Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.
Het Wilhelmus klinkt in Frankfurt en vervolgens het fluitsignaal voor het begin van de wedstrijd Nederland-Argentinie en waar zit ik? Niet voor de buis, maar op vlucht KL0403 vanuit Amsterdam naar Damascus, Syrië!
Degenen die horen hoe vaak ik reis, denken dat het een lolletje is, omdat de meesten reizen aan vakantie relateren. Maar in mijn geval is dat meestal niet zo, helaas. Natuurlijk kan het buitenland leuk zijn, lekker eten, lekker weer, etc. Maar als je vaak reist, heb je hele andere dromen dan menigeen. Er is bijvoorbeeld een tijd geweest dat ik droomde om op de bank te zitten, lekker lui voor de buis. Vandaag had ik dat ook liever gedaan. Alleen de keus om je dromen uit te laten komen, heb je niet altijd, hoe simpel ze ook zijn. Toch zou ik dit leven voorlopig voor geen geld willen verruilen. En weet je wat het geheim is? Ik ben een nomaad van geboorte!
Sinds ik voor de Palestijnen werk, zal dit mijn eerste bezoek vormen aan Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De meest belabberde Palestijnse vluchtelingenkampen die de regio en de wereld kent. Palestijnen zijn de grootste groep vluchtelingen ter wereld. Sinds de bezetting van hun land door de Israeliers in 1948 zijn ze op de vlucht geslagen, aangezien dat in veel gebieden de enige overlevingskans bleek te zijn. De meesten van hen zijn terechtgekomen in Jordanie, Libanon en Syrië en de rest in andere landen van de wereld. Ons land telt er 8000! Als je in Nederland naar een verblijfsvergunning van een Palestijn kijkt, staat bij afkomst: Staatloos. Het woord zegt het al: Ze komen dus nergens vandaan of om preciezer te zijn, ze komen niet uit een land.
Maar voordat we in Libanon terechtkomen, heb ik besloten een aantal dagen in Syrië door te brengen om daar het voorbereidende werk te doen en toch op de één of andere manier tot rust te komen, al is het maar geestelijk.
Damascus is één van de oudste steden van de wereld en ik kan hier zo ontzettend van het leven genieten. Dat komt natuurlijk vooral door het heerlijke eten en drinken, maar ook doordat het leven hier zo goedkoop is. Zo betaal je in een erg goed restaurant voor een heerlijk diner met voor-, hoofd- en nagerechten voor twee personen (van mijn formaat) een bedrag van maximaal 10 Euro!
Daarnaast is Damascus één van de weinige steden waar verschillende religies zo vredig met elkaar leven, dat hou je niet voor mogelijk! Dit merk je o.a. op de vrijdag die inmiddels was aangebroken. De meeste moslims hebben die dag vrij en alle markten en winkels zijn gesloten, zo ook mijn internetcafe waar ik normaal mijn mail ga checken. Toen ik op zoek ging naar een andere, bedacht ik me dat het beste waar ik dat kon doen bij de poort van Touma, een Christelijke wijk was. Wat bleek hier nou traditie te zijn? Veel moslims gaan daar op vrijdag shoppen en zo gaan vele Christenen op zondag, wanneer hun winkels dicht gaan, bij de moslims shoppen!
Ik vroeg eens keer een bewoner van Damascus, hoe het kwam dat zij zo goed naast en met elkaar konden leven. Hij keek me verbaasd aan: “We weten niet beter”, zei hij. En dat is inderdaad zo, waarom zou je eigenlijk niet ondanks religieuze verschillen met elkaar kunnen samenleven? Damascus was bij uitstek een Christelijke stad vroeger en toen de Islam Syrie binnenkwam, erkende die de aanwezigheid van elk andere religie en respecteerde deze en zo is dat tot vandaag de dag gebleven. Fantastisch is dat! Natuurlijk zijn er altijd extremen te melden, maar dat zijn uitzonderingen op de regel. Die zijn er overal.
Mijn eerste dagen bracht ik door door beter te worden (was namelijk flink ziek uit Nederland gekomen), eten en drinken en natuurlijk voetbal kijken. Zo genoot ik van de wedstrijd Duitsland-Zweden en dat kun je niet in je hotel of thuis doen, omdat de kanalen die het uitzenden pay-tv zijn, waarbij je ontzettend veel betaalt om een wedstrijdje te zien. De meesten gaan naar cafés en restaurants waar je tegen een kleine vergoeding naar de wedstrijden kunt kijken op grote schermen, daarnaast kun je ook hier weer lekker eten en drinken. Valt me op dat in deze regio de bevolking verdeeld is over de favorieten. Zo is Duitsland bij velen een grote favoriet en die dag zat het cafetje dan ook bomvol. Ik was daar toevallig met een Duitse vriend die in Damascus Arabisch studeerde en aan lol ontbrak het dus niet.
De volgende dag ging hij met mij Nederland-Portugal kijken en dat deed ontzettend veel pijn. Niet alleen de uitslag was heftig, maar ook zeker het spel en alles daaromheen. In het begin leek de sfeer heel relaxed in het cafeetje met niet al te veel kijkers, maar aan het eind zat het propvol. En gelukkig was ik niet de enige Oranje-fan! Grappig is dat, dat ik elke keer weer merk dat als ik in het buitenland ben mijn betrokkenheid met het voetbal vele malen groter is, zeker bij het Nederlands elftal!
Het WK was voor mij dan ook voorbij, had er geen behoefte meer aan na de uitschakeling van Nederland. En ik was erg blij dat de maandag was aangebroken, de dag dat ik naar Beirut zou vertrekken!
Wordt vervolgd…
Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met de Palestijnse zaak.
19 Reacties op "Cheppih Goes Syria"
Blijf een aantal weken langer in Damascus en je merkt dat de mensen daar niet vredig naast elkaar leven.
Ik dacht ook dat het een geweldige, interreligieuze stad was maar schijn bedriegt
De alawieten zoeken elkaar op, de christenen vertrekken, de socialisten ook en de moslimbroeders beginnen zich te roeren.
Zodra je Syriers kan overtuigen om vrijuit te praten ( vandaar dus dat die paar dagen niet genoeg zijn) komt al de haat en geklaag naar boven.
Oh en pas je wel op in de vluchtelingenkampen?!
De verschillende Palestijnse groeperingen hebben het weer op elkaar gemunt:P
Die interreligieuziteit valt daar idd vies tegen. Ik heb er n tijdje bij n christelijek familie gelogeerd en heb -elke- dag praatjes aan moeten horen over hoe fout islam en moslims wel niet waren.
Geniet er verder van broeder, ondanks het ronduit tirannieke regime is Syrie echt het mooiste land ter wereld!
Sinds wanneer moet je helemaal verliefd op elkaar zijn. Ze leven toch vredig met elkaar?
de palestijnse vluchtelingenkampen in syrie zelf zijn ook de moeiete waard om te bezoeken. anders dan die van jordanie en libanon. in syrie gaat er wel iemand van de regering mee die gezellig alles op een recorder zet wat je zegt…maar als je hem van je af weet te schudden krijg je de echte verhalen te horen en die zijn zeker de moeite waard.
have fun
idd een paar dagen langer verblijven in Syrië en ik merkte dat de geheime politie nog steeds actief is. Toen ik er laatst was, vroeg ik de weg aan iemand, hij was me zeer behulpzaam. Tot mijn verbazing sprak even iets later een man in pak mij aan met de vraag, waar wij over gesproken hadden……
Ik weet wel dat syrische overheid niet echt de braafste is… maar de bevolking zelf heeft inderdaad geen moeite met diversiteit en dergelijke. Je ziet vrouwen in burqa’s met vrouwen in ‘moderne’ kleding lopen (strakke broeken en kleine shirtjes) en je ziet ‘Christelijke’ winkels naast ‘Islamitische’ winkels.
Het is leuk om te zien dat de bevolkig er zelf geen probleem van maakt, maar dat de overheid niet altijd even makkelijk daarin is. De regering daar is ook niet echt een spiegel van de bevolking (gelukkig)
@Nordin:
Was er niet laatst een reeks van brandstichtingen in een christelijke wijk van Damascus?
klopt wat je zegt Nordin. De bevolking is zeer amaibel, tolerant en toegankelijk. Het is de regerging (of de inner circle daaromheen) die niet helemaal ‘kosjer’ is….
@ Saida
Ze leven dus helaas niet vredig naast elkaar.
Brandstichtingen, fysiek geweld etc zijn daar niet vreemd.
De staat dekt het alleen toe zodat de rest van de bevolking er niet zo snel achter komt.
( de staat is daar zo dom dat ze blijven censureren terwijl een gemiddeld syrisch huishouden kijkt naar satellietzenders)
Ik moet wel zeggen dat Damascus lang niet zo erg is als Aleppo.
De overheid zelf ziet vrouwen liever alleen in “moderne” kleding rondlopen.
Draag je een chador ofzo dan ben je meteen verdacht.
Maar gelukkig begint het moorddadige regime aldaar langzaam in elkaar te storten :) !
Syrie is een akelige dictatuur met een griezelige geheime dienst. De christenen worden bedreigd en gaan dan ook op de vlucht. Er wonen er al veel in bijv. Zweden.
In Nederland hebben zich ook al duizenden gevestigd (velen in en rond Hengelo).
Maar Cheppi, volgens jouw is Syrie een klein
paradijsje.Wordt toch wakker man.
@ Flappie
De Syriacs in Oost-Nederland komen niet allemaal uit Syrie.
Velen komen uit Turkije of Irak.
Helaas, de bedoelingen van de Syrische regering qua diverse culturen die in vrede naast elkaar leven zijn zeker niet zo zuiver als het allemaal lijkt.
From the Daily Star:
BEIRUT: Prominent Lebanese politician Walid Jumblatt lashed out at Damascus on Sunday, saying he “feared the current Syrian regime is trying to turn Lebanon into another Iraq by exporting Al-Qaeda fighters into the country.”Jumblatt, who is the head of the Progressive Socialist Party and a member of the anti-Syrian March 14 Forces, said that Syrian President Bashar Assad had warned that some members of the terrorist Al-Qaeda group “have been fleeing Syria toward Lebanon.”
Jumblatt said: “When Assad spoke of Syria pursuing Al-Qaeda members, leading them to flee toward Lebanon, this reminded me of what is going on in Iraq, and the Al-Qaeda members fleeing Syria toward Iraq and killing Iraqis and causing chaos.”…
Syrie heeft misschien wel een akelige dictatuur, het land zelf is prachtig en rijk aan historie.
@AHQ: ik denk niet dat iemand dat heeft ontkend hier. Ben er zelf niet geweest, maar ben gek van klassieke geschiedenis en het is absoluut een land met een rijk verleden.
Jammer dat het door de dictatuur van de Assad familie bij een rijk verleden en een arm heden blijft. Tijd voor verandering.
@Dave
Ik ben het helemaal met je eens dat de Dictatuur het een en ander nogal verpest heeft. Laten we hopen dat dit veranderd. Ben er geweest afgelopen zomer naar o.a. Damascus , Aleppo en Homz en heb er hele mooie herinneringen aan overgehouden.
#3 Saida:
Volgens jouw defintie leven moslims en Nederlanders ook vredig naast elkaar?
Er staat een grote ton kruit die wacht op een lont.
Jij zou op 01-08-1914 nog beweren dat er geen oorlog komt.
@16
“Volgens jouw defintie leven moslims en Nederlanders ook vredig naast elkaar? Er staat een grote ton kruit die wacht op een lont.”
Ten eerste, meeste moslims hier zijn gewoon Nederlanders. Ten tweede merk ik in het dagelijkse leven niks van een strijd tussen moslims en niet-moslims, niet op school, niet op werk, niet als ik aan het winkelen ben, nergens. Enige plek waar ik dat merk, is achter het internet, bij de politiek en in de media.
Dat jij dat zo ziet, zegt meer wat over jouw angsten. Je kan beter daar wat aan doen. Ik leef gewoon lekker rustig hier en heb het elke dag naar m’n zin, zeker nu het ook lekker weer is.
AMSTERDAM – Twee Nederlandse kinderen uit Oude Pekela, die indertijd door hun vader naar Syrië zijn ontvoerd, zijn naar de Nederlandse ambassade in Damascus gevlucht. De 12-jarige jongen Ammar en het 10-jarige meisje Sara, verblijven al anderhalve week dag en nacht in het ambassadegebouw.
yes