Voorpagina Algemeen, Ervaringen, Gastarbeiders

Midzomer

Hendrik Jan Bakker is gastarbeider voor wijblijvenhier.nl

"In het midden van de zomermaand is ’t naamdag van Sint Jan" zingen de kinderen op weg naar school. Op vrijdag 23 juni vierden ze op school het midzomerfeest, in de katholieke traditie naar Johannes de Doper "Sint Jansfeest" genoemd. De avond ervoor heb ik kransjes van bamboebladeren gevlochten, vanochtend bij ieder een roos erin gedaan. Andere kinderen hebben kransen van bloemen of gras op het hoofd.

De kinderen doen, na de dagopening, spelletjes op het plein of in het open veld, begeleid door hun ouders en juffies. Ik blijf even kijken voordat ik naar mijn werk ga. Gelukkig is het daar niet druk en kan ik er na een uurtje weer tussenuit om het vervolg mee te maken. De kinderen hebben dan net pannekoeken gepicknickt na een ochtend enthousiast koekhappen, bliklopen, aardbeilopen, door hoepels kruipen etc. Daarna verzamelt de hele school zich op het plein rond een kampvuur, waaromheen reidansen worden gedaan. Als hoogtepunt mogen de leerlingen van de onderbouw (vanaf groep 3) er overheen springen. Kleuters en ouders kijken gespannen toe.

Ik kom vol zon in m’n hoofd weer op mijn werk terug en breng de geur van kampvuur mee. Eigenlijk idioot dat we ons collectief in kantoren opsluiten en waardoor we de binding met het buitenleven zijn kwijt geraakt. De Vrijeschool doet daar nog heel veel aan en je merkt het verschil met kinderen van openbare scholen waar helemaal niets meer met het ritme van de natuur gedaan wordt. Liefde voor de natuur wordt op de Vrijeschool als essentieel ervaren en leerlingen gaan als vanzelfsprekend op een respectvolle manier met planten en dieren om. Die hoef je geen milieubeschermingsprojecten aan te bieden, want zorg voor de natuur zit in hun wezen.

Die band met de natuur is een van de redenen voor mij als moslim om voor het Vrijeschoolonderwijs te kiezen. Volgens de koran is de natuur immers aan de mens toevertrouwd en dient hij de aarde met zorg te beheren en tot bloei te brengen. Dat verklaart ook het succes achter de biologisch-dynamische landbouwgemeenschap Sekem in Egypte en de islamitische Vrijeschool die daar is ontstaan. Het vieren van de jaarfeesten kan die band met de natuur enorm versterken. Het is eigenlijk jammer dat de islam maar drie religieuze feestdagen kent die vanwege de maankalender door het zonnejaar heen reizen. Vanuit een woestijncultuur vlak onder de evenaar, waar het soms jaren niet regent, is dat verklaarbaar, maar in de gematigde zones zouden moslims meer moeten aanknopen bij de traditionele feesten die onze betrokkenheid bij de natuur en de loop van de seizoenen vormen en versterken. Dat dat kan bewijst het Perzische cultuurgebied, waar de komst van de islam niet heeft kunnen verhinderen dat het lente- of nieuwjaarsfeest Noroez (21 maart) nog steeds uitbundig wordt gevierd.


Hendrik Jan Bakker is sinds 1997 moslim. Hij is geboren in Nederland en heeft een Indische moeder, Duitse grootmoeder en waarschijnlijk verre joodse voorouders. Hij heeft HBO museumwerk gestudeerd en een secretaresse-opleiding, momenteel is hij werkzaam als juridisch secretaresse. Hiernaast schrijft hij stukken en is beheerder van de websites abubakker.nl en mysubmission.nl.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie