Hendrik Jan Bakker is gastarbeider voor wijblijvenhier.nl
"In het midden van de zomermaand is ’t naamdag van Sint Jan" zingen de kinderen op weg naar school. Op vrijdag 23 juni vierden ze op school het midzomerfeest, in de katholieke traditie naar Johannes de Doper "Sint Jansfeest" genoemd. De avond ervoor heb ik kransjes van bamboebladeren gevlochten, vanochtend bij ieder een roos erin gedaan. Andere kinderen hebben kransen van bloemen of gras op het hoofd.
De kinderen doen, na de dagopening, spelletjes op het plein of in het open veld, begeleid door hun ouders en juffies. Ik blijf even kijken voordat ik naar mijn werk ga. Gelukkig is het daar niet druk en kan ik er na een uurtje weer tussenuit om het vervolg mee te maken. De kinderen hebben dan net pannekoeken gepicknickt na een ochtend enthousiast koekhappen, bliklopen, aardbeilopen, door hoepels kruipen etc. Daarna verzamelt de hele school zich op het plein rond een kampvuur, waaromheen reidansen worden gedaan. Als hoogtepunt mogen de leerlingen van de onderbouw (vanaf groep 3) er overheen springen. Kleuters en ouders kijken gespannen toe.
Ik kom vol zon in m’n hoofd weer op mijn werk terug en breng de geur van kampvuur mee. Eigenlijk idioot dat we ons collectief in kantoren opsluiten en waardoor we de binding met het buitenleven zijn kwijt geraakt. De Vrijeschool doet daar nog heel veel aan en je merkt het verschil met kinderen van openbare scholen waar helemaal niets meer met het ritme van de natuur gedaan wordt. Liefde voor de natuur wordt op de Vrijeschool als essentieel ervaren en leerlingen gaan als vanzelfsprekend op een respectvolle manier met planten en dieren om. Die hoef je geen milieubeschermingsprojecten aan te bieden, want zorg voor de natuur zit in hun wezen.
Die band met de natuur is een van de redenen voor mij als moslim om voor het Vrijeschoolonderwijs te kiezen. Volgens de koran is de natuur immers aan de mens toevertrouwd en dient hij de aarde met zorg te beheren en tot bloei te brengen. Dat verklaart ook het succes achter de biologisch-dynamische landbouwgemeenschap Sekem in Egypte en de islamitische Vrijeschool die daar is ontstaan. Het vieren van de jaarfeesten kan die band met de natuur enorm versterken. Het is eigenlijk jammer dat de islam maar drie religieuze feestdagen kent die vanwege de maankalender door het zonnejaar heen reizen. Vanuit een woestijncultuur vlak onder de evenaar, waar het soms jaren niet regent, is dat verklaarbaar, maar in de gematigde zones zouden moslims meer moeten aanknopen bij de traditionele feesten die onze betrokkenheid bij de natuur en de loop van de seizoenen vormen en versterken. Dat dat kan bewijst het Perzische cultuurgebied, waar de komst van de islam niet heeft kunnen verhinderen dat het lente- of nieuwjaarsfeest Noroez (21 maart) nog steeds uitbundig wordt gevierd.
Hendrik Jan Bakker is sinds 1997 moslim. Hij is geboren in Nederland en heeft een Indische moeder, Duitse grootmoeder en waarschijnlijk verre joodse voorouders. Hij heeft HBO museumwerk gestudeerd en een secretaresse-opleiding, momenteel is hij werkzaam als juridisch secretaresse. Hiernaast schrijft hij stukken en is beheerder van de websites abubakker.nl en mysubmission.nl.
31 Reacties op "Midzomer"
Wat een geweldig stuk weer Hendrik!
Toen je juffies schreef wist ik al dat het om de Vrije School ging.
En ik ben het helemaal met je eens dat we meer aandacht aan de natuur moeten besteden. In Rotterdam heb je Islamitische scouting waar ze in de natuur aktiviteiten organiseren voor kinderen.
heb je daar meer info over saida, over dat Islamitische scouting, door wie worden ze georganiseerd etc?
http://www.ettaouhid.nl/nederlands/sitestructuur/projecten/ibn_battuta/index.htm
Hey dat ziet er echt leuk uit Saida….
En ik ben het eens met HJBakker: jongeren moeten meer in de natuur gaan chillen (daar hoor ik denk ik ook bij)
Is hier iets weggemodereerd?
Meeste van ons wonen in de stad, maar nederland heeft echt prachtige natuurgebieden. Ik vind vooral Limburg supermooi (in de zomer dan).
We moeten eigenlijk vaker uit de stad, ook even de rest van het land verkennen.
Dat scouting van Ettaouhoid vind ik dan ook een uitstekend initiatief!
”Meeste van ons wonen in de stad, maar nederland heeft echt prachtige natuurgebieden. Ik vind vooral Limburg supermooi (in de zomer dan). ”
Ach vertel mij wat, elk jaar neem ik me voor om Nederland te ontdekken en elke keer komt er niks van. Heb nog steeds geen Hunnebed gezien.
@Marco:
” Is hier iets weggemodereerd?”
Nogal. Best typisch.
Ja, hier is iets weggemodereerd. Een bijdrage van mij. Ik zou graag van de webmaster willen weten wat er zo onbestaanbaar was aan mijn tekst dat jullie m.i. het zwaarste middel hebben ingezet: censuur.
Ach Liesbeth, je zou moeten weten wat er van mij al niet is weg gemodereerd….
@Liesbeth: nog een keer plaatsen en kijken of de censuur het weer op pikt? :-)
Ik wil eigenlijk ook wel eens een gastcolum schrijven, :D. Of is die “eer” uitsluitend voorbehouden aan jaknikkers e verraders?
Lozen: waarom al dat geklaag? Schrijf en stuur in, dan merk je het vanzelf. Zo heb ik het ook gedaan. Vergeet geen foto want dat is blijkbaar een voorwaarde.
Noem mij geen jaknikker of verrader, ik probeer een positieve bijdrage aan de NL samenleving te leveren, het team van WBH doet dat ook. Van jou heb ik alleen nog maar negatieve geluiden gehoord.
@Hendrik: ik wist niet dat stukjes schrijven als “gastarbeider” open stond voor eenieder.
Allicht kan de redactie wat richtlijnen plaatsen over de procedure, wat ze van een dergelijk stukje verwachten en wat de voorwaarden zijn.
Ik denk dat een aantal lezers op dit forum wel geinteresseerd zijn om een dergelijke bijdrage te doen.
Hey, Lozen… ik wil graag je bijdrage lezen.
Hier heb je gelijk een leuk podium:
http://www.web-log.nl/
:-)
Dan kunnen wij daar weer op discusseren
#13 Hendrik Jan Bakker:
Ik ben idd negatief. Het gebrek aan vermogen om zelfkritiek in het algemeen en kritiek op de islam in het bijzonder te incasseren is schrijnend. 1 keer had ik de moeite gedaan om alles te onderbouwen en alle (ook moslim-) discussiegenoten meosten toegeven dat ze economisch en maatschappelijk een ramp waren. Dat werd gelijk weggehaald. Dat is erg slecht. Ook wordt alles wat je in het midden brengt over subsidieering weggehaald.
Met dat in het achterhoofd heeft het geen zin om een stuk te schrijven, want het wordt door de censuur gewijgerd.
Alles wat apocrief is verdwijnt. Zo houd je een goednieuwsshow over. Duitsers noemen dat Klammheimisch.
Ik ben daar belatafeld om een foto te geven, :-) Dan kan ik net zo goed mijn adres geven en moet ik elke dag mijn auto checken voor ik weg kan.
En daar heb ik geen zin an, :-)
Het is heel iets anders als ik iets zou schrijven wat de meesters der censuur goedkeuren. Dan word ik niet bedreigd, of fysiek aangevallen.
Ik vergelijk me niet met de icoon Van Gogh, maar er valt wel de les uit te trekken dat men met met een andere mening beter geen personalia aan een moslim kan geven.
Dat is de duivel verzoeken…
@Lozen en Hendrik Jan
Ik kan me helemaal aansluiten bij hetgeen je zegt over censuur hier. Met name goed onderbouwde stukken die al te nadelig zijn voor islam en het echte leven van Mohammed worden simpelweg niet geplaatst. Dat is te pijnlijk en onweerlegbaar.
Ik ben er zeker van dat deze post ook niet geplaatst wordt.
In NL is er geen echte vrijheid van meningsuiting meer als het gaat om islam. Dat hebben de religieuze fascisten onder hen nu al bewerkstelligd. Kun je nagaan wat ons in de komende eeuw nog te wachten staat.
Maar er is wel ruim baan voor -excusez le mot- ‘heldere dwaallichten’ als Hendrik Jan die de grondwet en de waarden waar NL voor staat ideologisch overboord gooien, bottomline. Ik zou dat niet verraad noemen overigens. Hij heeft hiermee duidelijk zijn positie gekozen. En daar mag hij op worden beoordeeld. Hij streeft naar een islamitisch Nederland, waar islam en politiek vervlochten zijn, waar wij als kafirs als tweederangsburgers worden behandeld op een aantal punten, zoals ALLAH dat van hem vraagt. En hij zal alles doen wat Allah van hem vraagt, anders is het geen overtuigde en/of belezen islamiet.
@HJB: Inderdaad! Dit is een prachtig stuk (de woorden klinken als poëzie in de oren). Ik verheug nu al op de volgende stuk van de heer HJB..
Over natuur en traditionele feesten gesproken.. Ik ga (hopelijk als alles volgens planning verloopt) volgend jaar naar Pakistan. Het plan is dat ik daar prachtige en adembenemende natuurstreken in het Noorden van het land ga rondtrekken. Een aantal plaatsen die ik ga bezoeken zijn onder andere K2, Nanga Parbat, Saif-ul-Muluk, Skardu enz. enz. Om een indruk van de benoemde plekken te verkrijgen heb ik een aantal plaatjes van de website van beautifulpakistan.com opgeslagen.. Ik hoop dan ook enige traditionele feesten en festiviteiten van de nakomelingen van Alexander de grote mee te kunnen maken.
Check de volgende online photo album (klink op de plaatjes voor een grotere resolutie):
http://s75.photobucket.com/albums/i303/wijblijvenhier/?
Enjoy the paradise. :)
PS. Copyright credit aan de eigenaren van de plaatjes.
@Maximus: is het eigenlijk waar dat K2 hoger is dan Everest? Officiele lezing zegt van niet, maar je hoort soms dat K2 wel degelijk hoger is.
@Dave: Klopt. Er zijn in het verleden onofficiële hermetingen geweest die hebben uitgewezen dat K2 de hoogste berg ter wereld is. Check link http://www.leica-geosystems.com/metrology/en/solutions/other/lgs_2704.htm Maar er is volgens mij jammer genoeg nog nooit een officieel erkend onderzoek geweest waardoor dit zou kunnen worden bevestigd. Wellicht in de toekomst.
Het is in ieder geval wel de moeilijkste berg ter wereld (met de meeste ongelukken en dodelijke ongevallen) om te beklimmen (hoewel de magnifieke Nanga Parbat oftewel de naakte berg hier ook wel berucht om staat). Het is een berg die heel weinig is beklommen (mededoor de moeilijkheidsgraad en extreme omstandigheden) in vergelijking tot Mt. Everst. Ik hoor zelfs verhalen dat tegenwoordig oma’s van 90+ de Everest beklimmen. Dat is dus met K2 niet mogelijk :) Je moet een prof van extraordinair niveau zijn en ontzettend veel ervaring hebben om deze berg te kunnen beklimmen en overleven. Zelfs dan nog heb je geen garantie.. In feite zijn de kansen bijna altijd heel miniem dat men de top ofwel summit van deze berg bereikt. De echte mountaineers noemen het ook wel de ultieme test ofwel een gouden medaille van Olympische spelen. Iemand die deze berg onder zijn naam heeft staan kan zich pas een tot de echte diehard bergbeklimmers benoemen. Als je echt geïnteresseerd bent in deze beauty verzoek ik je om de volgende website te bezoeken http://www.k2climb.net/ De ultieme online bron wat betreft K2.
@Maximus: dank voor de informatie, had ik het toch ooit goed gehoord. :-)
Ik heb alleen nog geen ambitie om K2 te beklimmen, vond Hoogte 80 (80 meter boven zeeniveaeu) in Arnhem al leuk genoeg als Nederlander zijnde. :-)
@Dave: Geen dank! Haha… Leuk! Klinkt ook wel uitdagend een dagje klimmen in Arhem.
Nee, om de K2 te kunnen beklimmen heb je om te beginnen o.a. ontzettend veel moed, tijd, planning, sponsoren, toestemming en geld voor nodig. Daarnaast heb je ook een heel expeditieteam nodig die met je mee reist en alle technische zaken voor je afhandelt (zoals de verschillende klimroutes van een bepaalde berg, de weersverwachtingen, communicatie enz.). Een berg beklimmen is niet even een tussendoor klusje. En al helemaal niet de bergen waar we het nu over hebben. Deze bergen zijn de hoogste en gevaarlijkste ter wereld ( ”˜rooftop of the world’ zoals de Engelsen het zo mooi zeggen). Je moet jezelf volledig toewijden.. De K2 en andere 8000 plussers zijn een vakapart. De 5000, 6000 en 7000 plussers zijn al moeilijk genoeg (afhankelijk moeilijkheidsgraad van een berg) en expedities duren weken dan wel niet maanden om de top te bereiken met alle gevolgen van dien!
@Dave: Een grappig wetenswaardigheidje, alleen de basecamp van K2 (dus het vlakke grondgebied waar men tenten opzet en de verblijft ) is gelijk aan de hoogte van Kilimanjaro :) Met andere woorden alleen het bereiken van de K2, opzetten van tenten en andere infrastructuur is gelijk aan het beklimmen van een Kilimanjaro! Het echte werk moet hierna nog eigenlijk beginnen :)
@Maximus:
“… ontzettend veel moed, tijd, planning, sponsoren, toestemming en geld voor nodig.”
– Moed: check;
– Tijd: uh oh;
– Planning: uh oh;
– Sponsoren: uh oh;
– Toestemming: uh oh;
– Geld: uh oh.
Lijkt me een nee dus. Plus, ik zie de Kilimanjaro al niet zitten, laat staan K2.
Conclusie: ik blijf lekker in de polder fietsen. :-)
@Dave: Haha… Nou ja, ik ben ook geen bergbeklimmer of zo maar ik vind het gewoon fantastisch om alleen al een dergelijk stukje paradijs te mogen bezichtigen en foto’s maken. Moet je toch eens voorstellen hoe adembenemend die plekken in real-life zijn.
@Maximus: ik vindt de Veluwse heide al schitterend, kan me alleen maar voorstellen hoe K2 en de omgeving is. Ben om eerlijk te zijn niet zo’n berg-persoon (weet niet waarom), hoewel ik de foto’s wel schitterend vindt.
Beste Maximus,het verhaal dat de K2 hoger is dan de Mt. Everest is echt een mythe.De K2 is met 8616 mtr. toch echt een stuk lager dan Mt. Everest met 8848 mtr.De K2 geldt wel als de technisch moelijkste berg te wereld.
De mythe is ontstaan omdat de Amerikaan Owens in 1986 met onbetrouwbare GPS apparatuur een verschil van 300 mtr. met de oude metingen registreerde.De Italiaan Desio ging daarna opnieuw meten, en kwam slechts 5 mtr. hoger uit dan de oude driehoeksmeting van een eeuw geleden.
Er zijn inmiddels tientallen alpinisten verongelukt en de berg wordt dan ook een Killer Mountain genoemd. Niks voor amateurs.
@Flappie: Aha, dus de metingen van Desio zijn officieel? Als dat het geval is dan klopt wat jij aangeeft.
@Flappie: Ben jij toevallig ook een mountain freak?
#9 Liesbeth ,onzin tekst wordt niet geplaatst ,mocht je willen klagen doe dat bij je psyco .Val ons aub niet lastig met je gezeur!