westerse media wordt gesteld alleen maar losers die zich vasthouden aan het geloof. De Islam hoort er gewoon bij zoals ademen.
En ik kan dus als vrouw zijnde alleen en veilig reizen. Iets wat me altijd als onmogelijk werd aangeleerd. Mensen zijn over het algemeen beleefd en behulpzaam. Maar zaken doen is nog altijd kommer en kwel.haha
wat voor werk doet meneer Cheppih eigenlijk???
“Je kunt nauurlijk iedereen de schuld geven, maar je zult daar niets mee bereiken. Je moet altijd bij jezelf beginnen en jezelf proberen te veranderen. Dan zal de omgeving zich uiteindelijk ook gaan veranderen. Een vol emmer water is ook met één druppel begonnen!”[sic]
Amen, zou een Christen zeggen. Ik zeg “Go Mo!”
Beste Meneer Cheppih, en Saida,
Uit jullie reacties begrijp ik dat het voor jullie een verademing en een zegen is om een Marokko te zijn.
Vraag waarom ga je daar niet wonen?
Het lijkt mij redelijk makkelijk om Marokko binnen te komen in vergelijking met een buitenlander die in Nederland wil gaan wonen.
Mijn zegen hebben jullie in ieder geval.
@ #5 Joop
werkelijk een stomme vraag… waarom gaat iedereen die moppert over het weer in NL niet in Spanje wonen? Daar kunnen wij Nederlanders toch ook makkelijk terecht? Of iedereen die zeurt over de hoge belastingen in een of ander ontwikkelingsland waar je als koning kan wonen met een paar duizend euro’s.
Je mag tegenwoordig niet meer positief zijn over een land… een bepaalde ontwikkeling aanmoedigen… nee, want dan haat je dit land en wil je hier zo snel mogelijk weg…. GROW UP
Ik vind dit wel iets anders dan een keer mopperen over het weer.
Naar mijn idee is het voor de schrijver een verademing om in Marokko te zijn. Voor het hoge Islam gehalte ervaart hij als heel erg plezierig.
Dat vind ik wel iets anders dan het weer.
@ #7 Joop
Precies… ik vind het ook een hele mooie ervaring als ik op een plek kan zijn waar ik de oproep tot het gebed vijf keer per dag hoor en waar tijdens een feestdag iedereen op straat mij al het mooie toewenst…
dat betekent niet dat ik daar wil wonen, of dat ik het niet naar mijn zin heb in NL. Ik heb het zelfs heel goed hier in NL en ik ben hier blij, ik heb alles wat ik wil alhamdulillah (dank aan Allah).
Ik lees in het stukje van Cheppih een contrast… niet tussen Marokko en NL, maar tussen het huidige Marokko en dat van een aantal jaartjes terug. Een afkeer richting Marokko die nu verminderd is en waarvan hij achteraf zegt dat die op dit moment niet zo gegrond meer is… dat mag hij toch vinden? Komt bij mij totaal niet over alsof hij daar naartoe wil gaan.
Een opmerking als:
“Uit jullie reacties begrijp ik dat het voor jullie een verademing en een zegen is om een Marokko te zijn.
Vraag waarom ga je daar niet wonen?”
vind ik dan ook erg suggestief (excuses als dat niet zo is, maar zo komt het wel over). Tjah, ieder leest iets zoals hij/zij het wil lezen.
volgens mij hebben de meesten zijn boodschap niet begrepen ( Tim uitgezonderd ) nl, “Je kunt nauurlijk iedereen de schuld geven, maar je zult daar niets mee bereiken. Je moet altijd bij jezelf beginnen en jezelf proberen te veranderen. Dan zal de omgeving zich uiteindelijk ook gaan veranderen” geldt zowel in marokko als in Nederland en waar ook in de wereld.
Onzin. Als een meerderheid van de bevolking het prima vind, dan hoeft er niks veranderd te worden. Dat Cheppi het niet eens is hoe Nederland zichzelf beschermd tegen terrorisme en tegen de excessen van de islam, is zijn eigen probleem. De man is te wereldvreemd om dat te begrijpen.
@ Joop
Daar ben ik ook hard mee bezig. Maar een zak met geld zou op dit moment meer resultaat leveren dan je zegen.
thank god!
“Toen ik aan de beurt was, vroeg hij mij of ik geen parlementslid was in Nederland, waarop ik antwoordde dat ik dat gelukkig niet was!”
Poeh, daar geloof ik dus niets van. Meneer Cheppih heeft er inhoudelijk de bagage niet voor. He’s Very narrow minded…
Hij is tog die wous die de AEL in NL wilde invoeren…….dan weet je genoeg en dan weet je ook meteen hoe ik over hem denk.
(hetzelfde rijtje als wilders en co)
@Sasa
Wat een argumenten wat een onderbouwing!
Ik wou dat ik heb doorgestudeerd zodat ik het allemaal kan begrijpen.
Jopie jopie toch…. Niet zo haatdragend en pessimistich doen tegenover anderen….. maar goed gewoon een tip. Even over marokko en haar ontwikkeling. Ik ben nu een aantal dagen terug uit marokko en ik m oet zeggen dat ook ik mijn ogen heb uitgegeken naar de snelheid en daadkracht waarmee marokko zich ontwikkeld tot een welvarend land. De weg die marokko nu heeft ingegslagen is onomkeerbaar. De corruptie wordt hard aangepakt, salarissen (ambtenaren en leraren) worden verhoogd (niet veel maar goed de it s a first step), ondernemersklimnaat wordt gestimuleerd, verbetering infrastructuur etc,etc,etc. Europa zal over 10 jaar verbaasd opkijken als er illegale spanjaarden worden opgepakt in marokko!!
Als je in Marokko bent dan merk je pas hoe eenzijdig het nieuws hier is.
Ik heb een programma gezien over Marokkaanse nationaliteit.
Kinderen die alleen een Marokkaanse moeder hebben krijgen geen Marokkaanse nationaliteit.
Er werd een gezin gevolgd met een Marokkaanse vader met een Brits paspoort.
Hij wil de Marokkaanse nationaliteit voor zijn kinderen. Hij is zelf nooit in Engeland geweest.
Je hoort dus Marokkanen praten over integratie. Net als hier over vluchtelingen wordt gepraat. Alleen krijg je hier niet gauw het idee dat een nietMarokkaan graag Marokkaan wil zijn. Hier krijg je alleen te horen dat iedereen hier naar toe wil en iedereen het slecht heeft in Marokko.
En net als iedereen ben ik ook geindoctorineerd en zat ik ook vol verbazing te kijken. Het was gewoon omgekeerde wereld. Marokkanen die over jongen met een Afrikaanse vader zeiden: Hij hoort hier gewoon. Hij gaat naar school en sport. Hij is helemaal geintegreerd hij moet gewoon een Marokkaans paspoort krijgen.
Zonder Marokkaans paspoort heb je geen toegang tot de sociale voorzieningen en openbaar onderwijs.
@ Ali,
Zou jij mij kunnen zeggen waar ik haatdragend ben geweest?
Dat zou ik graag willen weten.
@saida
Sorry voor mijn kort maar duidelijke onderbouwing over de heer Chapy (want dat is hij namelijk) maar het is zoals het is. Geen tijd en vooral geen zin om lange uitreksels te schrijven over deze persoon. Want wanneer iemand het in zijn hersens haalt om zo’n partij op te starten en de dingen die hij heeft gezegd (nu niet meer, hij is een brave burger geworden), dan weet je het wel.
ps; ik heb ook maar gewoon een mbo-zwakstroom gedaan hoor!
Sasa, je weet niet (of noemt niet) het feit dat Cheppih al vertrok uit de AEL nog voor de benoeming tot voorzitter (omdat hij zich niet kon vinden in de ideeen van ael). Je bent alleen leugens aan het verspreiden en neem ik jouw overige uitlatingen dan ook niet meer serieus.
Ik ben het niet vaak eens met Cheppih, maar kan zijn inzet wel waarderen… mensen als sasa moet je ook gewoon negeren. Beetje kinderachtig