Londen – 8 juli 06
Na twee hectische maanden geniet ik eindelijk van mijn vakantie in de bruisende hoofdstad van Engeland; London!. In gezelschap van mijn zusjes en zwager betreden wij het land van de grootste kolonisten/imperialisten ooit. Met gemengde gevoelens vertelt mijn zwager (die geschiedenis heeft gestudeerd) welke vunzig rol de Britten vervulden in het ‘partitie proces’ van het Indiase subcontinent in de (post)koloniale tijd. Achteraf geeft hij ook toe dat diezelfde Britten veel hebben bijgedragen in de ontwikkeling van het land (bijv. het onderwijssysteem, architectuur, infrastructuur).
Na het bezoeken van een verpauperde buitenwijk (Southall) in Londen maakt mijn zwager een leuke opmerking. De hoge concentratie aan Aziatische immigranten in deze buurt geeft hem het gevoel alsof hij de ‘Chandni Chowk’ in Delhi bewandelt. De enkele witte Britten die langslopen lijken alsof zij toerist in eigen land zijn. De straatnamen in het Hindi, de tulbanden op elk hoek, de geur van gekruide kebabs, de veelzijdige sari’s die het straatbeeld vormen…het lijkt gewoon een verlengstuk van India!
Ons twee-sterren hotel bevindt zich vlakbij metrostation Edgware Road, waar ongeveer een jaar geleden een bloedige aanslag honderden onschuldige levens eiste. De gedachte kon er bij mij niet in dat de daders doodnormale Britten van mijn leeftijd waren. Meestal denk je dat dit soort bomaanslagen alléén het werk kan zijn van zware terroristen die slechts leven om te moorden. Tijdens de ritten in de metro kwam al te vaak de angstige gedachte naar boven; wat nu, als er nog een aanslag wordt gepleegd? Nog geen dag geleden zei een Engelse hoofdcommandant in een interview van de BBC dat een herhaling van deze terreurdaad niet uitgesloten is.
Een dag later belt mijn moeder mij op met de verschrikkelijke mededeling dat de economische metropool Mumbai het doelwit is geworden van een reeks zware bomaanslagen. Volgens officiële gegevens zijn 183 mensen gedood en vielen er minstens 714 gewonden. Omdat wij familieleden hebben in Mumbai die vaak pendelen van de ene kant van de miljoenenstad naar de andere kant, wekte dat veel zorgen bij ons. Telkens probeerden wij hen te bellen, maar het hele mobiele netwerk van Mumbai lag plat. In het hotel aangekomen zagen wij de verschrikkelijke beelden op BBC. Hoe gestoord en ziek kun je wel niet zijn om deze duivelse misdaden tegen de menselijkheid te begaan? Waarom moeten onschuldige burgers altijd de prijs betalen voor politieke en religieuze conflicten?
Instinctief wijzen wij de vinger naar extremistische moslims die het betwiste deelstaat Kashmir volledig opeisen. De Indiase overheid probeert dit vermoeden dan ook om te vormen in een zekerheid (onder druk van de oppositie). Ik sluit niet uit dat de daders vanuit die hoek komen, maar persoonlijk stel ik de gevaarlijke oppositiepartijen verantwoordelijk voor deze barbaarse bomaanslagen. Het ultra- orthodoxe Bharatiya Janata Party (BJP) en de nationalistische Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) hebben in mijn ogen deze terreurdaad gedirigeerd. Deze organisaties willen niet dat er een goede verstandshouding komt tussen aartsrivalen Pakistan en India. Wie zich enigszins verdiept in de Indiase politiek zal snel te weten komen dat een eerlijke en rechtvaardige bewindsman weinig kans maakt om te overleven in het politieke slagveld. India is een land van paradoxie, waar een bezoek aan Kali Maa (manifestatie van de duivel) je eerder zal helpen in je politieke carrière dan een wassing in de heilige rivier Ganges.
13 Reacties op "Een politieke aanslag?"
Maar moslims doen toch helemaal niet zulke dingen, het moeten wel die andere partijen zijn geweest, kan niet anders!!!!
@ grootste democratie van de wereld
dit schreef Ashraf:
“Ik sluit niet uit dat de daders vanuit die hoek komen, maar persoonlijk stel ik de gevaarlijke oppositiepartijen verantwoordelijk voor deze barbaarse bomaanslagen”
en misschien lijkt het zo onwaarschijnlijk, maar er zijn altijd mensen die hun voordeel proberen te behalen door chaos te creeeren, cultuur of geloof speelt dan amper een rol.
Ik ken India helemaal niet maar als ik zie welke tegenstellingen er zijn in ons kleine België kan ik me voorstellendat in een zo enorm land asl India er nog veel meer tegenstellingen zijn.
Tja India kan je eigenlijk geen land noemen. Daarom noemen ze het ook een sub-continent.
Zoveel verschillende talen worden daar gesproken ongeveer 100 erkende talen, en het is een wereld van verschil met het noorden en zuiden van India.
Het mag dan misschien wel de grootste democratie ter wereld worden genoemd. Ik denk dat succes in de politiek afhangt uit welke kaste je komt als je een brahmin bent de hoogste kaste wordt je sneller president dan als je 1 van de laagste kaste bent.
Deze daad is afschuwelijk vooral omdat er vele onschuldige mensen die gewoon hard moeten werken hiervan het dupe worden.
Ik wens hun families ook veel sterkte toe met het verwerken van hun verdriet.
Wat me irriteerde is dat India meteen Pakistan als schuldige aanwees terwijl Pakistan als 1ste deze aanslag veroordeelde en hulp aanbod bij het onderzoek van de oorzaak.
zoals de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken al zei er zijn in India zelf zoveel groepen die hun eigen agenda hebben en dus deze aanslag gepleegd hebben.
Lashkar e Taiba de terreur organisatie die vecht voor een onhafhankelijk kashmir en die in Pakistan z,n basis heeft is hoofdverdachte, maar hun hebben dit ontkend en zelfs deze gruwelijke aanslagen veroordeelt met als reden dat men geen onschuldige mensen doodt.
nog even dit:
Wel schandalig dat de westerse media hier weinig aandacht aan besteden. Toen in London werd er dagelang verslag van gedaan en op 9/11 zelfs wekenlang. Terwijl deze aanslag nu al meer slachtoffers heeft geeist dan in London.
Zo zie je maar hoe selectief de media is en Bush ook trouwens die meer oog heeft voor Israel dan voor de rest van de wereld.
Hier in de UK is er door ITV trouwens wel veel aandacht geweest voor de aanslag maar sinds Israel Libanon is gaan bombarderen is de aandacht ook weg.
@ Jawad
Ik denk dat er minder aandacht was, omdat Mumbay ook minder aandacht vraagt. In de trouw stond er vrijdag dat daar de moslims en hindoes juist erg broederlijk de slachtoffers hielpen. Moslims vervoerden hindoes naar het ziekenhuis en andersom… hindoes gaven bloed voor de moslim slachtoffers (die zijn er ook gevallen) en andersom. Een hoopvol contrast na zo’n droevige gebeurtenis.
Mombay laat zien dat terroristen het hebben verloren. Er zijn wel 200 doden gevallen (200 te veel), maar Mombay stapt daar overheen en gaat door met het alledaagse leven. Dat is de kracht van India, ze kunnen ook niet anders.
Als Pakistaanse moslim zijnde keur ik de daad uiteraard af en wens alle doden en de slachtoffers het beste toe. Nu hopen dat er geen wraakacties komen en dit geweld ooit eens ophoudt.
Maar in mijn ogen is vooral de Amerikaanse media erg selectief. Is het leven van een Indier minder waard dan dat van een Amerikaan of een Israeli.
Dat is zeker goed dat hindoes en moslims elkaar helpen. Maar helaas zullen extremistische partijen zoals de RSS of Al Qaida dit misbruiken voor hun eigen verdeel en heers agenda.
quote: ” hindoes gaven bloed voor de moslim slachtoffers (die zijn er ook gevallen)”
Bommen discrimineren niet.
“Maar persoonlijk stel ik de oppositiepartijen verantwoordelijk”… Je gelooft toch niet wat je leest, af en toe.
Jij hebt zeker even een diepgaand onderzoek ingesteld en bent achter de ware daders gekomen. Knap werk. Los jij ook even 9/11 op, en wie de echte moordenaar van Kennedy is, dat komt ook nog wel ?
“… De straatnamen in het Hindi, de tulbanden op elk hoek, de geur van gekruide kebabs, de veelzijdige sari’s die het straatbeeld vormen…het lijkt gewoon een verlengstuk van India!”
Tsja, snap niet dat je zo verbaasd hier over kijkt. London heeft verder ChinaTown wat hetzelfde principe is en nog vele regio’s waar bepaalde ethnische bevolkingsgroepen hun cultuur en religie uit leven.
Dat heet democratie en vrijheid.
Maar ja, misschien heb je wel gelijk om verbaasd te zijn. Moslim landen kennen die woorden uiteindelijk niet.
Ik heb laatst een prachtige film gezien: Silent Waters. Dat ging over de geschiedenis van postkoloniaal India en over Pakistan en de verhoudingen tussen de div. bevolkinsgroepen (in dit geval moslims en sikhs) aan de hand van de relatie tussen een moeder en haar zoon. Zeer de moeite waard!
@ Rabiah
Leuk dat je die hebt gezien. Het is een van mijn favorieten.
@ Faisal: Wat me vooral aansprak aan de film was dat de geschiedenis van India-Pakistan aan een familie werd gekoppeld. En dat er wel zaken aan de orde werden gesteld, maar dan zonder een wijzend vingertje of overdreven moraliserende boodschap. En dan natuurlijk de landschappen en muziek. :-)
Op zoek naar nieuws over de laatste aanslag kwam ik langs dit onderwerp… Destijds gemist, maar goed dat je erover schreef Ashraf. Jammer dat er niet is geschreven over wat er onlangs weer is gebeurd, er is op dit moment een ‘blame game’ gaande dat weinig weg heeft van een serieus onderzoek over hoe dit werkelijk heeft kunnen gebeuren.