Voorpagina Algemeen, Ervaringen

De schrijnende werkelijkheid

Dit stuk is ingezonden door Sevim Aktaran, die net terug is uit het grensgebied.

De situatie is schrijnend. Schrijndender dan de media doen voorkomen. De berichtgeving over de revolutie in Syrie kwam nauwelijks op gang. Nu mede dankzij het bezoek van Angelina Jolie begint het langzaam maar zeker op gang te komen. De Turkse media berichten er continu over. Hier is het de dagelijkse werkelijkheid.

Plaats: Yayladagi
Datum: 19-06-2011

Het dorp van mijn ouders, met uitzicht op de Syrische grens, is overspoeld door Syrische vluchtelingen. Familieleden en andere mensen hebben huis en haard verlaten voor een veilig onderkomen. Met gevaar voor eigen leven hebben ze met duizenden de oversteek gemaakt velen illegaal, anderen via de officiele route.

De verhalen over martelingen, koelbloedige moordpartijen, massagraven en verkrachtingen van jonge meisjes zijn niet te bevatten. Toch is het de harde werkelijkheid. Het is lastig om te geloven dat de mens tot zulke wreedheden in staat is. Het Syrische regime en zijn aanhangers doen echter niet anders.

Ambulances die bij de grens van Syrie klaarstaan, rijden af en aan met gewonde vluchtelingen. Deze vluchtelingen, die in veiligheid willen leven, moeten dit in sommige gevallen met hun levens bekopen. Het is ongelofelijk om te zien hoe weinig een mensenleven waard is. Levens die onaantastbaar zouden moeten zijn, worden afgenomen alsof het niets is.

Naast de hartverscheurende taferelen en de meedogenloosheid van de mens is het een grote troost om te zien hoe de Syrische vluchtelingen hier met open armen worden ontvangen. De dorpelingen delen alles wat ze hebben, van voedsel tot hun eigen huizen. Hier zijn ze veilig, hier zijn ze welkom. Hun dank is groot. Op de hoogste berg die te zien is vanaf Turkije wappert de Turkse vlag. Geplaatst door de Syriers met gevaar voor eigen leven.

Mijn gebeden, en ik hoop ook die van jullie, gaan naar hen uit. Moge Assad en zijn volgelingen, die zorgen voor deze onmenselijkheden, zo snel mogelijk overwonnen worden door gerechtigheid en vrijheid voor allen.

Syrische kinderen in het dorp, tijdens het uitdelen van snoep en cakejes.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie